Banner Πανω
 
 
 

Όλοι μαζί να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση

 Όλοι μαζί να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση

Ο Φ. Φίλιος στην ολομέλεια της παράταξης "Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα"

Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής για την διετία 2011-2012, αλλά και η πορεία για το υπόλοιπο της θητείας συζητήθηκαν σήμερα στην ολομέλεια της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» στις 10:30 το πρωί στο ξενοδοχείο Du Lac.

Σε αυτή έδωσαν το παρών τα μέλη και φίλοι της παράταξης, αλλά και κάθε πολίτης.

Στόχος της διαδικασίας αυτής ήταν να αναδείξει τον κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

O δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης, Φίλιππας Φίλιος στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

Δημιουργώντας την παράταξή μας, έναν χρόνο πριν τις εκλογές και επισημοποιώντας την υποψηφιότητά μας πέντε μήνες πριν από αυτές, ουσιαστικά αναλαμβάναμε μία τεράστια ευθύνη δημιουργίας του νέου μεγάλου δήμου, σε οικονομικό περιβάλλον δυσμενές, που στην πορεία χειροτέρεψε και με το κεντρικό δημαρχείο σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Πάρα ταύτα, θεωρήσαμε ως κεντρικό πολιτικό καθήκον «το πολιτικό ξεκαθάρισμα» όχι ενάντια στα κόμματα, όχι ενάντια στους διοικούντες αλλά σε νοοτροπίες που εμπεδώθηκαν στην κοινωνία των Ιωαννίνων, διαλύοντας ηθικούς φραγμούς, αρχές και νόμους.

Χωρίς να επικαλούμαστε ότι έχουμε αναδιατάξει όπως θα έπρεπε το ήθος και το ύφος που πρέπει να επικρατήσει, όχι μόνο στο Δήμο μας, όχι μόνο στην κοινωνία μας, αλλά αν θέλετε δυστυχώς επικράτησε σε όλη την Ελλάδα, μπορούμε να ισχυριστούμε σήμερα ότι η διορθωτική μας πολιτική παρέμβαση όχι απλά έφερε αποτελέσματα αλλά ήδη αποφέρει καρπούς.

Δεν στέκομαι αναλυτικά στα έργα, στο περιβάλλον, στην κοινωνική πολιτική, στη νεολαία, τον πολιτισμό, την τεχνολογία. Ούτε είναι στόχος μας σήμερα η απαρίθμηση αριθμών και δράσεων.

Στόχος μας είναι να επιβεβαιωθεί και να διορθωθεί όπου υπάρχουν αδυναμίες ότι οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις τηρούνται με μεγάλη προσοχή, οι κατανομές των πιστώσεων στρέφονται προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης επιχειρούν να ωθήσουν την τοπική οικονομία και οι εκτελούμενες παρεμβάσεις σε έργα και δράσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αποδώσουν κύρια ή επικουρικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.

Απόδειξη του τελευταίου αποτελεί το γεγονός ότι όσα σχεδιάστηκαν σε συλλογικό επίπεδο με όλη την παράταξη, έχουν στοχευμένο αποτέλεσμα και επιλύουν ζητήματα δεκαετιών. Παράδειγμα: Νερό για όλους όλο το χρόνο, αποχέτευση για το 80% των πολεοδομικών συγκροτημάτων, διευκόλυνση της τοπικής αγοράς και επαγγελματικής δραστηριότητας, ολοκληρωμένα προγράμματα για την κοινωνία και ιδιαίτερα τη νεολαία.

Διανύοντας το 2013, έτος ορόσημο για τα Γιάννινα, καθώς συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής ολόκληρου του Δήμου μας, βρισκόμαστε ως χώρα, αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων εξήντα ετών.

Οι περικοπές των κεντρικών επιχορηγήσεων, η ανυπαρξία προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η κατάργηση κάθε είδους ειδικής χορηγίας και τα ελάχιστα ευρώ για τη σχολική λειτουργία, δημιούργησαν απίστευτες δυσκολίες που καθημερινό μας άγχος έχει γίνει η στοιχειώδης λειτουργία του δήμου και η αντιμετώπιση των δεκάδων καθημερινών προβλημάτων σε όλη την έκταση του δήμου.

