Συνελήφθη και απομακρύνθηκε το μινκ από την Παμβώτιδα

 

Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης του μινκ, που εμφανίστηκε στο τέλος Απριλίου στο οικοσύστημα της Παμβώτιδας.

Το μινκ ή βιζόν είναι ξενικό σαρκοβόρο είδος θηλαστικού, που εκτρέφεται για τη γούνα του. Η διαφυγή του από τα εκτροφεία προκαλεί επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, κυρίως στην ορνιθοπανίδα. Είναι είδος που μπορεί να σκοτώσει περισσότερη λεία από αυτή που θα μπορούσε να καταναλώσει, οπότε σε μια περιοχή όπου φωλιάζουν πουλιά, μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά σε αυγά και νεοσσούς.

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ ενημερώθηκε στις 19 Απριλίου για βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο απεικόνιζε μινκ στην Παμβώτιδα. Ύστερα από επικοινωνία με τον δήμαρχο και το Δασαρχείο Ιωαννίνων, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης και πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες περιπολίες των φυλάκων, με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (drone, κυάλια, απόχη και απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας), χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση δολωματικών παγίδων για μινκ, τις οποίες προσέφεραν οι υπεύθυνοι του προγράμματος LIFE ATIAS, και δύο καμερών παρακολούθησης. Το έργο LIFE ATIAS έχει ως σκοπό την εγκατάσταση ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και άμεσης εξάλειψης των εισβλητικών ξενικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα.
Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες επετεύχθη τελικά η σύλληψη του μινκ την Κυριακή 7 Μαΐου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για κατοικίδιο, καθώς το ζώο φαινόταν να είναι αρκετά εξοικειωμένο με τον άνθρωπο.

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου ευχαριστεί τους υπεύθυνους του έργου LIFE ATIAS, καθηγητή Πανεπιστημίου ΑΠΘ Δημήτριο Μπακαλούδη και υπεύθυνη διαχείρισης του προγράμματος Δέσποινα Βλαχάκη για την καθοδήγηση καθόλη την προσπάθεια σύλληψης του μινκ, τον δασάρχη Καστοριάς Θανάση Ζυγούρα για τη μεταφορά των παγίδων, καθώς και τον δασολόγο του Δασαρχείου Ιωαννίνων Ρήγα Τσιακίρη για την άριστη συνεργασία.
Τέλος, η Μονάδα Διαχείρισης απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, να μην απελευθερώνουν στη φύση ξενικά είδη, που προέρχονται από αιχμαλωσία, καθώς μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες ζημιές στην ορνιθοπανίδα.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

 


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου