Με το... σταγονόμετρο τα μεγάλα έργα

 

Με το... σταγονόμετρο τα μεγάλα έργα

Η ιδιόρρυθμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα προκαλεί τεράστια προβλήματα στις εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή μεγάλων έργων – Νέες διαβεβαιώσεις Καλογιάννη για την επανεκκίνηση των εργασιών σε Ιόνια και Ε-65


Με σημαντικά αργούς ρυθμούς κυλούν ορισμένα μόνο από τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, σε ένα χρονικό διάστημα που η χώρα βυθιζόταν στην κρίση, τη στιγμή που πολλά ακόμη έργα, που είχαν ξεκινήσει πριν από την κρίση έχουν «χαθεί» κατασκευαστικά.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη ιδιόρρυθμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, όπου πλέον σήμερα τα έργα που υπάρχουν είτε κατασκευάζονται με το σταγονόμετρο, είτε έχουν «παγώσει» με τις περισσότερες από τις εταιρείες που τα έχουν αναλάβει να εμφανίζονται ανίσχυρες σε ένα σύστημα που χωλαίνει.
Ενδεικτικό των μεγάλων έργων που είτε προχωρούν με πολλά προβλήματα, είτε έπρεπε να κατασκευάζονται σήμερα στη χώρα είναι και το ότι μόλις τέσσερα από αυτά (σε σύνολο περίπου 80) κατασκευάζονται στην Ήπειρο.
Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά τα έργα, φαίνεται πως είναι «παγωμένα» με εξαίρεση τον οδικό άξονα Καρτέρι – Πάργα που αν όλα προχωρήσουν κανονικά θα παραδοθεί μέσα στο 2014.
Στα «παγωμένα» έργα εμφανίζονται αυτό της Γ’ φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας, η Ιόνια Οδός και φυσικά αυτά του αεροδρομίου Ιωαννίνων που πολύς λόγος έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα για το πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν.
Μόλις χθες, η γνωστή ιστοσελίδα ypodomes.com παρουσίασε τον κατάλογο που κάθε έξι μήνες παρουσιάζει με τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στη χώρα, και επίσης στα αξιοσημείωτα είναι πως από τα 15 νέα έργα του καταλόγου, δεν υπάρχει ούτε ένα που αφορά την Ήπειρο.
Τα μεγάλα προβλήματα των υπό κατασκευή έργων σήμερα είναι η καθημερινότητα. Η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες δημιουργεί πολύ μεγάλα θέματα καθώς οι τεχνικές εταιρείες καλούνται να βρουν μεγάλα κεφάλαια για να αυτοχρηματοδοτήσουν τα έργα, μέχρι αυτές οι εργασίες να πιστοποιηθούν και να πληρωθούν.
Αυτό όμως δημιουργεί καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να βλέπουμε απανωτές παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης των έργων. Η συγκεκριμένη διάσταση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, μέχρι οι Ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν και πάλι να ανοίξουν τις κάνουλες και να δώσουν χρήματα στην ιδιωτική οικονομία.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να αυξάνεται συνεχώς ο κατάλογος με τα μεγάλα υπό κατασκευή έργα, καθώς ναι μεν προστίθενται νέα στον κατάλογο, ωστόσο τα περισσότερα δεν ολοκληρώνονται και παραμένουν «αιωνίως» υπό κατασκευή.
Ας δώσουμε όμως μερικά παραδείγματα για να γίνει πιο κατανοητό. Το έργο π.χ της κατασκευής του Αυτοκινητόδρομου Άκτιο -Αμβρακία μπήκε στον κατάλογο τον Μάρτιο του 2010 και είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2013 όπου θα έβγαινε πλέον. Μετά όμως τις γνωστές εξελίξεις με τον ανάδοχο τα έργα έχουν μετατεθεί για το 2014 και το 2015 και μέχρι τότε -τουλάχιστον- θα βρίσκονται στο κατάλογο των έργων.
Ελπίδες για επανεκκίνηση
σε Ιόνια και Ε-65
Την ίδια στιγμή από τα Γιάννενα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης εμφανίστηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε αισιόδοξος για τήρηση του χρονοδιαγράμματος και έναρξη των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, μεταξύ των οποίων η Ιόνια Οδός και ο Ε-65, μέσα στον Απρίλιο.
