Banner Πανω
 
 
 

Πολύπλευρη η δράση του Κέντρου Πρόληψης στο Ν. Ιωαννίνων Δεκάδες εξαρτημένοι κερδίζουν ξανά τη ζωή τους με… οδηγό την «Σχεδία»!

 

Πολύπλευρη η δράση του Κέντρου Πρόληψης στο Ν. Ιωαννίνων

Δεκάδες εξαρτημένοι κερδίζουν ξανά τη ζωή τους με… οδηγό την «Σχεδία»!

ΣΤΕΦ. ΤΖΙΜΟΓΙΑΝΝΗΣ (Πρόεδρος): Προσφέρουμε χωρίς… τυμπανοκρουσίες

ΒΑΣ. ΚΟΥΤΡΑΣ (επιστ. Διευθυντής): Αυξάνει ο αριθμός όσων ζητούν βοήθεια


• Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάθε ηλικίας, κυρίως όμως νέοι, πέφτουν στα «δίχτυα» των εξαρτήσεων, βοηθούσης και της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει ο τόπος μας, ο ρόλος φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμος και πολύ σημαντικός κοινωνικά.
Στο Νομό Ιωαννίνων αυτό το ρόλο επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία». Μία δομή που χωρίς… τυμπανοκρουσίες, αλλά συστηματικά και με επιστημονικό τρόπο, προσφέρει έργο ζωής, δίνοντας ελπίδα κάθε χρόνο σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας που υποφέρουν από εξαρτήσεις ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα.
Ιδιαίτερα πλούσιος είναι ο απολογισμός δράσης της «Σχεδίας» για την περασμένη χρονιά, που παρουσιάστηκε χθες από τον Πρόεδρο Στέφανο Τζιμογιάννη και την επιστημονική ομάδα του Κέντρου. Όσο για τη νέα χρονιά, το πρόγραμμα είναι φορτωμένο και οι προκλήσεις που η «Σχεδία» έχει μπροστά της πολλές. Σημαντικότερη όλων το να καθοδηγήσει εξαρτημένα άτομα από μια ζωή καταστροφική σε ένα δρόμο ελπίδας και δημιουργίας!

Ο Πρόεδρος της «Σχεδίας»
«Το Κέντρο μας επιτελεί ένα έργο ζωής χωρίς τυμπανοκρουσίες, αθόρυβα και σεμνά. Συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια και ελπίδα σε εξαρτημένα άτομα κι έχει επεκτείνει τις δράσεις της και σε άλλα πεδία, με στόχο να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η ψυχοκοινωνική υγεία στην περιοχή μας», τόνισε χθες, ξεκινώντας τον απολογισμό ο Πρόεδρος της «Σχεδίας» Στέφανος Τζιμογιάννης.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους τοπικούς φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια του Κέντρου, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της «Σχεδίας» τα οποία, όπως τόνισε, «προσφέρουν αφιλοκερδώς τον πολύτιμο χρόνο τους και υλοποιούν από κοινού με την επιστημονική ομάδα του Κέντρου το πρόγραμμά του».

Προγράμματα σε σχολεία
Ακολούθησε ο απολογισμός δράσης της «Σχεδίας» για τη χρονιά που μας πέρασε από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου. Πρώτη πήρε το λόγο η Κοινωνιολόγος κ. Πωλίνα Κομνηνού, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας που υλοποιήθηκαν σε σχολεία του Νομού μας και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών.
Όπως είπε, πέρυσι υλοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της «Σχεδίας» προγράμματα σε 15 Γυμνάσια και 10 Δημοτικά Σχολεία, τα οποία παρακολούθησαν 750 μαθητές! Για την υλοποίησή τους χρειάστηκαν 113 συναντήσεις εποπτείας των εκπαιδευτικών με την επιστημονική ομάδα της «Σχεδίας», ενώ προηγήθηκαν και σχετικά σεμινάρια. Συνολικά το 2012 έγιναν 13 εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία παρακολούθησαν 390 εκπαιδευτικοί, ενώ μέχρι το τέλος της παρούσας σχολικής χρονιάς θα υλοποιηθούν τουλάχιστον έξι ακόμη επιμορφώσεις που αναμένεται να παρακολουθήσουν 200 εκπαιδευτικοί.
Ταυτόχρονα, από το επιστημονικό προσωπικό της «Σχεδίας» έγιναν βραχείας διάρκειας παρεμβάσεις σε 14 τμήματα εννέα Δημοτικών Σχολείων, σε 56 τμήματα 21 Γυμνασίων και σε 10 τμήματα έξι Λυκείων του Νομού μας, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 1.210 μαθητές.

