Banner Πανω
 
 
 

Η κρίση επηρέασε και τις επιδόσεις μαθητών!

 

Συχνά απαξιώνουν σχολεία και εκπαίδευση

Η κρίση επηρέασε και τις επιδόσεις μαθητών!

«Δεν βλέπουμε πλέον χαρούμενα πρόσωπα» τόνισε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Π. Λαζοκίτσιος

• Πολύ σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, αφού καθημερινά είναι τα παραδείγματα όπου πολλά παιδιά και στην Ήπειρο δεν έχουν έστω λίγα χρήματα για κολατσιό, ενώ άλλα εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια να διακριθούν.
Από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση προκύπτει η ανάγκη αλλαγής και μάλιστα άμεσης στο οικοδόμημα της εκπαίδευσης, και κυρίως των δυο πρώτων βαθμίδων, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, που θα απαξιώνουν το σχολείο και γενικότερα την εκπαίδευση.
Παρά το γεγονός, ότι η Ήπειρος διακρίνεται κάθε χρόνο στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αφού υπάρχουν πολλοί αριστούχοι, δεν περνά από κανέναν απαρατήρητο το γεγονός, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα παιδιά που εμφανίζουν στάση αδιαφορίας προς το σχολείο, τονίζοντας πως όση προσπάθεια και αν καταβάλλουν, θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα στην εξεύρεση αγοράς εργασίας με κάποιον αριστούχο.
«Αυτό που βιώνουμε όλοι καθημερινά είναι, ότι στα προαύλια των σχολείων δεν βλέπουμε χαρούμενα πρόσωπα. Οι μαθητές μεταφέρουν την δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους στο σχολείο. Και σαφέστατα, αυτό έχει επιπτώσεις στην επίδοσή τους» ανέφερε χθες, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Παναγιώτης Λαζοκίτσιος.  

Αποκαλυπτικά…
Για την παραπάνω κατάσταση, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών». Σε άρθρο του γνωστού εκπαιδευτικού Χρήστου Κάτσικα (συνεργάτη και του «Π.Λ.»), δημοσιεύεται έρευνα, σύμφωνα με την οποία, έχει αυξηθεί κατά 87% ο αριθμός των μαθητών που δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια σε σύγκριση με λίγα χρόνια πριν. Παράλληλα, έχει μειωθεί κατά 76% η ομάδα των μαθητών με υψηλές επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ άκρως αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο, ότι κατά 95% έχουν μειωθεί οι προσδοκίες των μαθητών για εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές!

Κάτι πρέπει να αλλάξει…
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα στο σχολείο και στο γενικότερο εκπαιδευτικό σύστημα, που σήμερα νοσεί βαριά και, αντί να προετοιμάζει τα παιδιά για την μετέπειτα ζωή τους, την αγορά εργασίας και να τους δίνει σωστή παιδεία, προωθεί την παπαγαλία και τις μη ολοκληρωμένες γνώσεις.
Και βέβαια, είναι δεδομένο, ότι για να αλλάξει η κατάσταση δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες των πολλών αξιόλογων εκπαιδευτικών, αλλά πρέπει το ίδιο το Υπουργείο να αντιληφθεί την ανάγκη αναδιοργάνωσης του συστήματος εκπαίδευσης σε νέες βάσεις.
Ειδικά τώρα, αυτή την εποχή, που όλο και περισσότεροι μαθητές βιώνουν την κρίση και πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να έχουν ούτε ένα ευρώ  στην τσέπη για το κολατσιό τους. «Η Πολιτεία πρέπει να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας για αυτούς τους μαθητές» σημείωσε ο κ. Λαζοκίτσιος, που επεσήμανε, ότι ακόμη στα Γιάννινα δεν υπάρχουν φαινόμενα εγκατάλειψης του σχολείου λόγω κρίσης, αλλά προειδοποίησε, ότι εάν συνεχιστεί η ύφεση και οι δυσκολίες για τα νοικοκυριά, «τότε θα φθάσουμε και σε αυτό το σημείο».

Τα βιβλία…
Στο μεταξύ, μια επιπλέον οικονομική ευθύνη θα έχουν οι γονείς, τα παιδιά των οποίων θα προκαλέσουν φθορές στα βιβλία που πήραν στην αρχή της χρονιάς από το σχολείο.
Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνει η εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2013, οι μαθητές θα παραλαμβάνουν τα διδακτικά εγχειρίδια, αλλά οι γονείς θα τα χρεώνονται, ώστε να επιστραφούν «σώα και αβλαβή», στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Όπως έγραψε χθες η «Δημοκρατία», εάν κάποιος μαθητής χάσει το βιβλίο ή το καταστρέψει το κόστος του θα το καλύψει ο γονέας! Αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περισσότερων από 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό βεβαίως που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, για άλλες επείγουσες ανάγκες.

Τα χαρακτηριστικά…
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό, ότι για να αντέξουν τη χρήση, τα σχολικά βιβλία θα παράγονται από χαρτί ειδικής επεξεργασίας, ενώ κάθε σελίδα θα καλύπτεται από μεμβράνη που δεν θα επιτρέπει στον μαθητή να σημειώνει ή να μουτζουρώνει σελίδες! Ακόμη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν από τα εγχειρίδια οι ασκήσεις που προκαλούν τους μαθητές να γράψουν πάνω στο βιβλίο. Για τα μαθήματα, στα οποία προβλέπονται ασκήσεις θα διανέμεται στους μαθητές ειδικό βιβλίο με αυτές, το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...