Banner Πανω
 
 
 

Κυπαρίσσι από πέτρα και γυαλί το έργο Βαρώτσου για τον Μ. Μάτσα

 Κυπαρίσσι από πέτρα και γυαλί το έργο Βαρώτσου για τον Μ. Μάτσα


Από τον Κ. Παπούλια τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού

papoulias ergo varotsouΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα κορυφώνονται την Πέμπτη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, τις οποίες τιμά με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

 Την Τεάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση του Θεόδωρου Παπαγιάννη με τίτλο «Το ψωμί» η οποία φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ηπείρου.

Ακολούθησε μία λιτή και συγκινητική εκδήλωση στο Κάστρο των Ιωαννίνων και στην πλατεία που από σήμερα φέρει πλέον το όνομα του Μίνωα Μάτσα. Στον ίδιο χώρο, έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού που φιλοτέχνησε ο Κώστας Βαρώτσος και δώρισε στην πόλη η οικογένεια Μάτσα.

Ένα κυπαρίσσι από πέτρα και γυαλί, ένα δέντρο ταυτισμένο με την Ελλάδα, με τον μοναδικό τρόπο που το σχεδίασε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της χώρας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ομόφωνα, στις 21 Μαρτίου 2012 είχε αποφασίσει να ονομάσει την πλατεία του Κάστρου σε «πλατεία ΜΙΝΩΟΣ Σαμουήλ ΜΑΤΣΑ», τιμώντας το σύνολο του έργου του και συνολικά την προσφορά της κατεστραμμένης από το ναζισμό Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Για το έργο και την προσφορά του Μίνωα Μάτσα μίλησε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ο κ. Φίλιος ανέφερε:

«Ο Μίνως Μάτσας είδε το φως της ζωής στην Πρέβεζα το 1903. Ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί του Σαμουήλ Μάτσα και της Σταμούλας οικογένειας Ρωμανιωτών Εβραίων, άρα Γιαννιωτών που φέρονται εγκατεστημένοι στην Πρέβεζα, τουλάχιστον από τις αρχές του 18ου αιώνα. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές μεταξύ Ιωαννίνων και Πρέβεζας το 1921.

Σήμερα αποτιμώντας, έστω και καθυστερημένα, το έργο του, διαπιστώνουμε ότι στο θέμα των επιλογών και των αποφάσεών του, με τρόπο αντικειμενικό και γαλήνιο άνοιξε το δρόμο και έδωσε τη δυνατότητα έκφρασης στα σημαντικότερα πρόσωπα- σύμβολα σήμερα- του μουσικού πολιτισμού στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού».

Τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ευχαρίστησε ο κ. Μάκης Μάτσας για την τιμή που έγινε στον πατέρα του. Ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διακεκριμένο καλλιτέχνη Κώστα Βαρώτσο που φιλοτέχνησε το γλυπτό έργο.

«Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1970 με δάκρυα στα μάτια σκάλιζα πάνω σε ένα κρύο μάρμαρο λίγα ζεστά λόγια που έβγαιναν μέσα από τα βάθη της ψυχής μου. «Σε σένα πατέρα. Σε σένα που μ' έμαθες τι πει εντιμότητα, δικαιοσύνη, τι θα πει αγάπη, φιλία.» Αυτός ήταν ο δάσκαλός μου. Αυτός με έκανε άνθρωπο. Ο Μίνως Μάτσας. Με αυτές τις αξίες πορεύτηκε στη ζωή του. Πήρε αποφάσεις, πολλές φορές σε βάρος του, στηρίζοντας και αναδεικνύοντας με την διορατικότητά του ανθρώπους που στην εξέλιξη τους όμως τον δικαίωσαν γιατί μαζί του δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε πολιτιστική, μουσική κληρονομιά. Εθνικό μας λαικό τραγούδι», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μάκης Μάτσας.

Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...