Ο Δήμος μας, έγκαιρα και με συγκεκριμένη πρόταση, επέμενε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος του κεντρικού κράτους. Την πρόταση μας την καταθέσαμε σε όλα τα συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Όταν όμως αποφάσισαν να την ενστερνιστούν τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης ήταν ήδη αργά. Η κεντρική κυβέρνηση μετέτρεψε την αυτοδιοίκηση σε μέρος του γενικού προβλήματος και ουσιαστικά μετακύλησε μέρος των σκληρών μέτρων κι αποφάσεων.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, χωρίς να παραβλέπουμε την δυσκολία της καθημερινότητας, ανταποκριθήκαμε αρκετά.

Η προ διμήνου αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων μας, η αναδιάταξη του τρόπου προμηθειών και ανάθεσης μικροέργων απέδωσε γρηγορότερο αποτέλεσμα και στο βαθμό που θα ανοίξουν νέα προγράμματα κοινωνικής εργασίας, είμαστε βέβαιοι ότι θα βελτιωθεί το αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω κατηγορηματικά ότι λόγο της θεσμικής αλλαγής και της εφαρμογής του Καλλικράτη, η οργανωμένη μέχρι το 2010 λειτουργία των Καποδιστριακών Δήμων ανετράπη εκ βάθρων. Σήμερα για να κινήσεις την οποιαδήποτε δαπάνη, προμήθεια ή εργολαβία, οφείλεις να ακολουθήσεις μια δαιδαλώδη κι ασφυκτική γραφειοκρατία που εκτός από αργοπορία επιφέρει κι απίστευτη ψυχολογική καταπίεση.

Εξ ου και τα φαινόμενα ενδοπαραταξιακών τριβών, που εμφανίστηκαν κατά καιρούς.

Σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχει προωθητική δύναμη από τη μειοψηφία, δεδομένου ότι στέκεται είτε σε πολιτικές ετικέτες, είτε σε άρνηση ψήφισης προτάσεων.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ουδέποτε κατατέθηκε πρόταση από την μειοψηφία για οποιοδήποτε θέμα. Αντίθετα στη διάρκεια των δύο χρόνων η σημερινή μειοψηφία, που διοικούσε το Δήμο για δώδεκα χρόνια, λειτούργησε με αφροσύνη τσιμπολογώντας δίκαια ή άδικα αιτήματα, ρουσφετολογώντας, επιδεικνύοντας την ίδια αλαζονεία που έδειχνε και ως δημοτική αρχή. Αυτή η πολιτική της, όταν κατείχε την εξουσία οδήγησε τον κεντρικό δήμο στην υπερχρέωση και στη διάλυση θεσμών και υπηρεσιών. Είμαστε υποχρεωμένοι για να αναστρέψουμε τον κατήφορο που οδηγείτο η πόλη και για να εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμά μας να παλέψουμε, και το κάναμε, σκληρά για να αλλάξει όλο αυτό το κατεστημένο που είχε εμπεδωθεί εντός κι εκτός δημαρχείου.

Φίλες και φίλοι

Θεωρούμε στα σημερινά δεδομένα ότι η πολιτική μας αυτή είναι μονόδρομος. Η σύνθεση απόψεων υποχρεωτική, η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της παράταξης σε κοινούς στόχους επιβεβλημένη για να δούμε την καταγεγραμμένη πολιτική μας θέληση να γίνεται πράξη.

Χρειάζεται επαύξηση της προσπάθειας για το 2013-14, για να υλοποιήσουμε όλη την προετοιμασία της διετίας και να μετατρέψουμε τον κόπο σε αποτέλεσμα, αγνοώντας κραυγές λαϊκισμού, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και κινηματικές αντιλήψεις που αποδείχθηκε ότι μας ροκανίζουν τον χρόνο μας και μας σταματάνε από τους κεντρικούς μας στόχους.

Είναι ανάγκη η παράταξη σήμερα να ξεχωρίσει τις προτεραιότητες σε έργα και δράσεις που θα αποτελέσουν υποχρεωτική δέσμευση και πορεία για τη διετία.

