Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Το βιοτικό επίπεδο στην Ήπειρο πέφτει διαρκώς Το άδειο πορτοφόλι «κρύβει» τις μειώσεις τιμών σε προϊόντα

Το βιοτικό επίπεδο στην Ήπειρο πέφτει διαρκώς

Το άδειο πορτοφόλι «κρύβει» τις μειώσεις τιμών σε προϊόντα

Φθηνότερα φέτος 931 αγαθά στα σούπερ - μάρκετ

• Μπορεί οι μειώσεις τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και στην περιοχή μας να είναι το κύριο χαρακτηριστικό των πρώτων μηνών του έτους, όμως το σχεδόν άδειο πορτοφόλι των Ηπειρωτών, οι συνεχώς μειούμενοι μισθοί και γενικότερα, η κακή οικονομική κατάσταση των περισσότερων δεν έχουν αφήσει τις μειώσεις των τιμών να φανούν ξεκάθαρα και να «ανακουφίσουν» τους πολίτες.
Από χθες, μάλιστα, που «κόπηκε» και το επίδομα γάμου, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, αφού οι μισθοί έχουν «ψαλιδιστεί» και άλλο με ό, τι και αν αυτό συνεπάγεται για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Πίσω στο 2009…
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε 931 κωδικούς προϊόντων το πρώτο δίμηνο του έτους κατά μέσο όρο οι τιμές εμφάνισαν μείωση κατά 2,06% σε σχέση με το 2012 και έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2009.
Οι επιμέρους δείκτες εμφανίζουν επίσης σημαντική μείωση, με αυτόν σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά να πέφτει κατά 1,81% και τον δείκτη προϊόντων καθαριότητας και υγιεινής να σημειώνει μείωση κατά 2,59%.
Οι μειώσεις στα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αφορούν, τόσο φρέσκα, όσο και συσκευασμένα-τυποποιημένα προϊόντα, ενώ στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η επίδραση των προσφορών και εκπτώσεων οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, αναμένεται να συνεχιστούν και γενικότερα να χαρακτηρίσουν το 2013, που θεωρείται έτος ορόσημο, για τη βιωσιμότητα του λιανεμπορίου.

Προσαρμόζονται…
Είναι δεδομένο, πως οι μειώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής της αγοράς στις συνθήκες τις κρίσης, την ένταση του ανταγωνισμού και στη σχετική σταθεροποίηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών. Σύμφωνα με τη μηνιαία εξέλιξη του δείκτη τιμών, η μείωσή τους έκανε την εμφάνιση την άνοιξη του 2012 (όταν η χώρα έμπαινε σε περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας) και συνεχίστηκε όλο το έτος και δείχνει πλέον να σταθεροποιεί τις τιμές σε επίπεδα του 2009.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του δείκτη τιμών όταν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών παρουσιάζει μείωση την τριετία 2010-2012 κατά σχεδόν 4,5%, την ώρα μάλιστα που οι τιμές πρώτων υλών και κυρίως αυτές στα καύσιμα είχαν αυξηθεί σημαντικά.
***
Πάντως, όσο και αν μειωθούν οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά, είναι βέβαιο πως εάν πρώτα δεν σταθεροποιηθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, δεν πρόκειται, ούτε η αγορά να ανακάμψει, ούτε να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής όλων. Χρειάζονται άμεσα μέτρα σταθεροποίησης του κλίματος στην αγορά εργασίας, μείωσης της ανεργίας και των φόρων, για να «ανασάνουν» οι πολίτες, αλλά και για να φανούν και οι προσπάθειες που κάνει το λιανεμπόριο να προσελκύσει τους καταναλωτές…

πηγη.Πρωινος Λόγος


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...