Banner Πανω
 
 
 

«Υγειονομική βόμβα» στα κρατητήρια της αστυνομίας

 «Υγειονομική βόμβα» στα κρατητήρια της αστυνομίας

Κρούσματα ψώρας διαπιστώθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, μεταξύ των οποίων και της Άρτας – Λύση ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

Την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ., εγκυμονώντας κινδύνους για την δημόσια υγεία, καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο τα κρούσματα ψώρας που εντοπίζονται σε αλλοδαπούς κρατούμενους σε αστυνομικά τμήματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Άρτας και τα οποία έχουν προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των αστυνομικών.

Το πλέον πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε στο αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας, όπου εντοπίστηκαν τρεις αλλοδαποί με ψώρα, ενώ στην Άρτα το πρόβλημα είναι γνωστό από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε η Ένωση Αστυνομικών της περιοχής ενημέρωσε εγγράφως τη Διεύθυνση Υγιεινής ότι εντοπίστηκαν κρούσματα ψώρας στα κρατητήρια!

Μάλιστα, όπως επισημαίνει με επιστολή της προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), η οποία αντέδρασε άμεσα στο γεγονός, ανάλογα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί σε Φθιώτιδα και Λακωνία. Ζητά δε την άμεση διευθέτηση του προβλήματος.

Από την πλευρά της, η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας (ΕΑΛ) επισημαίνει ότι κατ' επανάληψη έχει ενημερώσει αρμοδίως για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, λόγω της έλλειψης δαπανών για καθαριότητα και απολύμανσης των κρατητηρίων.

Η ΕΑΛ επισημαίνει επίσης ότι τα κρατητήρια είναι υπεράριθμα ενώ η προληπτικής ιατρική των κρατουμένων είναι μηδαμινή. Ως εκ τούτου απαιτεί την άμεση απολύμανση των κρατητηρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, καθώς και των κλινοσκεπασμάτων - ενδυμάτων σε ειδικούς κλιβάνους, την έναρξη προφυλακτικής θεραπείας των κρατουμένων και αν χρειάζεται και των αστυνομικών που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, όπως επίσης και του περιπολικού με το οποίο μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Λάρισας αλλά και όλων των οχημάτων με τα οποία γίνονται καθημερινά προσαγωγές.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το φιλότιμο και η υπομονή έχουν τελειώσει και ότι η συνεχόμενη έκθεση σε κίνδυνο των συναδέλφων και των οικογενειών τους είναι εκτός από ηθικό και ποινικό αδίκημα» καταλήγει η ανακοίνωση των αστυνομικών.

Η κατάσταση στην Ήπειρο

Το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες στα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Ηπείρου, αντί να μειώνεται, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τα κρατητήρια να είναι ασφυκτικά και οι κρατούμενοι να βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες.

Δεν είναι τυχαίο, ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας κήρυξε αθώους, την περασμένη εβδομάδα, κατηγορούμενους αλλοδαπούς για την απόδραση στις 30 Σεπτεμβρίου από τα κρατητήρια, λόγω άθλιων συνθηκών του κρατητηρίου, στο οποίο κρατούνταν.

Στην απόφαση μάλιστα, αναφερόταν ότι «Το κρατητήριο στο οποίο κρατούνταν ουδέποτε καθαρίζεται ή απολυμαίνεται και γενικότερα δεν τηρούνται εντός αυτού ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας και υγιεινής (υπάρχει μόνο μία χημική τουαλέτα για όλους τους κρατουμένους και βρίσκεται στο χώρο που κοιμούνται, δεν υφίσταται στο κρατητήριο καμία παροχή νερού, οι δε κρατούμενοι υποφέρουν από ψείρες, ψύλλους, ψωρίαση, τύφο, δερματικές παθήσεις και λοιπές λοιμώδεις μεταδοτικές ή μη ασθένειες). Έτσι, ο χώρος κράτησης των κατηγορουμένων αποτελεί σοβαρή εστία μικροβίων, ιών και λοιπών βλαπτικών για τον άνθρωπο μικροοργανισμών, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται από τη συνεχή σώρευση μεγάλου αριθμού κρατουμένων από διάφορες χώρες προέλευσης (κυρίως της Ασίας ή της Αφρικής), που δεν έχουν πλυθεί / καθαριστεί ή αλλάξει ρουχισμό επί εβδομάδες ή και μήνες»!

Δυσκολίες, βέβαια, από αυτή την κατάσταση, βιώνουν και οι αστυνομικοί.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στα διάφορα τμήματα της περιοχής μας, ανησυχούν για τη δική τους υγεία και μάλιστα άνδρες των σωμάτων ασφαλείας παρακαλούν πλέον τα Κέντρα Υγείας να τους παραχωρήσουν γάντια, μάσκες και αντισηπτικά προκειμένου να μπορέσουν να τηρήσουν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής!

Ερώτηση ΚΚΕ

Το θέμα έφερε στη Βουή το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε σχετική Ερώτηση στην οποία αναφέρεται ότι «Είναι διαπιστωμένο και κατά το παρελθόν ότι η κατάσταση γύρω από τις συνθήκες στους χώρους αστυνομικής κράτησης αλλά και των υποδομών των αστυνομικών κρατητηρίων είναι απαράδεκτη. Επίσης, οι επικρατούσες συνθήκες κράτησης δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Για την απαράδεκτη και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση των κρατητηρίων η κυβέρνηση μεταφέρει τα προβλήματα στους ίδιους τους αστυνομικούς υπαλλήλους, ειδικότερα όταν συμβεί απόδραση κρατουμένων. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση ήρθε να οξύνει ακόμη περισσότερο την απαράδεκτη κατάσταση των συνθηκών λειτουργίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην εγκρίνονται κονδύλια για την αποκατάσταση των φθορών στα κρατητήρια, την αποσυμφόρηση αυτών και τη μη τήρηση και εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται από το ΠΔ 45/2008».

Το ΚΚΕ ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς, αν σκοπεύει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει και να διαμορφώσει χώρους και συνθήκες κράτησης αξιοπρεπείς, υγιεινούς και ασφαλείς, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων σύμφωνα και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων και τη βελτίωση των όρων λειτουργίας τους.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

 


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...