Banner Πανω
 
 
 

Μεγάλη ευκαιρία για την Ηπείρου το νέο ΕΣΠΑ

 Μεγάλη ευκαιρία για την Ηπείρου το νέο ΕΣΠΑ


Διεκδικεί πόρους από τον κορβανά των 6,3 δισ. αλλά και επιπλέον πόρους

- Η Κυβέρνηση ξεκίνησε τον σχεδιασμό της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης για το 2014-2020

Την εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας με την αξιοποίηση τόσο του ΕΣΠΑ που τρέχει όσο κι αυτού που έρχεται για την περίοδο 2014- 2020 προωθεί η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει αμέσως από τη διαπραγμάτευση και τις διαπιστώσεις στην προετοιμασία και την εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, κατά την παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει σε δύο ταμπλό.

Ο στόχος απορροφήσεων από τα προγράμματα για το 2013 είναι περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται και η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Το χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της κυβέρνησης και των περιφερειών, ξεκινά με αναπτυξιακό συνέδριο στις αρχές Μαρτίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί και μία Συντονιστική Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής, στην οποία θα συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και εκπρόσωποι των Περιφερειών, ενώ υποστηρικτικά θα λειτουργεί μια Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού Κατάρτισης του Προγράμματος.

Στα τέλη Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία.

Μετά θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης, όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια, θα γίνει η υποβολή των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με την προϋπόθεση, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το καλοκαίρι.

Το νέο ΕΣΠΑ έχει αρκετά διαφορετική φιλοσοφία από το σημερινό, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Δίνεται μικρότερη έμφαση στις υποδομές και μεγαλύτερη σε άξονες, όπως η τεχνολογική ανάπτυξη, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως φαίνεται κι από τον σχεδιασμό, οι Περιφέρειες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαβούλευση και τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ, κάτι που φάνηκε κι από την προσέγγιση που έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τους Περιφερειάρχες την Τετάρτη.

Η Ήπειρος ανήκει στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας λόγω του χαμηλού ΑΕΠ την περίοδο 2007- 2009 και θα διεκδικήσει ποσά από ένα μεγάλο κορβανά, των 6,31 δισ. ευρώ ώστε να πετύχει το στόχο της σύγκλισης με τις άλλες προηγμένες περιφέρειες.. Επιπλέον, θα υπάρξουν κι άλλα Ταμεία από τα οποία ανάλογα με τον σχεδιασμό θα μπορεί να περιμένει πόρους.

Συνολικά αν συνυπολογισθούν οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 36 δισ. ευρώ περίπου, ενώ 8 δισ. ευρώ δεν έχουν ακόμα απορροφηθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε τέλος ειδικά και για τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006, καθώς και την απένταξη των «κοιμώμενων» έργων.

«Σε αυτό δεν θα υπάρξουν ούτε εκπτώσεις, ούτε συμβιβασμοί» είπε ο υπουργός. Οι λίστες των προγραμμάτων θα πρέπει να ξεκαθαριστούν μέχρι το τέλος Μαρτίου από τα υπουργεία και τις Περιφέρειες.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...