Banner Πανω
 
 
 

«Δημιουργούν βιομηχανία ευθανασίας»

 «Δημιουργούν βιομηχανία ευθανασίας»

Φόβους για «πογκρόμ» στα αδέσποτα γεννά ο νέος νόμος για την ευθανασία - Αντιδρούν οι φιλοζωικές οργανώσεις

«Θανατική ποινή», χαρακτηρίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις το νόμο για την ελαστικοποίηση των κριτηρίων για την ευθανασία αδέσποτων ζώων, κατηγορώντας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για «τη δημιουργία μίας βιομηχανίας ευθανασίας» και προειδοποιώντας για «πόγκρομ».

Το υπουργείο ισχυρίζεται, ότι στόχος του είναι η βελτίωση των διατάξεων για την προστασία των ζώων συντροφιάς και σε καμία περίπτωση «δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας που θα μπορούσαν, έστω και κατ' ερμηνεία, να εκληφθούν ότι ανοίγουν το δρόμο για μαζικές και αναιτιολόγητες θανατώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς», όπως αναφέρει, ωστόσο οι φιλοζωικές οργανώσεις, έχουν διαφορετική γνώμη...

Οι αντιδράσεις τους αλλά και των απλών πολιτών στο «opengov.gr» σχετικά με τον ορισμό του «επικίνδυνου ζώου συντροφιάς» ήταν έντονες και αυτό οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί σε τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 1 του νόμου σχετικά με τα «επικίνδυνα ζώα συντροφιάς».

Με τον ισχύοντα νόμο, οδηγούνται σε ευθανασία τα ζώα που εκδηλώνουν «απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, ενώ με την προτεινόμενη αλλαγή απειλούνται με ευθανασία τα ζώα που προέβησαν σε «ανεπιτυχή απόπειρα επίθεσης» ή όσα επιδεικνύουν «αφύσικα απειλητική στάση και συμπεριφορά».

Με τη νέα τροποποίηση μπορεί πλέον κάθε πολίτης που μισεί τα ζώα, κάνοντας μόνο μία καταγγελία και χωρίς αυτή να εξετάζεται για την εγκυρότητά της, να λέει ότι: «με δάγκωσε το συγκεκριμένο σκυλί και γι' αυτό πρέπει να θανατωθεί».

Όπως υποστηρίζουν οργανώσεις και σωματεία, ο παράλογος φόβος μιας μερίδας ανθρώπων που φοβούνται έτσι και αλλιώς τα ζώα και η πρόθεση κάποιων Δήμων να απαλλαγούν από τα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους, προωθούν μια τροπολογία που θα σημάνει τον θάνατο χιλιάδων ανυπεράσπιστων και φιλικών ζώων.

Η επικινδυνότητα των ζώων, αναφέρει ο προτεινόμενος νόμος, θα κρίνεται από πενταμελή επιτροπή με δύο εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων, έναν κυνηγό, έναν υπεύθυνο του Δήμου και έναν κτηνίατρο, ωστόσο ερώτημα αποτελεί η καταλληλότητα των επιτροπών αυτών, καθώς για να ερμηνευτεί η συμπεριφορά ενός ζώου απαιτούνται πολύ συγκεκριμένες γνώσεις.

Όσον αφορά στα κονδύλια για τη στείρωση των ζώων, μέσω της οποίας θα μπορούσε να λυθεί εν μέρει το πρόβλημα των αδέσποτων, όπως καταγγέλλουν οι φιλοζωικές μπορεί να υπήρξαν παλαιότερα, αλλά τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2004 βγήκε ένα κονδύλι, ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την περισυλλογή, περίθαλψη και στείρωση των αδέσποτων ζώων προ των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Οι έντονες διαμαρτυρίες, πάντως, έκαναν τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο να δηλώσει ότι οι αποφάσεις για τον νόμο δεν είναι προειλημμένες και σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης ήταν ακριβώς η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την καλύτερη προστασία των ζώων.

Στα Γιάννενα

Το θέμα αγγίζει και τα Γιάννενα, στα οποία υπάρχουν αρκετά αδέσποτα σκυλιά, στο κέντρο της πόλης, στο Πανεπιστήμιο και σε άλλες γωνιές και αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις και των εδώ φιλόζωων.

Οι Γιαννιώτες αφήνουν, για παράδειγμα, στην Πανεπιστημιούπολη τα σκυλιά που δεν τα θέλουν πια στο σπίτι τους, πιστεύοντας ότι εκεί κάποιος θα βρεθεί να τα φροντίσει.

Τα προβλήματα, που δημιουργούνται έχουν επιπτώσεις και πάνω στα ίδια τα ζώα, αλλά συμβαίνουν και εις βάρος εκείνων, που έχουν επιφορτιστεί εθελοντικά με τη διαχείριση τους, όπως η Ζωοφιλική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία έχει αναδείξει πολλές φορές το πρόβλημα, αλλά σίγουρα δεν είχε προβλέψει τη λύση που δίνει το υπουργείο...

Την ίδια στιγμή, τα Γιάννενα είναι μια περιοχή όπου το φαινόμενο της δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων έχει πάρει μαζικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με θύματα σκυλιά του δρόμου, που εξοντώνονται με φόλες.

Από την άλλη πλευρά, έχουν καταγραφεί και περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων σκυλιών σε πολίτες, ωστόσο το εν λόγω νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελίες για επιθετικότητα ζώων από ανθρώπους που απλώς ενοχλούνται από την παρουσία τους.

Μία σοβαρή προσπάθεια, αποτελεί πάντως, στην περιοχή μας το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων που λειτουργεί στη Δουρούτη και που φιλοξενεί αρκετές δεκάδες αδέσποτων ζώων, τα οποία χαίρουν της φροντίδας, αληθινά φιλόζωων ανθρώπων.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...