Banner Πανω
 
 
 

Δημοτικός Λαχανόκηπος και στα Γιάννενα

 Δημοτικός Λαχανόκηπος και στα Γιάννενα

-Θα δημιουργηθεί στο Βοϊδολίβαδο από τον ΟΚΠΑΠΑ και θα δίνει 80 τμ σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που θα καλλιεργούν βιολογικά οπωροκηπευτικά

Αυξάνονται και πληθύνονται οι κοινωνικές παρεμβάσεις στην πόλη. Μετά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο τον κοινωνικό του λαχανόκηπο, σε μία αντίστοιχη πρωτοβουλία προχωράει και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος με κοινωνικό σκοπό, ως δράση έχει αναπτυχθεί σε πολλές πόλεις της χώρας με ιδιαίτερη επιτυχία. Στα Γιάννενα τη δράση θα υλοποιήσει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στη συνεδρίασή του την Τετάρτη το βράδυ αποφάσισε την παραχώρηση 33 στρεμμάτων στη θέση Βοΐδολίβαδο στο Σταυράκι προκειμένου ο ΟΚΠΑΠΑ να δημιουργήσει τον Δημοτικό Λαχανόκηπο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης από τη δράση αυτή θα ωφεληθούν 300 οικογένειες της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο χώρος θα διαμορφωθεί  κατάλληλα έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να καλλιεργήσουν δωρεάν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα υπό την καθοδήγηση γεωπόνων ώστε έτσι να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μέρος των αναγκών ενός νοικοκυριού.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος θα απευθύνεται σε άπορους, χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα χαμηλού εισοδήματος και πολύτεκνους δημότες στους οποίους θα παραχωρηθεί έκταση 70 έως 80 τετραγωνικά μέτρα  για την Βιολογική Καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

Με την δημιουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης τα οφέλη είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα θα δίνεται η δυνατότητα στον δημότη να παράγει αγνά βιολογικά προϊόντα και  να ελαφρύνει τον οικογενειακό του προϋπολογισμό. Επίσης, θα μπορεί να απασχολείται σε δημιουργικές δραστηριότητες και να έρχεται σε επαφή με την φύση, βελτιώνοντας  έτσι την ποιότητα της ζωής του. Συγχρόνως, θα δίνει το 10% της παραγωγής του  για να ενισχύσει το Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης.

Η θέση του Δημοτικού Λαχανόκηπου είναι σε σημείο προσβάσιμο από την πόλη  και θα λειτουργήσει με προσωπικό που θα προσληφθεί μέσα από ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Σε όλον τον κόσμο

Οι αστικοί λαχανόκηποι μπορεί να είναι ένα νέο φαινόμενο στην Ελλάδα που προέκυψε λόγω της κρίσης, παρ’ όλα αυτά είναι διαδεδομένοι στο εξωτερικό εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο αυτού που ονομάζουμε αστική γεωργία, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, προπαγανδίζοντας τον εθελοντισμό και την επαφή του κατοίκου των πόλεων με τη φύση (μία ενδεικτική δράση είναι η κοινότητα του communitygarden.org που βρήκαμε μετά από μία πρώτη αναζήτηση στο Διαδίκτυο).

Το χαρακτηριστικό τους είναι η βιολογική καλλιέργεια που προτάσσεται ως μοντέλο και ο κοινωνικός στόχος, η διατροφή δηλαδή ομάδων πληθυσμού που έχουν πρώτη ανάγκη.

Στην Ελλάδα προτάσσεται το μοντέλο των δημοτικών λαχανόκηπων επειδή οι δήμοι έχουν μεγάλες εκτάσεις εντός του αστικού ιστού που μένουν ανεκμετάλλευτες και παράλληλα γνωρίζουν από κοντά τις ανάγκες των κατοίκων τους.

Λαχανόκηπους όμως μπορούν να φτιάξουν κι άλλοι φορείς, όπως έχει κάνει επιτυχημένα ήδη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και ιδιώτες, όπως μία ένωση κατοίκων ή ένας σύλλογος, πάντα όμως στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς δηλαδή επαγγελματική κατεύθυνση.

Μία επέκταση των αστικών λαχανόκηπων θα μπορούσαν να είναι συνεταιρισμοί με κοινωνικό πρόσημο, εκεί όμως εμπεριέχονται και άλλες παράμετροι όπως το κόστος παραγωγής άρα και η εμπορευματική πτυχή του θέματος. Λείπουν όμως και αυτές οι δράσεις που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, της ενδυνάμωση των τοπικών αγορών, τις λαϊκές αγορές με τοπικά προϊόντα κλπ.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, και ειδικά στους δημοτικούς λαχανόκηπους σημασία έχει η ανταπόκριση του κόσμου και η καλλιέργεια μιας κοινοτικής κουλτούρας αλληλοβοήθειας. Μέχρι τώρα πάντως από τις πρώτες προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα, τα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...