Με Προεδρικό Διάταγμα αναβαθμίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις
ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΑ «ΚΑΛΠΑΚΙΑ»!
Την ανακοίνωση έκανε ο Κώστας Τασούλας στο πλαίσιο της παρουσίασης βιβλίου του Γ. Σούρλα
• Ικανοποιείται ένα ιστορικά δίκαιο αίτημα • Αναφορά από τον Πρόεδρο της Βουλής και στο υπό κατασκευή Μνημείο Πεσόντων
Λίγες μόλις ημέρες απομένουν για την 84η επέτειο του Έπους που γράφτηκε το 1940 – 41 στα Ελληνοαλβανικά βουνά και η φετινή επέτειος, που όπως πάντα θα γιορταστεί με λαμπρότητα στην περιοχή μας, αποκτά αναπάντεχα ιδιαίτερη σημασία.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, τα «Καλπάκια» αναβαθμίζονται και η 27η Οκτωβρίου, επέτειος της ομώνυμης ιστορικής μάχης, θα αποτελέσει επίσημη δημόσια γιορτή, κάτι που θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται για ικανοποίηση ενός ιστορικά δίκαιου αιτήματος πολλών ετών, καθώς στην περιοχή του Πωγωνίου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς η επίθεση των ορδών του Μουσολίνι. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο για το βιβλίο του πρ. αντιπροέδρου τη Βουλής Γιώργου Σούρλα «Τιμή και Δόξα στους ήρωες του Έπους 1940».
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη μεταφορά των οστών όσων έπεσαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου στα αλβανικά βουνά, αλλά και για το Μνημείο Πεσόντων που κατασκευάζεται στο Καλπάκι με την οικονομική στήριξη της Βουλής.
Αναβαθμίζεται ο εορτασμός!
Στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου γράφτηκαν οι σημαντικότερες σελίδες του Έπους του 1940 – 41. Και μπορεί κάθε χρόνο η Επέτειος να τιμάται με πληθώρα εκδηλώσεων, όμως μέχρι σήμερα είχε χαρακτήρα τοπικής γιορτής την οποία διοργανώνει εξ ολοκλήρου ο Δήμος Πωγωνίου χωρίς καμία νομική υπόσταση.
Αυτό όμως αλλάζει πλέον, με τον Πρόεδρο της Βουλής να ανακοινώνει δημόσια προχθές ότι τα «Καλπάκια» αναβαθμίζονται και μετατρέπονται σε επίσημη δημόσια γιορτή! Κι αυτό θα γίνει με τον πιο επίσημο τρόπο. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Τασούλας στον χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Τιμή και Δόξα στους ήρωες του Έπους 1940, Μνημείο Πεσόντων-Πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι» του πρώην υπουργού και συγγραφέα, Γιώργου Σούρλα ανέφερε τα εξής χαρακτηριστικά: «Η επέτειος που θα γιορταστεί πανελληνίως και εφέτος, για το Καλπάκι θα έχει και μια ιδιαίτερη σημασία ξεχωριστή. Έπειτα από πολλά χρόνια, με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει ήδη λάβει την άγουσα για τις τελευταίες υπογραφές, αναγνωρίζεται η 27η Οκτωβρίου ως επίσημη δημόσια γιορτή. Αυτό που κάναμε κάθε χρόνο στο Καλπάκι προήρχετο από ηθική περισσότερο υποχρέωση και όχι από νομική κατοχύρωση. Ο Δήμαρχος, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι φορείς των Ιωαννίνων, άλλοι Δήμοι της περιοχής, της Κόνιτσας, οι πάντες εζήτησαν από την πολιτεία αυτή την ηθική διάσταση της αναγνωρίσεως των τελετών, που γίνονται στις 27 του μηνός, να τους δώσουν και νομική υπόσταση και έτσι, από φέτος και μετά, οι γιορτές που γίνονται στο Καλπάκι θα αφορούν επίσημη δημόσια γιορτή».
Την αναβάθμιση των εορτασμών που γίνονται στο Καλπάκι για το Έπος του ΄40 έχει ζητήσει επανειλημμένα και ο «Π.Λ.», ο οποίος μάλιστα στο κύριο θέμα της περασμένης Δευτέρας (φωτο) επέμεινε πως το επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων πρέπει να είναι στην περιοχή μας, χαρακτηρίζοντας άδικο ιστορικά να γίνεται ο επίσημος εορτασμός στη Θεσσαλονίκη.
Έσπασε η λησμονιά…
Γιώργος Σούρλας και Κώστας Τασούλας έπαιξαν σημαντικό ρόλο, καθένας από το πόστο του, για την απόδοση της πρέπουσας τιμής στους ήρωες στρατιώτες του ΄40 – 41, οι οποίοι έπεσαν στα Ελληνοαλβανικά βουνά και επί δεκαετίες τα οστά τους παρέμεναν άταφα ή θαμμένα σε πρόχειρους τάφους, συχνά ομαδικούς. Ξεκινώντας προχθές την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε μια αναδρομή, από το 2005, στο οδοιπορικό της προσπάθειας ανάδειξης αυτού του εθνικού θέματος, ώστε, όπως υπογράμμισε, «να σπάσει το φράγμα της λησμονιάς και της παραγνώρισης των πεσόντων στο βορειοηπειρωτικό έπος και να τους αποδοθεί η στοιχειώδης οφειλόμενη τιμή της ταφής, κατά τα έθιμα και κατά τη θρησκεία μας».
