Banner Πανω
 
 
 

Στα… μαχαίρια για τα καλάμια της Παμβώτιδας

 

Στα… μαχαίρια για τα καλάμια της Παμβώτιδας


Των ενεργειών της δημοτικής αρχής για την κοπή των καλαμιών υπεραμύνθηκε ο δήμαρχος Φ. Φίλιος που ωστόσο εμφανίζεται πρόθυμος να εξετάσει τις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης - Αποφασισμένος
να προσφύγει στα ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος

Εάν η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας είχε γίνει με την ίδια σύνθεση, πριν από δύο μήνες ή και ακόμη λιγότερο, είναι βέβαιο, ότι θα είχαν αποφευχθεί τα φαινόμενα του τελευταίου μήνα, με τις καταγγελίες για την κοπή καλαμιών, στην Αμφιθέα, μέχρι και τις καταγγελίες στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος και εν γένει τις πανελλαδικές διαστάσεις που έλαβε το θέμα.
Έστω και τώρα όμως, που οι «αντιμαχόμενες» πλευρές βρίσκονται στα μαχαίρια, χωρίς να υπάρχει διάθεση υπαναχώρησης, όχι τόσο για λόγους ουσίας, αλλά για λόγους εντυπώσεων, αν και το διακύβευμα είναι μεγάλο για κάθε πλευρά, φαίνεται, ότι υπάρχει χώρος και χρόνος να βρεθεί κοινή συνισταμένη και κοινός τόπος ώστε να δοθεί οριστική λύση. Η χθεσινή συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης χαρακτηρίστηκε από την παρουσία του δημάρχου Ιωαννίνων Φ. Φίλιου, ο οποίος έδωσε το «παρών», περίπου μισή ώρα μετά την έναρξή της, παρουσίασε αναλυτικά την επιχειρηματολογία του δήμου για τις εργασίες που έχουν γίνει, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της δημοτικής αρχής και δήλωσε πρόθυμος να ακούσει και να εξετάσει την πρόταση του Φορέα, για τη σύνταξη μίας διαχειριστικής μελέτης για την «επίμαχη» περιοχή, αν και έχει στα χέρια του το «πράσινο φως» για την εκτέλεση των εργασιών από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στον αντίποδα, και πριν την άφιξη του δημάρχου, αλλά και κατά την παρουσία του, αναφέρθηκαν οι απαντήσεις της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΥΠΕΚΑ, που κατατείνουν στο ότι είναι προαπαιτούμενη η αδειοδότηση για οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή. Διεφάνη ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι τουλάχιστον η πλειοψηφία του ΔΣ δεν είναι αρνητικά διακείμενη στην ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού, για τη δημιουργία ενός καναλιού, που θα λειτουργήσει ως εναλλακτική πίστα θαλασσίου σκι. Για να γίνει όμως αυτό και η όποια διαφωνία να καταγραφεί ως μειοψηφική στις τάξεις του Φορέα, ανεξάρτητα τι στάση θα κρατήσει στη συνέχεια κάθε ανεξάρτητος φορέας ή Σύλλογος, θα πρέπει να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία υποβολής των στοιχείων που υπάρχουν για τις εργασίες και την προοπτική τους στον Φορέα Διαχείρισης.
Σε αντίθετη περίπτωση ακόμη και η προοπτική της διεξαγωγής των αγώνων μπορεί να κινδυνεύσει, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σακκάς, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και άλλες ΜΚΟ θα προσφύγουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Οι εισηγήσεις
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Φορέα Π. Τσουμάνης ανέγνωσε τις απαντήσεις της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΕΚΑ.
Η τελευταία επισημαίνει ότι μέχρι τις 23 Ιανουαρίου του 2014 η ευθύνη της διοίκησης και διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας ανήκει στο Φορέα Διαχείρισης ενώ προσθέτει ότι η υπηρεσία δεν έχει ενημερωθεί από το Δήμο Ιωαννιτών για το θέμα, και ακόμη ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο ουδέποτε γνωμοδότησαν για το σχέδιο Π.Δ.
Ο Π. Κολόκας στην τοποθέτησή του τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Δήμου Ιωαννιτών. «Εάν δεν ήμουν πεπεισμένος ότι πρόκειται για ένα έργο που βοηθά στη διαχείριση των καλαμιώνων και στο οικοσύστημα δεν θα ήμουν υπέρ μίας αθλητικής διοργάνωσης», τόνισε.
Ο Φ. Φίλιος
Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης εμφανίστηκε ο Φ. Φίλιος που επανέλαβε ότι σύμφωνα και με την απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου σε αίτημα του Δήμου, δεν απαιτούνται αδειοδοτήσεις για τις εργασίες διάνοιξης του καναλιού.
«Εάν ακολουθήσουν άλλα έργα, θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία. Εμείς θέλουμε έναν χώρο καθαρό πίσω από το ανάχωμα, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κολύμβηση, αναψυχή και αθλητικές δραστηριότητες. Εάν απαιτηθούν προσωρινές εγκαταστάσεις για τους αγώνες, αυτό αφορά την Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που θα ζητήσουν τις σχετικές άδειες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί καμία μόνιμη εγκατάσταση.
Παρουσιάζοντας ένα πλήρες φωτογραφικό υλικό από την περιοχή όπου εκτελέστηκαν οι εργασίες ο κ. Φίλιος χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση στην περιοχή που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.
«Υπάρχουν παγίδες θανάτου από μεταλλικές κατασκευές, κομμάτια πύργων για την κωπηλασία και παράνομα ιβάρια μέσα στη λίμνη. Εάν όλα αυτά δεν καθαριστούν άμεσα θα υποβάλλουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ας έρθει η αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Κτηματική, να κλείσει την πρόσβαση, να βάλει μπάρες, να καλέσει την αστυνομία. Δεν πρόκειται όμως να απολογηθεί ο Δήμος γιατί κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ένταση
Η ένταση κορυφώθηκε όταν το λόγο πήραν ο κ. Σακκάς και ο κ. Βάσσης που επέμειναν ότι δεν ακολουθείτε καμία νόμιμη διαδικασία, ότι δεν γίνεται κοπή αλλά εκρίζωση του καλαμιώνα και ότι εάν δεν υποβληθεί συγκεκριμένη μελέτη, οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Αγγελιδάκη επανέλαβε, ότι για οποιαδήποτε παρέμβαση στο υδάτινο σώμα της λίμνης απαιτείται αδειοδότηση από την οικεία διεύθυνση.

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...