Παλεύουν με την κρίση οι επιχειρήσεις εστίασης στην Ήπειρο Οι καταναλωτές έκοψαν πλέον και… τα σουβλάκια!
Παλεύουν με την κρίση οι επιχειρήσεις εστίασης στην Ήπειρο
Οι καταναλωτές έκοψαν πλέον και… τα σουβλάκια!
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία Πανελλαδικής έρευνας
• Εξαιρετικά πεσμένη είναι η κίνηση στα περισσότερα εστιατόρια και ταχυφαγεία στην Ήπειρο, αφού η κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών έχει επηρεάσει και τον τζίρο των καταστημάτων εστίασης.
Είναι χαρακτηριστικό όμως, ότι η μεγαλύτερη πτώση έχει εμφανιστεί από τη στιγμή που ο ΦΠΑ στον συγκεκριμένο κλάδο αυξήθηκε στο 23% και ουσιαστικά έβαλε στον… πάγο τις προοπτικές ανάπτυξή του, που ειδικά στα Γιάννινα είναι πολύ μεγάλες, εξαιτίας του αριθμού των φοιτητών.
Όπως εξηγούν εστιάτορες, «υπάρχουν ημέρες που δεν κάνουμε καν …σεφτέ», ενώ οι περισσότεροι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση με προσφορές και εκπτωτικά μενού, που βρίσκουν κάποια ανταπόκριση, αλλά όχι στο βαθμό που θα περίμεναν οι μαγαζάτορες.
Τα στοιχεία…
Πάντως, η κρίση στα καταστήματα εστίασης πλήττει όλη τη χώρα. Όπως φάνηκε και χθες από τα στοιχεία της Hellastat, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών λόγω της οικονομικής ύφεσης και η αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 23%, επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα και επηρέασαν δυσμενώς τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων μαζικής εστίασης.
Ο τομέας της πίτσας εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση με 30% ενώ ακολούθησαν το σουβλάκι με 28%, τα ταχυφαγεία (fast food) με 26%, οι αλυσίδες πώλησης σάντουιτς και σνακ με 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ με 24% και τα επώνυμα εστιατόρια με 23%. Πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, ενώ εκτιμάται ότι το 2012 η απασχόληση στο κλάδο μειώθηκε κατά 20%.
Οι πολιτικές…
Σύμφωνα με την Hellastat, οι εταιρίες έχουν αναπτύξει έντονο ανταγωνισμό εφαρμόζοντας πολιτικές όπως: χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα με χαμηλότερες τιμές (το γνωστό διεθνώς happy hours), χαμηλότερες χρεώσεις για on-line παραγγελίες, προσφορές σε είδος (π.χ. δωρεάν αναψυκτικό για κάθε pizza ή δωρεάν καφές με κάθε τυρόπιτα) κ.ά.
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 229 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος σημείωσε το 2011 σημαντική υποχώρηση κατά 11,5%, στα 407,83 εκατ. ευρώ. Η μέση μείωση εκτιμάται σε -14,7%, ενώ άνοδο εσόδων εμφάνισε μόλις το 8% των εταιριών.
Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