Ομάδες γονέων
Η Ψυχολόγος κ. Σοφία Γκόντα παρουσίασε τις ομάδες γονέων που υλοποιεί η «Σχεδία», καθώς και τις ομιλίες που έγιναν στα σχολεία με θέμα τις εξαρτήσεις. Όπως τόνισε, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν δύο ομάδες γονέων στην ευρύτερη κοινότητα και τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, την επικοινωνία στην οικογένεια, τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια, την κατανόηση και έκφραση συναισθημάτων κ.λπ..
Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη άλλες τρεις ομάδες στις οποίες συμμετέχουν 40 γονείς, ενώ ως το τέλος της χρονιάς θα υλοποιηθούν άλλες έξι ομάδες με τη συμμετοχή περίπου 100 γονέων. Φέτος, σύμφωνα με την κ. Γκόντα διαπιστώνεται αύξηση του ενδιαφέροντος συμμετοχής σε ομάδες γονέων.
Η «Σχεδία» πραγματοποίησε επίσης 15 ομιλίες σε γονείς με θέματα που αφορούσαν την εξάρτηση, την ενδοσχολική βία, την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και το ρόλο της οικογένειας και του σχολείου στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών.

Συμβουλευτική μαθητών
Ακολούθως η Συμβουλευτική Ψυχολόγος κ. Βίκη Μπασογιάννη αναφέρθηκε στις υπηρεσίες συμβουλευτικής που παρασχέθηκαν σε μαθητές Λυκείων της περιοχής μας, με στόχο τη στήριξή τους για προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Το προσωπικό της «Σχεδίας» συνεργάστηκε πέρυσι με 13 σχολεία, είχε ατομικές συνεδρίες με 215 μαθητές, 26 εκπαιδευτικούς και 11 γονείς. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 600 συνεδρίες, στις οποίες συζητήθηκαν προβλήματα όπως το άγχος, η μελαγχολική διάθεση, η έλλειψη επικοινωνίας στην οικογένεια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η εξάρτηση απ’ το διαδίκτυο, η χρήση ουσιών κ.λπ..

Δεκάδες αιτήματα…
Σε 100 περίπου άτομα πρόσφερε πέρυσι υποστήριξη η «Σχεδία», μέσω 272 ατομικών συνεδριών, οι οποίες έχουν κατά βάση συμβουλευτικό χαρακτήρα και είναι φυσικά δωρεάν, όπως τόνισε με τη σειρά της η Ψυχολόγος και αναπλ. Υποδιευθύντρια του Κέντρου κ. Έρη Φείδη. Όπως είπε, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των αιτημάτων βοήθειας που δέχθηκε το Κέντρο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, η οποία αποδίδεται τόσο στην σημερινή δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, όσο και στη διεύρυνση του πεδίου δράσεων της «Σχεδίας» και στην αναγνώριση αυτών από την ευρύτερη κοινότητα.
Βοήθεια ζήτησαν γυναίκες σε ποσοστό 77%, ενώ το ποσοστό των ανδρών κυμάνθηκε στο 23%. Στην πλειοψηφία τους οι ενδιαφερόμενοι ήταν γονείς, νεαροί ενήλικες και έφηβοι σε ποσοστό 19%. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 33,5 έτη και τα αιτήματα βοήθειας αφορούσαν ζητήματα όπως η διαχείριση συναισθημάτων, κυρίως του άγχους, ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια, η διαχείριση καταστάσεων όπως το διαζύγιο και το πένθος, η επιθετικότητα των παιδιών κ.λπ..

Ο Βασίλης Κούτρας
Ο απολογισμός έκλεισε χθες με τον Καθηγητή Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικό Διευθυντή της «Σχεδίας» Βασίλη Κούτρα, ο οποίος αναφέρθηκε στο θεραπευτικό έργο του Κέντρου.
Τα χαμηλά ποσοστά που παρουσιάζουν τα Γιάννινα όσον αφορά την χρήση αλκοόλ, καπνού και ναρκωτικών έχουν να κάνουν, όπως υπογράμμισε και με τη συστηματική δουλειά που γίνεται τόσα χρόνια από τη «Σχεδία», ενώ απέδωσε την αυξημένη προσέλευση γονιών και ανθρώπων που ζητούν βοήθεια από το Κέντρο στο γεγονός ότι με την κρίση σήμερα οι άνθρωποι προβληματίζονται περισσότερο για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των οικογενειών τους.

Χρήστες και θεραπεία
Πέρυσι επισκέφθηκαν το Κέντρο 110 χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, εκ των οποίων οι 85 ήταν άνδρες και οι 25 γυναίκες και έγιναν 1.312 ατομικές συναντήσεις. Αριθμό που ο κ. Κούτρας χαρακτήρισε ως πολύ μεγάλο! Κύρια ουσία εξάρτησης ήταν η ηρωίνη σε 97 άτομα (88.2%) και το χασίς σε 13 άτομα (11.8%). Από τους χρήστες οι 34 ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους και βρίσκονται πια σε στάδιο μεταθεραπευτικής στήριξης, ενώ άλλοι 22 εξακολουθούν να βρίσκονται σε θεραπεία.  Απ’ τους υπόλοιπους, οκτώ χρήστες διέκοψαν το πρόγραμμα και οι υπόλοιποι 46 επισκέφθηκαν ελάχιστες φορές το Κέντρο και δεν εντάχθηκαν σε πρόγραμμα θεραπείας.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...