Οργή για την διαθεσιμότητα συναδέλφων τους
Οργή για την διαθεσιμότητα συναδέλφων τους
Οργή για την διαθεσιμότητα συναδέλφων τους
Έντονη αντίδραση από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων για την απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ να θέσει σε διαθεσιμότητα επτά αστυνομικούς για την απόδραση από τα κρατητήρια Φερών
Μείζον ζήτημα στο Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων έχει προκαλέσει η απόφαση της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας να θέσει σε διαθεσιμότητα επτά αστυνομικούς, εκ των οποίων πέντε από τα Γιάννενα, για το περιστατικό της απόδρασης επτά ποινικών κρατουμένων από τα κρατητήρια των Φερών Έβρου.
Το θέμα αυτό απέδειξε για μία ακόμη φορά περίτρανα την ένδειξη σοβαρότητας που διακρίνει τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές που υπάρχουν σε πολλά κρατητήρια και κυρίως σε αυτά που βρίσκονται σε περιοχές που συνορεύουν είτε με την Αλβανία, είτε με την Τουρκία, είτε ακόμη και με άλλες χώρες των Βαλκανίων.
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τέσσερις σκοποί, ο δεσμοφύλακας, ένας αστυνόμος Β’ υπεύθυνος κρατητηρίων και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας.
Το θέμα αυτό προκάλεσε όπως ήταν λογικό την έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων που διαπιστώνοντας την ευκολία με την οποία η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ απέδωσε την ευθύνη της απόδρασης στους αστυνομικούς, εξέδωσαν ανακοινώσεις μέσα από τις οποίες χαρακτηρίζουν τους συναδέλφους τους «εξιλαστήρια θύματα».
Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύονται οι ελλείψεις στις υποδομές τόσο σε επίπεδο σωφρονιστικών καταστημάτων όσο και σε επίπεδο κρατητηρίων, που πολλές φορές παίζουν το ρόλο των φυλακών χωρίς φυσικά να διαθέτουν ούτε τις βασικές υποδομές, ούτε πρόσθετα μέτρα φύλαξης.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Ιωαννίνων διερωτώνται γιατί οι ποινικοί κρατούμενοι που απέδρασαν δεν φυλάσσονταν σε φυλακές όπως θα έπρεπε αλλά και αν το κρατητήριο Φερών τηρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Οργανωτικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιώργου Παπατσίμπα, που επεσήμανε ότι η απόφαση του αρχηγείου έχει γεμίσει με οργή και αγανάκτηση τους αστυνομικούς.
«Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον χώρο των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία από την απόφαση της ηγεσίας να θέσει σε διαθεσιμότητα επτά αστυνομικούς ύστερα από την απόδραση κρατουμένων από ένα κτίριο που επισήμως δεν έχει αποδοθεί, είχε ελλείψεις και δεν είχε τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργεί ως φυλακή.
Αντί η ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μεταφερθούν οι ποινικοί κρατούμενοι στις φυλακές επέλεξε την εύκολη λύση της διαθεσιμότητας.
Είναι πολύ σκληρή και αμείλικτη με τους αστυνομικούς των 800 ευρώ αλλά δεν κάνουν την αυτοκριτική τους για τις δικές τους ευθύνες, τις ελλείψεις, τα εχέγγυα και τα μέσα που δεν εξασφάλισαν γι’ αυτούς που σήμερα πολύ εύκολα χρησιμοποιούν ως εξιλαστήρια θύματα.
Εμείς έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε νομικά και ηθικά στους συναδέλφους που μπορεί να έχουν κάποια ευθύνη, αλλά οι ευθύνες της πολιτείας είναι πολύ μεγαλύτερες στη συγκεκριμένη περίπτωση», σημείωσε.
Στην ανακοίνωση της ΕΑΥΝΙ σημειώνεται ότι: «Σε κάθε περίπτωση επειδή μια υπερπλήρης φυλακή είναι κατά πολύ ασφαλέστερη από ένα υπερπλήρες αστυνομικό κρατητήριο θα πρέπει σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να γίνει επανασχεδιασμός της αντιμετώπισης του όλου ζητήματος των κρατουμένων προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα στο άμεσο μέλλον».
Αντίστοιχο περιεχόμενο έχει και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων. « Κύριε Αρχηγέ, επιτάσσεται – όχι από μας , αλλά από την ανάγκη να διαφυλάξετε το προσωπικό σας με βάση το σχετικό θεσμικό πλαίσιο – η αναγκαιότητα να λάβετε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι διατάξεις που ξεχωρίζουν το ποιοι και για πόσο θα πρέπει να κρατούνται στα κρατητήρια των αστυνομικών Υπηρεσιών. Σήμερα, γνωρίζετε πολύ καλά, πως όλες οι αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας αποτελούν πρόχειρες φυλακές στις οποίες κρατούνται επί μήνες ποινικοί κρατούμενοι που έπρεπε απ την πρώτη στιγμή να μεταφερθούν σε σωφρονιστικά καταστήματα. Και δυστυχώς εμείς θα συνεχίζουμε να «απολαμβάνουμε» αποκλειστικά τις διαθεσιμότητες από αποδράσεις ως οι μοναδικοί υπαίτιοι καθώς τέτοιου είδους περιστατικά με τις παρούσες συνθήκες είναι σίγουρο πως δεν θα έχουν τελειωμό».
Ως προς την επιχειρησιακή πλευρά, οι άνδρες της αστυνομίας μετά από συντονισμένες έρευνες συνέλαβαν τους πέντε από τους επτά ποινικούς κρατούμενους που δραπέτευσαν.
Οι τρεις (ένας Αλγερινός, ένας Ιρακινός και ένας Αιγύπτιος) που πέρασαν κολυμπώντας τον ποταμό Έβρο, συνελήφθησαν από τις Τουρκικές αρχές, ενώ άλλοι δυο που κρυβόταν στην περιοχή Πόρου Φερών, εντοπίσθηκαν κατά την διάρκεια ερευνών της αστυνομίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι επτά κρατούμενοι απέδρασαν τις μεταμεσονύχτιες ώρες, μεταξύ των ωρών 02:30 έως 05:30, κόβοντας τα κάγκελα με λίμα, ενώ ως εγκέφαλος του σχεδίου θεωρείται Τούρκος έμπορος ναρκωτικών που μέχρι στιγμής διαφεύγει τη σύλληψη.
Πηγή:ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ





























