Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αλιείς για τη λίμνη Αώου

 

Απογοητευτική έως άκρως ανησυχητική είναι η εικόνα που αντίκρισαν οι διοργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες στην 11η αγωνιστική του Πανελλήνιου Αγώνα κυπρίνου που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη πηγών Αώου, με τη στάθμη της πανέμορφης λίμνης να έχει υποχωρήσει πολλές δεκάδες μέτρα από προηγούμενο αγώνα που έγινε μάλιστα τον Ιούλιο και όχι τον Μάιο.

Σύμφωνα μάλιστα με τις μετρήσεις των κριτών που ξεκίνησαν να οριοθετούν τις θέσεις για τις ψαρεύτρες, τα νερά έχουν «τραβηχτεί» προς το εσωτερικό της λίμνης τουλάχιστον κατά 70 μέτρα από τον προηγούμενο αγώνα, με τον πρόεδρο του Αθλητικού Σωματείου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων που ήταν και ο διοργανωτής του αγώνα, Γιώργο Γεωργίου να επιβεβαιώνει την τραγική εικόνα που δημιουργεί και απορίες αλλά κυρίως ανησυχία για το τι πρόκειται να γίνει το καλοκαίρι.

Η ανησυχία δεν αφορά βέβαια το αισθητικό σκέλος και το πώς μπορεί να φαίνεται στον επισκέπτη της λίμνης η εικόνα με τη λίμνη να έχει υποχωρήσει αρκετά, όσο με την κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών και τις προοπτικές αναπαραγωγής και επιβίωσής τους. «Δε θέλουμε να φανταστούμε πως μπορεί να είναι η εικόνα τον Ιούλιο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Οι παράμετροι που επηρεάζουν την εικόνα αυτή είναι σίγουρα το ότι δεν έπεσαν πολλά χρόνια και βροχές, είναι όμως και θέμα διαχείρισης από τη ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νερά από την Πέμπτη που οριοθετήσαμε τις θέσεις για τους συμμετέχοντες μέχρι την Κυριακή τραβήχτηκαν προς τα μέσα κατά 1,5 μέτρο που είναι τεράστια απόσταση για τόσο μικρό διάστημα. Αυτό που μας ανησυχεί έχει να κάνει με την κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο.

Τα ψάρια γεννούν τα αυγά τους σε ρηχές περιοχές όπου υπάρχει βλάστηση, όμως πλέον δεν υπάρχει καθόλου βλάστηση αφού τα νερά υποχωρούν καθημερινά. Είναι θέματα που εμείς μόνο να τα επισημάνουμε μπορούμε αλλά οι επιστήμονες είναι εκείνοι που μπορούν να δώσουν απαντήσεις», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Κοντά σε αγώνα στην Παμβώτιδα

Το Σωματείο Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων θα διοργανώσει τον προσεχή Ιούνιο έναν Διασυλλογικό Αγώνα αλιείας κυπρίνου στη λίμνη Αώου ωστόσο το μεγάλο στοίχημα και η προσδοκία αντίστοιχα είναι ο πρώτος μετά από χρόνια, αγώνας που θα διεξαχθεί στη λίμνη Παμβώτιδα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες και οι συζητήσεις για αυτό και οι ανακοινώσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του αγώνα.

Γράφει: Ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

πηγη. Εφημ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις τα χωριά του Πωγωνίου,της Ζίτσας και όλα τα Ιστορικά και Εκκλησιαστικά Μνημεία τους;;Θέλεις να ακούσεις αυθεντικό κλαρίνο από Εκδηλώσεις και Πανηγύρια:::Επισκέψου και κάνε  εγγραφή στο κανάλι μας TZOURLAKOS στο youtube και διάλεξε ένα από τα 1400 βίντεο μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε!..


 
 
 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

Γίνε μέλος της Ομάδας μας στο FB

►Ή 'Ηπειρος στήν Καρδιά μας!!!Τζουρλάκος Ιστός.

twitter

►TikTok

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

tzourlakosTikTok

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας


 

Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου

 

Αδελφότητα Σελλαδιτών Άρτας