Banner Πανω
 
 
 

Ιωάννινα: Όλοι αθώοι για τις μεταδημοτεύσεις

 Όλοι αθώοι για τις μεταδημοτεύσεις


Αντεπίθεση κατά του δημάρχου από τον Ν. Γκόντα

gkontas dikh metadhmoteyseisΑθώοι κρίθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης από το τριμελές εφετείο Ιωαννίνων όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των μεταδημοτεύσεων την περίοδο 2005-2006 στα Γιάννινα, πολιτικά πρόσωπα και πολίτες. Έξι χρόνια μετά δόθηκε τέλος σε μια υπόθεση που αποτέλεσε μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης, ανάμεσα στον πρώην και τον νυν δήμαρχο, αλλά με την ανακοίνωση της απόφασης οι δηλώσεις εκατέρωθεν έδειξαν να μην τελειώνει.

Ο Νίκος Γκόντας, εμφανώς ικανοποιημένος από την νέα αθώωση του (είχε προηγηθεί αυτή για το υπόγειο πάρκινγκ) δεν παρέλειψε να καταφερθεί κατά του μηνυτή του, δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, ως ανθρώπου ο οποίος ποινικοποιεί την πολιτική ζωή. Ο δήμαρχος στις δικές του δηλώσεις χαρακτήρισε ως αντιφατικές της αποφάσεις, δηλαδή του ΣτΕ που απέρριψε την προσφυγή του κ. Γκόντα για την ποινή της αργίας για παράβαση καθήκοντος και στην χθεσινή απόφαση του ποινικού δικαστηρίου που είναι αθωωτική. Έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει να ξεκαθαριστεί τι ισχύει με τις μεταδημοτεύσεις, η απόφαση του εφετείου ή η νομολογία του Αρείου Πάγου και η απόφαση του ΣτΕ για την ποινή σε βάρος του κ. Γκόντα.

Η απαλλαγή και των 20 κατηγορουμένων από τις κατηγορίες που βάρυναν τον καθένα, είχε προταθεί από τον εισαγγελέα στην αγόρευση του. Για τους πολίτες, πρότεινε ότι με τις δηλώσεις κατοικίας που έκαναν έπρεπε να απαλλαγούν. Ειδικότερα, για τον πρώην δήμαρχο ο εισαγγελέας εξέφρασε αμφιβολίες για την ηθική αυτουργία στις μεταδημοτεύσεις και υποστήριξε ότι υπάρχει παράβαση καθήκοντος σε πειθαρχικό λόγω αμέλειας και όχι σε ποινικό επίπεδο, δεν προκύπτει δηλαδή δόλος με οικονομικό όφελος.

Στην αγόρευση του ο κ. Γκόντας απέδωσε την μήνυση του κ. Φίλιου σε αναζήτηση πολιτικού άλλοθι για την ήττα της παράταξης του το 2006.

Το δικαστήριο, τελικά, απήλλαξε όλους τους κατηγορουμένους, δηλαδή τον Νίκο Γκόντα, τον Βασίλη Κοσμά (αντιδήμαρχο την επίμαχη περίοδο), τον Δημήτρη Πανοζάχο πρώην ΓΓΠΗ (κατηγορούνταν ότι καθυστέρηση να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά του δημάρχου), την τότε Ληξίαρχο του δήμου, δυο υπαλλήλους του, 14 πολίτες, 11 ως μεταδημοτεύσαντες και τρεις ως φιλοξενούντες αυτούς στα σπίτια τους.

Για τον κ. Γκόντα στην απόφαση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, είναι αθωωτική διότι δεν προκύπτει δόλος και όφελος για παράβαση καθήκοντος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έκρινε τις 11 μεταδημοτεύσεις που συμπεριλήφθηκαν στη μήνυση και όχι τις περίπου 2000 παράνομες, όπως υποστήριξε ο κ. Φίλιος και η Πολιτική Αγωγή.

Ν. Γκόντας: Οριστικό τέλος στο σήριαλ

Βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο ο κ. Γκόντας έκανε λόγο σε δηλώσεις του για οριστικό τέλος που έδωσε το τριμελές εφετείο πλημμελημάτων στο σήριαλ που ξεκίνησε το 2006.

