Banner Πανω
 
 
 

Ανοίγει ο δρόμος για το Γιαννιώτικο Σαλόνι

Ανοίγει ο δρόμος για το Γιαννιώτικο Σαλόνι


Τακτοποιήθηκε το θέμα με την πολεοδομική άδεια

gianniotiko saloniΑποφασισμένη να αποδώσει και πάλι το Γιαννιώτικο Σαλόνι στην κοινωνία των Ιωαννίνων και μάλιστα άμεσα είναι η δημοτική αρχή η οποία αφού ξεπέρασε τα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα που είχαν να κάνουν με την επαναφορά της ιδιοκτησίας του χώρου στο δήμο, καθώς η προηγούμενη δημοτική είχε ξεχάσει να το δηλώσει με αποτέλεσμα να φαίνεται πλέον ότι ανήκει στο δασαρχείο, αλλά και την έκδοση οικοδομικής άδειας του ακινήτου που υπάρχει μέσα στο Πάρκο Πυρσινέλα είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την αξιοποίησή του που μάλιστα θα είναι συνολική και όχι όπως παλιότερα, με τη μίσθωση δηλαδή μόνο της επιχείρησης που λειτουργούσε εκεί.

Ο δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Κιτσουλής, ως υπεύθυνος πλέον για τα κληροδοτήματα έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας την προσπάθεια του δήμου να «ξαναζωντανέψει» το Γιαννιώτικο Σαλόνι, που είναι σημείο αναφοράς για την πόλη και γι' αυτό έχει ήδη στα χέρια του τις απαραίτητες οικονομοτεχνικές μελέτες για την εκμίσθωση του ακινήτου αλλά και αυτές για τη συνολικότερη διαχείριση του Πάρκου μιας και στόχος είναι να καταστεί κέντρο αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης για όλα τα Γιάννινα.

Ξεπεράστηκαν οι σκόπελοι

Από την πρώτη μέρα που η σημερινή δημοτική αρχή ανέλαβε τα ηνία του δήμου έθεσε σαν στόχο την λειτουργία του Γιαννιώτικου Σαλονιού. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με δύο πολύ σοβαρά προβλήματα. Το ένα είχε να κάνει με το ιδιοκτησιακό, μιας και η προηγούμενη δημοτική είχε ξεχάσει να το δηλώσει μαζί με τα υπόλοιπα ακίνητα του δήμου κι έτσι βρέθηκε στην... κατοχή του δασαρχείου, ενώ υπήρξε και πρόβλημα με την έλλειψη οικοδομικής άδειας για το κτίριο όπου στέγαζε επί χρόνια την καφετέρια και το εστιατόριο που λειτουργούσε στο Πάρκο.

Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό το θέμα έχει λυθεί μιας και από την πρώτη στιγμή το δασαρχείο αναγνώρισε το λάθος ενώ πλέον εκδόθηκε και η άδεια από την πολεοδομία μέσω της διαδικασίας τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Συνολική λύση

Έτσι ο δήμος μπορεί πλέον να προχωρήσει απερίσπαστος στην «αναγέννηση» του Πάρκου Πυρσινέλα, με τον κ. Κιστούλη να τονίζει στους «Ν.Α», πως είναι στα άμεσα σχέδια του να φέρει το θέμα στο επόμενο ή έστω σε ένα από τα δημοτικά συμβούλια που θα ακολουθήσουν προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος της αξιοποίησης του Πάρκου.

«Στόχος μας είναι η συνολική αξιοποίηση. Δεν θέλουμε να επαναληφτούν τα λάθη του παρελθόντος», σημείωσε ο κ. Κιτσούλης.

Ο ίδιος μας εξήγησε πως η φιλοσοφία του είναι να καταστεί το Πάρκο ένα κέντρο αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι σε δεύτερη μοίρα θα μπει το οικονομικό και τα πόσα χρήματα θα λάβει ο δήμος από την εκμίσθωση του κτιρίου και της επιχείρησης.

Για να στεφθεί με επιτυχία όμως το σχέδιο αυτό χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία μιας και είναι πολύπλοκο το πώς θα επιτευχτεί ο διαχωρισμός της εκμίσθωσης του κτιρίου από την διαχείριση του υπόλοιπου πάρκου.

«Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το θέμα είναι πολύπλοκο. Ίσως στον διαγωνισμό που θα βγάλουμε να χωρίσουμε σε δύο κομμάτια την ενοικίαση. Ένα που θα αφορά την επιχείρηση κι ένα άλλο για την συντήρηση και διαχείριση του πάρκου», υπογράμμισε ο κ. Κιτσούλης.

Ο ίδιος και συνολικά η δημοτική αρχή πάντως αντιλαμβάνονται πως ο χρόνος πιέζει, τόσο επειδή το καλοκαίρι πλησιάζει όσο και διότι το κτίριο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τον προηγούμενο ενοικιαστή του που κάθε μέρα που περνά κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η αρχή λογικά θα γίνει με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να διαπιστώσει ο δήμος αν όντως υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στον συγκεκριμένο χώρο και από εκεί και μετά δηλώνει ανοιχτός στις προτάσεις ιδιωτών για να συνδιαμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Πάρκου αλλά το πώς θα επιτευχθεί η αισθητική και λειτουργική του αναβάθμιση προς όφελος πάντα των πολιτών.

Μίσθωση μετά από τρεις διαγωνισμούς και...εκπτώσεις

Για την ιστορία αξίζει να θυμίσουμε ότι το «Γιαννιώτικο Σαλόνι» είχε μισθωθεί στις αρχές του 2009 μετά από τρεις διαγωνισμούς, αφού στους δυο πρώτους δεν υπήρξε συμμετοχή ενδιαφερομένων. Αρχικά, η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, είχε ορίσει το μίσθωμα στις 4.800 ευρώ μηνιαίως και άϋλη αποζημίωση (ο λεγόμενος «αέρας») 50.000 ευρώ, όμως με αυτούς τους οικονομικούς όρους δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Το δημοτικό συμβούλιο ... έριξε τις απαιτήσεις και στον τρίτο διαγωνισμό βρέθηκε μισθωτής με μίσθωμα 3.500 ευρώ, χωρίς «αέρα» και διαφάνηκε τότε ότι θα συνεχίζονταν η καλή συνεργασία που είχε ο δήμος με τον προηγούμενο μισθωτή, όμως γρήγορα διαψεύστηκε αυτή η προσδοκία. Εξαρχής, άλλωστε, ο μισθωτής προέβη σε παρεμβάσεις όχι μόνο στο κτίριο, αλλά και σε άλλα σημεία του πάρκου, εντελώς αυθαίρετα.

Η Πολεοδομία και η Τεχνική Υπηρεσία εκ τω υστέρων παρενέβησαν, αφού υπήρξαν συνεχείς καταγγελίες από την τότε αντιπολίτευση στο δήμο και η πρώην δημοτική αρχή ζήτησε απλά να ξηλωθούν, με βάση σχετική έκθεση της Πολεοδομίας, χωρίς ποτέ αυτό να συμβεί.

Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...