«Σωτήριος» ο εντοπισμός των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον ΗPV

 «Σωτήριος» ο εντοπισμός των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον ΗPV

-Τι λέει για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο καθηγητής Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, ο οποίος αγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Συνεχίζεται ο σκληρός αγώνας κατά του καρκίνου, μιας ασθένειας που μπορεί στη συνείδηση αρκετών να ισοδυναμεί με ανίκητο δαίμονα, ωστόσο για τους επιστήμονες δεν υπάρχουν δαίμονες ή δημιουργήματα μιας καταπιεσμένης ψυχολογίας, παρά μόνον η ασθένεια, η μελέτη της, η έρευνά της και η θεραπεία της.

Στο πλαίσιο αυτό, τον δικό του αγώνα στο μέτωπο κατά του καρκίνου, δίνει ο Γερμανός καθηγητής Ιολογίας Χάραλντ τσουρ Χάουζεν (Harald zur Hausen), οι προσπάθειές του οποίου κατέληξαν στο πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο στην ιστορία της ιατρικής και του απέφεραν ένα Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας, πολύ περισσότερο όμως έδωσαν ελπίδα σε πολύ κόσμο - κυρίως γυναίκες.

Ο Γερμανός Ιολόγος, βρέθηκε στα Γιάννενα, προσκεκλημένος από την οργάνωση «Παγκόσμια Ελληνική Βιοχημική Ένωση», σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο και τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.

Η πρόληψη

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο σημερινός Νομπελίστας εξέφρασε την υποψία ότι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος καρκίνος μεταξύ των γυναικών, εκείνος του τραχήλου της μήτρας, ήταν αποτέλεσμα ενός ιού, οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας ήταν δύο: στην καλύτερη περίπτωση σκεπτικισμός και στη χειρότερη χλεύη. Άλλωστε, ήταν η εποχή κατά την οποία η επιστημονική κοινότητα έκανε τα πρώτα δειλά βήματά της στον κόσμο των γονιδίων και όλοι είχαν πειστεί ότι εκεί έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους. Ο Χάουζεν όμως, όπως και κάθε οραματιστής που πιστεύει στο δίκαιο των απόψεών του, δεν πτοήθηκε και σήμερα συνεχίζει τις έρευνές του.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αναφέρθηκε στην εξέλιξη της νόσου και τις «άμυνές» μας απέναντι σ’ αυτήν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας προκαλούν συγκεκριμένοι τύποι του ιού του των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV), οι οποίοι προκαλούν σε κάποιο βαθμό και άλλου τύπου καρκίνο, όπως της στοματικής κοιλότητας ή των γεννητικών οργάνων, αλλά σε μικρότερο ποσοστό από αυτόν του τραχήλου της μήτρας, όπου σχεδόν το 100% των περιπτώσεων οφείλεται σε αυτόν τον ιό.

Σε ποσοστό 90% των περιπτώσεων, οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν και «εξολοθρεύουν» τον ιό στα πρώτα 2 χρόνια, ενώ σε ένα ποσοστό 10%, ο ιός βρίσκεται σε «ύπνωση» και δεν εξελίσσεται σε λοίμωξη που θα δημιουργήσει θηλώματα.

«Επειδή, όμως, γνωρίζουμε ότι το 1% από όλες τις λοιμώξεις από τον ιό θα οδηγήσει σε καρκίνο, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζουμε τις γυναίκες που έχουν προσβληθεί, γιατί βρίσκονται σε κίνδυνο - ακόμη και αυτές που έχουν σε ‘ύπνωση’ τον ιό, καθώς μπορεί να υπάρξει επανεργοποίησή του. Γενικά, όταν η λοίμωξη από αυτόν το ιό δεν ιαθεί, ύστερα από δυο χρόνια, θεωρούμε ότι η γυναίκα αυτή πρέπει να παρακολουθείται γιατί βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο» αναφέρει ο καθηγητής Νομπελίστας.

Ανίχνευση και αντιμετώπιση

Υπάρχουν δύο τρόποι διάγνωσης της ανίχνευσης της μόλυνσης από το HPV: από τη μία η ανίχνευση του όλου γονιδιογράμματος του ιού, παίρνοντας επίχρισμα από τον τράχηλο της μήτρας και από την άλλη, το τεστ για την ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα εναντίον του ιού.

Όμως, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η δεύτερη μέθοδος είναι λιγότερο ακριβής, διότι υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες μία γυναίκα μπορεί να έχει μολυνθεί αλλά δεν έχει αναπτύξει αντισώματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι άνθρωποι έχουν στο DNA τους κάποιες γενετικές διαφορές, οι οποίες συντελούν σε μια ισχυρότερη προδιάθεση δημιουργίας καρκίνου κατόπιν μόλυνσης από αυτόν τον ιό όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός, μέσα από την εξέλιξή του, έχει αναπτύξει μηχανισμούς τέτοιους ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει διάφορες κακοήθειες, έχει αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα και καταστρέφει καρκινικά κύτταρα. «Η δυσλειτουργία αυτού του μηχανισμού ευνοεί, σε πολλές περιπτώσεις, την ανάπτυξη καρκίνων στον άνθρωπο» τονίζει.

Πάντως, ο Χάραλντ τσουρ Χάουζεν εκφράζει την ελπίδα ότι στο μέλλον, οι ερευνητές θα έχουν πιο ξεκάθαρη γνώση, η οποία θα βοηθήσει «να σταματήσουμε αυτή την παγκόσμια αύξηση του καρκίνου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ


  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου