Banner Πανω
 
 
 

Σήμα κινδύνου για τις μεταμοσχεύσεις

Σήμα κινδύνου για τις μεταμοσχεύσεις

Τα προβλήματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και η οικονομική κατάσταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση των δοτών οργάνων για μεταμόσχευση - Μόλις μία μεταμόσχευση στα Γιάννενα από την αρχή του έτους

Τον κώδωνα τού κινδύνου, για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, κρούουν οι ειδικοί, παρουσιάζοντας ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την πτωτική πορεία των μεταμοσχεύσεων, τις ελλείψεις και την υποστελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Στυλιανός Καραταπάνης, καταγράφεται δραματική μείωση των δοτών οργάνων το πρώτο τρίμηνο του 2013, με μόλις 7 δότες, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, που ήταν 16.
«Οι οδυνηρές ελλείψεις, οι οποίες παρατηρούνται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η μείωση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και η σημαντική υποστελέχωση των μονάδων, δυναμιτίζουν τη διαδικασία προς ανεύρεση δοτών οργάνων», είπε ο κ. Καραταπάνης.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι τα όσα ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Τάσος Χατζής, που δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. «Επείγοντα και σοβαρά προβλήματα που άπτονται του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με υποχρεώνουν να αλλάξω το πρόγραμμα της ημέρας. Έτσι, είμαι αναγκασμένος να ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες του υπουργείου Υγείας, σε μία προσπάθεια να λύσω το καυτό οικονομικό πρόβλημα του Οργανισμού μας».
Η χρηματοδότηση του ΕΟΜ από το υπουργείο Υγείας περιορίστηκε το 2013 σε 100.000 ευρώ, όταν το 2012 χρηματοδοτήθηκε με 500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καραταπάνης, το 2012 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας 47 μεταμοσχεύσεις ήπατος, ενώ άλλες 19 μεταμοσχεύσεις ήπατος σε Έλληνες ασθενείς πραγματοποιήθηκαν σε κέντρα του εξωτερικού. Σημείωσε ότι, οι ανάγκες σε μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα μας, υπερβαίνουν κατά πολύ τους ανωτέρω αριθμούς, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός ασθενών δεν καταφέρνει να μεταμοσχευθεί, επειδή καταλήγει, προτού υποβληθεί στη μεταμόσχευση.
Η κατάσταση στα Γιάννενα
Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία ο «Α» επικοινώνησε χθες με τον καθηγητή Νεφρολογίας Κωνσταντίνο Σιαμόπουλο, αλλά και με τον υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Μιχάλη Μήτση.
Και οι δύο μας ανέφεραν πως όντως το πρόβλημα της κατακόρυφης πτώσης των δοτών οργάνων για μεταμόσχευση είναι υπαρκτό, ωστόσο ο κ. Σιαμόπουλος σημείωσε πως είναι άξιο απορίας το πως γίνεται να υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα σε μία χρονική στιγμή, που υποτίθεται πως έπρεπε να υπάρχει αυξημένη αλληλεγγύη.
Για τον καθηγητή κ. Σιαμόπουλο το πρόβλημα εν μέρει οφείλεται, τόσο στην έλλειψη, όσο και την υποστελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί ακόμη κανείς να βγάλει καθαρά συμπεράσματα για το αν η μείωση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση.
Με τη σειρά του ο κ. Μήτσης τόνισε, πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΕΘ είναι πάρα πολλά, όπως πολλά επίσης είναι και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
Μάλιστα, ο κ. Μήτσης ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός τονίζοντας πως στα Γιάννενα τους πρώτους 2,5 μήνες του 2013 έγινε μόλις μία μεταμόσχευση οργάνων!
Μεταμόσχευση ήπατος
Το θέμα της μεταμόσχευσης ήπατος στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα δραματικό, είπε, καθώς έχει παύσει η λειτουργία του Κέντρου Μεταμόσχευσης στην Αθήνα, το οποίο λειτουργούσε στο νοσοκομείο «Λαϊκό», και όλο το φορτίο της μεταμόσχευσης ήπατος στην Ελλάδα έχει αναληφθεί από το μοναδικό Κέντρο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα, στο νοσοκομείο τής Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».
Για τη σημασία και την αξία του έργου, το οποίο επιτελεί η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» στη μεταμόσχευση ήπατος, μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι στην κλινική έχουν πραγματοποιηθεί 440 μεταμοσχεύσεις ήπατος, 18 μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά και 2 συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις ήπατος - νεφρού.
Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε και στους κινδύνους που κρύβουν κάποια γενόσημα φάρμακα, που λαμβάνουν οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, λέγοντας πως πρόσφατα δύο ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν γενόσημα, παρουσίασαν νεφροτοξικότητα και βρέθηκαν ένα βήμα πριν από την απόρριψη του μοσχεύματος.
«Σήμερα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασθενεί, είναι εύλογο ότι, η διαχρονικά μικρή σε αποτέλεσμα μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρας επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο», σημείωσε η γενική γραμματέας του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευμένων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω», Χριστίνα Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές των τελευταίων ετών επηρεάζουν αρνητικά δημιουργώντας «αναχώματα», τόσο στην παροχή της αναγκαίας φαρμακευτικής θεραπείας, όσο και της κατάλληλης και εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης σε ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες, όπως οι μεταμοσχευμένοι ήπατος.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ

πηγή: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...