«Ο ορυμαγδός καταγγελιών, συκοφαντιών, ψευδών και μηνύσεων Φίλιου κατέρρευσε οριστικά. Θλιβερή όμως, είναι η εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος ποινικοποιεί ασύστολα την πολιτική ζωή του κόσμου, θλιβερότερη ακόμη η εικόνα ενός ανθρώπου που επιδιώκει λυσσαλέα να καταδικαστούν συμπολίτες», τόνισε ο κ. Γκόντας επιτιθέμενος στον κ. Φίλιο για την μήνυση του. Πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι η όλη υπόθεση αφορούσε μεταδημοτεύσεις τεσσάρων οικογενειακών μερίδων που, «κατά τους μηνυτές Φίλιο και Δουβανά, επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα του 2006, όπου η παράταξη είχε πάρει 47,5% και η δική του μόλις 20%».

Επίσης, χαρακτήρισε ως θλιβερό το γεγονός ότι «επί σειρά ετών ένα σωρό δικαστήρια και επιτροπές ασχολούνται και όλοι μας, αντί να ασχολούμαστε με την επίλυση πολύ σοβαρών προβλημάτων που περνά και η πόλη μας. Και βεβαίως, πρόσθεσε, που να βρεθεί χρόνος να ασχοληθεί κανείς με τα προβλήματα της πόλης, όταν ασχολείται μονάχα με καταγγελίες και μηνύσεις».

Ο κ. Γκόντας θύμισε ότι η πόλη γιορτάζει τα 100 χρόνια ελευθερίας και εξέφρασε τη λύπη του, όπως είπε, «για το θλιβερό κατάντημα, η εικόνα αυτή είναι άθλια και μόνο δεινά επισύρει στον τόπο, κανένα όφελος στον τόπο, θα πω για άλλη μια φορά όσοι κατοικούν στα Γιάννινα θα πρέπει να μεταδημοτεύσουν στην πόλη τους, μπορεί να έχει τα μέγιστα οφέλη είτε αφορούν τους ΚΑΠ , είτε προγράμματα της Ε.Ε».

Επίσης, ευχαρίστησε τόσο τους συνηγόρους υπεράσπισης του ιδίου και των άλλων κατηγορουμένων, όσο και τα μέλη της παράταξης του για την ηθική συμπαράσταση τους.

Για την απόφαση του ΣτΕ

Ερωτηθείς ο Νίκος Γκόντας από τους «Ν.Α» για την απόφαση του ΣτΕ αν ήθελε να τη σχολιάσει, απάντησε με ερώτηση, αν εμείς την έχουμε και από πού προκύπτει ότι είναι απορριπτική. Ωστόσο, δήλωσε: «Όσοι έχουν κυκλοφορήσει αποφάσεις χωρίς να τις διαβάσουν είναι ίδιοι έκθετοι μέσα στην κοινή γνώμη, όπως ακόμη πιο έκθετοι είναι εκείνοι που επιχείρησαν λίγες μέρες πριν από την έκδοση της απόφασης του ποινικού δικαστηρίου να διαμορφώσουν κλίμα. Αυτό θα το δούμε, είναι αλήθεια παρόλο που κατ΄ επανάληψη έχω προκληθεί, δεν έχω υποβάλλει καμιά μήνυση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύει επ΄ αόριστον». Σε άλλη ερώτηση, αν ο ίδιος γνωρίζει το περιεχόμενο και το σκεπτικό της απόφασης, απάντησε αρνητικά. Πάντως στη διάρκεια της δίκης και ο ίδιος επικαλέστηκε την απόφαση ότι είναι απορριπτική αλλά για αμέλεια και όχι για δόλο στην παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν έδωσε τα στοιχεία των μεταδημοτεύσεων στην αντιπολίτευση. Αυτό αφορά το διοικητικό-πειθαρχικό μέρος της υπόθεσης.

