Banner Πανω
 
 
 

Ήπειρος: Δεν… «πέθανε» ο ITGI;

 

Δεν… «πέθανε» ο ITGI;

Ενώ όλο και πλησιάζει η διαδικασία της τελικής επιλογής του αγωγού φυσικού αερίου και ενώ επίσημα, η Ελλάδα έχει εκφράσει τη στήριξή της στον αγωγό TAP, φαίνεται ότι ο ITGI, ο αγωγός οποίος περνούσε και από την Ήπειρο (ο TAP την παρακάμπτει και περνάει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας), δεν έχει χάσει τους υποστηρικτές του.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μάκης Παπαγεωργίου,ο οποίος άλλωστε ήταν από τους ανθρώπους που χάραξε την ενεργειακή πολιτική της ΔΕΠΑ όντας διευθυντής της μέχρι το 2010. Η ΔΕΠΑ υποστήριζε ανοιχτά τον αγωγό ITGI, ώσπου όμως, πριν από ένα χρόνο, ο συγκεκριμένος αγωγός έχασε τα διεθνή ερείσματά του και ως «νότιος διάδρομος» και η ελληνική κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα, στηρίζοντας μαζί με την Ιταλία, τον TAP. Πριν από ένα μήνα περίπου, Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για τον ΤΑΡ, ενώ εκπρόσωποι εταιριών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, συναντήθηκαν επίσημα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο ως «στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Μάλιστα, μόλις προχθές η αλβανική Βουλή ενέκρινε ομόφωνα την συμφωνία για τον TAP.

«Εναλλακτική λύση»

Ο κ. Παπαγεωργίου στηρίζει την επιλογή του ITGI ως «εναλλακτική του TAP στο νότιο διάδρομο». Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή πριν από δύο εβδομάδες περίπου, «θα ήταν λάθος συνεπώς να ακυρωθεί από μέρους μας ένα έργο που έχει ήδη σχεδιαστεί και έχουν προχωρήσει και οι μελέτες». Με αυτή του τη δήλωση ο κ. Παπαγεωργίου, ουσιαστικά αφήνει ανοιχτό το θέμα των τυπικών διαδικασιών, όπως είναι για παράδειγμα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και λοιπών αδειοδοτήσεων που έχει κληθεί να χειριστεί η Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου αγωγού παρουσιάζουν δύο βασικά επιχειρήματα: ότι πρώτον, δεν περνάει «τράνζιτ» αλλά μπορεί, εφόσον υπάρχει ζήτηση από τις περιοχές τις οποίες διατρέχει και σε αυτές δημιουργηθούν εταιρίες διαχείρισης, να διανείμει φυσικό αέριο, και δεύτερον, ότι ακόμα και αν ο ITGI μένει εκτός διαγωνισμού που θεωρείται σχεδόν σίγουρο πλέον, θα πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική δίοδος για άλλα κοιτάσματα, πλην αυτού του Αζερμπαϊτζάν.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Βουλή πριν από 20 μέρες, ενέκρινε το νομοσχέδιο κύρωσης μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με την Τουρκία για τον ITGI, που επί του παρόντος, αφού ο αγωγός ούτε επιλέγεται για κατασκευή, είναι «κενό γράμμα».

Οι αντιδράσεις

Στην Ήπειρο, ο ITGI έχει γίνει αποδέκτης ιδιαίτερης κριτικής από κατοίκους και φορείς της Θεσπρωτίας, εξαιτίας της χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης στα παράλια του νομού. Μάλιστα, έχουν εκφράσει και τη δυσπιστία τους στο αν ο αγωγός, στην περίπτωση που κατασκευαστεί, θα διανείμει αέριο στις περιοχές που διασχίζει ή θα περνάει «τράνζιτ» προς τον τελικό προορισμό του.

Πηγή: Ηπειρωτικος Αγών


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...