Banner Πανω
 
 
 

Νέα ρύθμιση για οφειλέτες του δημοσίου

 

Νέα ρύθμιση για οφειλέτες του δημοσίου

Ρύθμιση προσαρμοσμένη στην οικονομική δυνατότητα των οφειλετών του δημοσίου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια περίοδο κατά την οποία τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 12,3 δισ. ευρώ το 2012, αλλά και από το φόβο ότι το ποσό αυτό θα σκαρφαλώσει σε υψηλότερα επίπεδα.
Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης η ρύθμιση θα προσαρμοστεί στα πρότυπα που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης.
Έτσι σύμφωνα με το σχέδιο η κάθε περίπτωση οφειλέτη θα εξετάζεται ξεχωριστά. Οι φορολογούμενοι θα προτείνουν αρχικά οι ίδιοι στον έφορο το ποσό της δόσης που θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν κάθε μήνα. Θα πρέπει όμως να αποδείξουν την οικονομική τους κατάσταση και ο έφορος μετά θα αποφασίζει για το ποσό της κάθε δόσης και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης της οφειλής.
Μάλιστα, στην πορεία της ρύθμισης το ποσό της δόσης θα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τα εισοδήματα του οφειλέτη.
Για παράδειγμα, αν μια τουριστική επιχείρηση η οποία έχει χρέη προς το Δημόσιο, υπαχθεί στη ρύθμιση, θα έχει τη δυνατότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν δηλαδή θα έχει αυξημένα έσοδα, να καταβάλει μεγαλύτερα ποσά για την εξόφληση της οφειλής.
Για τη ρύθμιση που σχεδιάζεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σημειώνει ότι «αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
Ο κ. Θεοχάρης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει ότι το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. «Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις, όταν δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογουμένους να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν με στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση ή, προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς και τις εκθέσεις των ελεγκτών ότι μπορούν να πληρώνουν. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει».
«Νομίζω σε αυτή τη ρύθμιση η τρόικα δεν θα πει όχι. Στο παρελθόν έγιναν κάποιες συζητήσεις και θα συνεχισθούν», υπογραμμίζει ο κ. Θεοχάρης.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων αναφέρει ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή των χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Η τρόικα θεωρεί ότι από τα 55 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, μπορούν να εισπραχθούν περίπου 15 δισ. ευρώ.
 
Ειδοποιητήρια
Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να στείλει ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη με ηλεκτρονικές επιστολές ή μέσω ταχυδρομείου. Με τα ειδοποιητήρια θα δίνεται περιθώριο 20 ημερών για την εξόφληση ή τη ρύθμιση των οφειλών τους, αν θέλουν να αποφύγουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Προτεραιότητα φαίνεται να έχουν, αυτή τη φορά, όσοι άφησαν απλήρωτα χρέη κατά τη διάρκεια του 2012. Τα «νέα» ληξιπρόθεσμα ύψους 13,2 δισ. θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες είσπραξης. Έτσι, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν προτεραιότητα.
Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...