Αναζητώντας τους πεσόντες
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν ο Γιώργος Σούρλας, τα παιδιά και συγγενείς πεσόντων με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι παράγοντες της πολιτείας και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προς την αλβανική πλευρά, ώστε οι 8.000 περίπου πεσόντες του Έπους του ΄40 να τύχουν της δέουσας μεταχείρισης. Η τύχη το έφερε, όπως είπε, μέσα σε αυτό το οδοιπορικό των 19 ετών, να παίξει και ο ίδιος έναν καθοριστικό ρόλο σε κάποιες σημαντικές φάσεις του. «Στις 9 Φεβρουαρίου του 2009, στα Τίρανα, σε αποστολή κοινή του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με επικεφαλής την τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, ο ομιλών ως υφυπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράφω εκεί στα Τίρανα, με την αντίστοιχη υφυπουργό Εθνικής Αμύνης της Αλβανίας, επιτέλους, τη συμφωνία Ελλάδος - Αλβανίας για την εκταφή, αναζήτηση, ταυτοποίηση και ενταφιασμό εν συνεχεία των Ελλήνων πεσόντων στο βορειοηπειρωτικό έπος. Αυτή η συμφωνία, που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2009 στα Τίρανα, έγινε νόμος του κράτους λίγους μήνες αργότερα τον Αύγουστο του 2009 και είναι ο νόμος 3782 του 2009», σημείωσε με έμφαση
To Μνημείο Πεσόντων
Στο μεταξύ, προχωράει κατασκευαστικά το Μνημείο Πεσόντων, το οποίο αποτελεί μέρος του σχεδιασμού του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή «Πάρκου Ιστορίας» στην περιοχή. To Μνημείο υλοποιείται με την οικονομική στήριξη της Βουλής και στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το βιβλίο του Γ. Σούρλα έγινε η παρουσίασή του. Όπως έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.», το Μνημείο Πεσόντων κατασκευάζεται στη θέση «Βουρλιάσος», στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται κατά ένα μέρος από την Βουλή και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.
Κατά τη διάρκεια τα ομιλίας του ο Κ. Τασούλας αναφέρθηκε στον ρόλο της Βουλής και του ίδιου για τη δημιουργία του Μνημείου στο Καλπάκι. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Βουλή των Ελλήνων, όταν ήταν αντιπρόεδρος ο Γιώργος Σούρλας και επί προεδρίας του αείμνηστου Δημητρίου Σιούφα, είχε ανταποκριθεί και είχε χορηγήσει μισό εκατομμύριο ευρώ για τον σκοπό ανεγέρσεως αυτού του μνημείου. Λόγοι καθαρά γραφειοκρατικοί συνετέλεσαν ώστε αυτό το ποσόν τελικώς να μην εκταμιευθεί. Και έτσι το έφερε η τύχη, η μοίρα, λίγο καιρό αφού ανέλαβα την Προεδρία της Βουλής, να δεχτώ ένα αίτημα από τον Σύλλογο Τέκνων-Συγγενών - Φίλων των Πεσόντων, προκειμένου να επαναχορηγήσει η Βουλή το απαιτούμενο ποσό για να υλοποιηθεί αυτό το έργο της κατασκευής του μνημείου. Προφανώς η Βουλή και με ομόφωνη απόφαση της Διασκέψεως των Προέδρων -ομόφωνη απόφαση δηλαδή όλων των κομμάτων- απεδέχθη να επαναχορηγήσει ένα λίγο μεγαλύτερο ποσό λόγω και του διαδραμόντος χρόνου και έτσι χάρη σε αυτό το ποσόν και σε συμπληρωματικά ποσά, που έβαλε ο Δήμος Πωγωνίου, σήμερα υλοποιείται αυτό το έργο».
Υπάρχει το «σπέρμα»
Ο Πρόεδρος της Βουλής, χρησιμοποιώντας λόγια του εκδότη της «Καθημερινής», Γεώργιου Βλάχου, έκανε μία αντιπαραβολή του ψυχισμού των νέων του Έπους του ΄40 με τον σημερινό ψυχισμό των Ελλήνων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ψυχισμός προφανώς δεν είναι ο ίδιος μετά από τόσα χρόνια. Δεν είμαι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύω ότι διατηρούμε τον ίδιο ψυχισμό. Ωστόσο, τέτοιες εκδηλώσεις δημιουργούν μέσα μας ένα ζώπυρο, ένα “σπέρμα” εκείνου του ψυχισμού κι ας το έχουμε κάπου κρυμμένο, μη τυχόν, μη τυχόν και χρειαστεί να ξαναφουντώσει», για να καταλήξει: «Μην περιφρονούμε εκείνον τον ψυχισμό εν ονόματι του ευδαιμονισμού, ο οποίος έχει κατακλύσει την εποχή μας».
Μετά το τέλος του χαιρετισμού του απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής τιμητική πλακέτα ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά του στην ελληνική κοινωνία αλλά και για την καθοριστική συμβολή του στην ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων για το έπος ΄40-41 στο Καλπάκι.
Οι χαιρετισμοί
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης και ο Υποπτέραρχος πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Κωνσταντίνος Μπούζος, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Χρυσόστομος Χήτος-Κιάμος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων, Στέφανος Κούτρας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, Νικόλαος Νούλας και ο επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων, Γιώργος Αλεξιάδης. Την αντιφώνηση έκανε ο συγγραφέας και Πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων και Συγγενών Πεσόντων, Γιώργος Σούρλας.
πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