Φ. Φίλιος: Αντιφατικές αποφάσεις

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του εφετείου ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ως μηνυτής για τις παράνομες, κατά τη γνώμη του, μεταδημοτεύσεις, προχώρησε σε δηλώσεις προβάλλοντας, αφενός την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του κ. Γκόντα κατά της απόφασης για την αργία των 20 ημερών για παράβαση καθήκοντος και αφετέρου της αθωωτικής του εφετείου. Μίλησε για αντιφατικές αποφάσεις και τόνισε ότι θα ζητήσει να τοποθετηθούν για το πώς πρέπει να γίνονται οι μεταδημοτεύσεις για να είναι νόμιμες.

«Έχουμε μια νομολογία η οποία ουσιαστικά λέει ότι οι μεταδημοτεύσεις μπορούν να γίνουν με την υπεύθυνη δήλωση και μια δήλωση φιλοξενίας», είπε ο δήμαρχος με αφορμή την απόφαση του εφετείου και πρόσθεσε ότι οι μεταδημοτεύσεις και οι βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας χορηγούνται με ειδική διαδικασία την οποία προβλέπει νόμος και υπάρχει νομολογία του Αρείου Πάγου και της εισαγγελίας του για το πώς πρέπει να γίνονται. οι μεταδημοτεύσεις. «Και επειδή, τόνισε, όλοι γνωρίζουμε ότι το ΣτΕ σε ολομέλεια απέρριψε την αίτηση του πρώην δημάρχου για την ποινή του επέβαλλε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος, προφανώς εδώ υπάρχει μια διάσταση στην ερμηνεία του νόμου. Δηλαδή, άλλα έχει ερμηνεύσει το ανώτατο δικαστήριο και άλλα το τριμελές εφετείο».

Με σκωπτική διάθεση στη συνέχεια ερμήνευσε την απόφαση του εφετείου: «Εάν λοιπόν ισχύει η νομολογία του τριμελούς εφετείου τότε, τουλάχιστον στο δήμο Ιωαννιτών, μπορεί ο καθένας να μεταδημοτεύει ή να παίρνει βεβαίωση μόνιμης κατοικίας με την υπεύθυνη δήλωση ότι διαμένει στα Γιάννινα και με τη δήλωση ότι φιλοξενείται σε κάποιο σπίτι. Αυτό όμως, πρόσθεσε, αφήνοντας το σκωπτικό ύφος, επειδή αντιβαίνει στο νόμο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί».

Προανήγγειλε ότι η υπόθεση δεν κλείνει για τον δήμο λέγοντας, ότι «με την καθαρογραφή της απόφασης του εφετείου θα στείλω μαζί με τη σχετική νομολογία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στον Άρειο Πάγο και στο υπουργείο Εσωτερικών για να μου διευκρινίσουν, ισχύει η νομολογία του Αρείου Πάγου και οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων ή η απόφαση του τριμελούς εφετείου.

Εάν λοιπόν το υπουργείο ξεκαθαρίσει θα ξέρω κι εγώ τι πρέπει να κάνω, προς το παρόν, όποιος Γιαννιώτης θέλει να μεταδημοτεύσει μπορεί να φέρει μια υπεύθυνη δήλωση και μια βεβαίωση ότι φιλοξενείται».

Όπως σημείωσε, «δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά έτσι λέει το δικαστήριο» και πρόσθεσε ότι είναι καλό αυτό, θα αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών, θα παίρνει ο δήμος περισσότερα χρήματα από τη ΣΑΤΑ και τους ΚΑΠ και φυσικά θα ενισχυθεί ο πληθυσμός της πόλης. «Είναι ένα ζήτημα λοιπόν πολιτικό από τη μια μεριά και νομικό από την άλλη», είπε ο κ. Φίλιος και υποστήριξε ότι

το νομικό θα το λύσουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, το πολιτικό, εφόσον δεν λυθεί το νομικό, θα παρθούν αποφάσεις να χορηγούνται βεβαιώσεις κατοικίας με υπεύθυνη δήλωση και δήλωση φιλοξενίας.

«Αν όλα αυτά δεν περιέχουν κάτι το περίεργο και το αντιφατικό να μου επιτρέψετε να έχω τη γνώμη ότι είναι αντιφατικά, ίδωμεν λοιπόν μετά τις ερμηνείες που θα δώσουν τα υπουργεία και τα ανώτατα δικαστήρια», κατέληξε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.

Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...