Βαθιά μας υποχρέωση είναι να μην περάσουμε το μήνυμα της κατάρρευσης, αλλά να μπορέσουμε όλοι μαζί να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους δημότες μας.

Στη διετία που πέρασε έγιναν πολλά. Ο Δήμος λειτουργεί ως ενιαία διοικητική μονάδα, μπήκε νοικοκυριό στα οικονομικά και παρά τις μεγάλες δυσκολίες καταφέρνει να αντέχει.

Δήμος, ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ, ΟΚΠΑΠΑ και Πνευματικό Κέντρο, υλοποιούν ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα έργων που έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα το οποίο ξεπερνά τα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Ασκούμε συνολικές πολιτικές στον κοινωνικό τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον.

Ξέρουμε ότι δεν έγιναν όλα, όμως κανένας δεν δικαιούται να μηδενίζει μία προσπάθεια πολλών ανθρώπων υποστηρίζοντας ότι δεν έγινε τίποτα.

Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος και μπορούμε να τον διανύσουμε μόνο με διάλογο και συνεργασία. Σε όλα τα επίπεδα. Από την τοπική κοινότητα και τον τοπικό πρόεδρο μέχρι τον δήμαρχο.

Χαρακτηριστικά θα μου επιτρέψετε να επικεντρώσω με μερικούς βασικούς άξονες που αναδεικνύονται από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις αλλά και από ότι καινούριο έφερε η ζωή μπροστά μας.

Για το πρώτο εξάμηνο του 13:

- Συμβασιοποιήσεις στο μεγαλύτερο αριθμό ενταγμένων έργων. Η διαδικασία αυτή θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

- Ενεργοποίηση υπηρεσιών για νέες εντάξεις

- Διορθώσεις σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο στη ΔΕΥΑΙ για να επιτύχουμε βελτιώσεις στα τιμολόγια.

- Συνέχιση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών πολιτισμού και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους υπόλοιπους φορείς μας.

- Ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες για να ξεκινήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο μας, το οποίο πρέπει να στηριχθεί με όλες μας τις δυνάμεις.

- Συνεχίζεται η προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολής του Δήμου και της περιοχής μας με συντονισμένες ενέργειες οι οποίες θα επικεντρωθούν τώρα σε νέους στόχους.

- Με όσα μέσα μπορούμε να διαθέσουμε, ρίχνουμε βάρος στην καθημερινότητα, υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο.

- Εντονότερη πολιτική παρουσία σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο για εντονότερη διεκδίκηση πιστώσεων αλλά και πίεσης της κυβέρνησης για διορθώσεις στον Καλλικράτη και απεμπλοκή από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

- Κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποδεχόμαστε το Παρατηρητήριο το οποίο κρέμεται ως απειλή πάνω από το κεφάλι μας.

Φίλες και φίλοι

Η κεντρική πολιτική σκηνή έχει κριθεί σε μεγάλο βαθμό. Εμείς οφείλουμε να υποστηρίξουμε με πάθος την διαφύλαξη της αυτοδιοίκησης, τα δικαιώματα των πολιτών, με ένταση της προσπάθειας για τη δίκαιη κατανομή κάθε πίστωσης προς όφελος των σκληρά δοκιμαζόμενων συνδημοτών μας.

Η κατεξοχήν πολιτική αυτή δράση μας θα επιτρέψει να διαφυλάξουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η ενδεχόμενη περαιτέρω έκπτωση στη δύναμη της αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει στην κατάρρευση του δομημένου κοινωνικού ιστού. Κανείς δεν θα μας δικαιολογήσει αν δεν επιτύχουμε τους στόχους από υποκειμενικούς λόγους και αδυναμίες. Η ενότητα, η δράση και η ομοψυχία της παράταξης είναι προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω. Δεν χωράνε ούτε προσωπικές πολιτικές, ούτε τοπικισμοί.

Σας καλώ όλους να συστρατευτούμε σ' αυτή τη λογική, να βάλλετε πλάτη στην κοινή προσπάθεια γιατί εδώ βρισκόμαστε για να προσφέρουμε και μας αρκεί η αναγνώριση, το χαμόγελο, η καλημέρα και η αισιοδοξία των συνδημοτών μας.

Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...