Banner Πανω
 
 
 

Κίνδυνος από τα σωματίδια εντός των οικιών

 Κίνδυνος από τα σωματίδια εντός των οικιών

ΤΕΕ-ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στους κλείστους χώρους που δεν αερίζονται σωστά

Τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις απέκτησε μέσα σε λίγους μόλις μήνες, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, αντιμετωπιζόταν απλώς ως ένα φυσικό φαινόμενο, που προκαλείται από μία φυσιολογική ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τη διαδικασία της χρήσης καυσόξυλων.
Όμως μέσα σε λίγους μήνες, το θέμα αναδείχθηκε σε μείζον, καθώς προέκυψαν οι δυνητικές επιβαρυντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία έπειτα από σχετικές επιστημονικές μετρήσεις και καταγραφές. Όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης που απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Παπαβρανούσης τόνισε πως «…όλοι ήμαστε ευχαριστημένοι, όμως ήρθαν κάποιοι οικονομολόγοι να χαλάσουν το όνειρό μας, που έγινε εφιάλτης. Πάνω στον πανικό ξαναθυμηθήκαμε το ξύλο, μόνο που αρχίσαμε να καίμε ό,τι καίγεται ανεξέλεγκτα, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα και επηρεάζοντας την υγεία μας».
«Επιστρέφουμε στην περίοδο του 1981 που δόθηκαν μεγάλοι αγώνες για να απαγορευθεί το μαζούτ και το πετρέλαιο με θειάφι εντός των πόλεων», τόνισε από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, που ευχαρίστησε το ΤΕΕ για την συνεργασία και τη στήριξη του Πανεπιστημίου στο αίτημά του για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Παύλος Κασωμένος αναφέρθηκε στα απειλητικά σωματίδια για τον ανθρώπινο οργανισμό που είναι όσα είναι μικρότερα των 10 μικρών (PM10).
«Το μέγεθος αυτών είναι απειροελάχιστο, είναι αναπνεύσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό, περνούν στους πνεύμονες, μετά στο συκώτι και από εκεί σε οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπινου σώματος», σημείωσε.
Επανέλαβε πάντως ότι για πόλεις όπως τα Ιωάννινα το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και παρατηρείται στους εξωτερικούς χώρους αλλά στους εσωτερικούς χώρους, αφού περισσότερα σωματίδια συγκεντρώνονται, άρα εισπνέονται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται σωστά.
Ο Διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΠΓΝΙ Γ. Νάκος ανέλυσε τη ροή των σωματιδίων στον ανθρώπινο οργανισμό και τέλος ο μηχανολόγος – μηχανικός Βασίλης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στις προδιαγραφές των στερεών καυσίμων και στις επεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...