Στις δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα επαφών για τη διαβούλευση με τις τράπεζες και οι χρόνοι που είχαν ανακοινωθεί τηρούνται και εξήγησε για μία ακόμα φορά πόσο λεπτοί είναι οι χειρισμοί που απαιτούνται σε αυτή τη φάση.’
Κι αυτό γιατί το κεντρικό ζητούμενο, που είναι η εύρεση των πόρων για την έναρξη των εργασιών, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων και η ρευστότητα των πάνω από 40 τραπεζών που εμπλέκονται στα έργα. Υπάρχουν όμως και επιπλέον παράμετροι που θέτει η ίδια η συγκυρία, με το παράδειγμα της κρίσης στην Κύπρο και της επιρροής που έχει στις εξελίξεις όλων των χωρών της Ευρωζώνης, να είναι ενδεικτικό του πόσο ευμετάβλητη μπορεί να γίνει η κατάσταση. Κι αυτό παρά την σταθεροποίηση του οικονομικού κλίμακος στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες που ευνόησε και την έναρξη ξανά των διαβουλεύσεων με τους παραχωρησιούχους.
Ειδικά για τον οδικό άξονα Ε-65 και τις προτάσεις που γίνονται από την πλευρά κυρίως παραγόντων της Θεσσαλίας για αλλαγή χάραξης στο τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία, ο κ. Καλογιάννης δήλωσε μεν ανοιχτός σε κάθε πρόταση, έθεσε όμως παραμέτρους και συντελεστές σε αυτή τη συζήτηση που κάνουν δύσκολη την προώθηση άλλων προτάσεων. Κι αυτό γιατί για το τμήμα Τρίκαλα – Κόμβος Παναγιάς, υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες μελέτες και ολοκληρωμένη χρηματοδοτική πρόταση κι αν μέσα στο επόμενο διάστημα λυθούν και τα ζητήματα που έχουν προκύψει (όπως πχ η προστασία του βιοτόπου της αρκούδας) τότε το έργο μπορεί να ξεκινήσει, αφού η συμφωνία που είχε γίνει με τους παραχωρησιούχους είναι ότι και αυτό το τμήμα παραμένει στο έργο και δεν απεντάσσεται.
Η συζήτηση για αλλαγή
χάραξης της Ιόνιας
Παράλληλα στις δηλώσεις του ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο θέμα της πρότασης που υπήρξε για αλλαγή χάραξης του τμήματος της Ιόνιας Οδού που θα συνδέει τα Γιάννινα με την Κακαβιά.
Για τον κ. Καλογιάννη δεν τίθεται θέμα αλλαγής χάραξης για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η υπάρχουσα χάραξη θεωρείται η βέλτιστη και δεύτερον γιατί καμία άλλη εναλλακτική μελέτη για διαφορετική χάραξη δεν έχει κατατεθεί.
Έχει γίνει πολυετής διάλογος με όλους και πολλές φορές, σημείωσε ο κ. Καλογιάννης για την υπάρχουσα χάραξη και ήδη προχωράνε και οι επιμέρους μελέτες όπως στην περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Αρείου Δίος.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στόχος πια του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την έναρξη του έργου.
Ο οδικός άξονας από τον κόμβο Κοσμηράς θα περνάει πίσω από το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, θα έρχεται περίπου στην περιοχή της Μεταμόρφωσης και θα συνεχίζει προς την Κακαβιά. Παράλληλα σχεδιάζεται η βελτίωση του άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα.
Τέλος, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, για το οποίο είπε πως είναι ώριμο και θα έπρεπε να είχε προωθηθεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να θεσμοθετηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, το Ρυθμιστικό πρέπει να προωθηθεί και να ακολουθήσει άμεσα και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της λίμνης. Τόνισε δε, ότι μόνο του το Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς το Ρυθμιστικό, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου των Ιωαννίνων, που απαιτείται.

Πηγή: Ανεξαρτητος Τύπος της Ηπείρου


  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου