Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Τι ζητάει η αγορά εργασίας

Τι ζητάει η αγορά εργασίας

Τι ζητάνε οι επιχειρήσεις σε καιρούς κορύφωσης της κρίσης; Αυτή είναι μια προσέγγιση που επιχείρησε η χθεσινή συζήτηση στις «Ημέρες σταδιοδρομίας» στο τεχνολογικό πάρκο, τη δεύτερη μέρα της φετινής διοργάνωσης που σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά τους φοιτητές (πρώην και νυν) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την αγορά εργασίας, σε εποχές που η ανεργία κινείται σε δυσθεώρητα επίπεδα, ειδικά στην Ήπειρο.

Η βασική αγωνία όσων νέων προσφεύγουν στη ΔΑΣΤΑ (Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι πώς θα βρουν δουλειά. Αυτό έδειξαν σε πολύ αδρές γραμμές και τα στοιχεία που παρουσίασε η υπεύθυνη λειτουργίας της δομής, Έφη Γερωνυμάκη για τον απολογισμό της δομής τα δύο τελευταία χρόνια (2010-2012). Το μεγαλύτερο κομμάτι απευθύνεται στη δομή για την εύρεση εργασίας και ένα μικρότερο κομμάτι, για την πρακτική άσκηση και για μεταπτυχιακές σπουδές. Η κατανομή είναι λογική, αν σκεφτεί κανείς ότι οι σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν υποχρεωτική πρακτική άσκηση δεν είναι πολλά.

Τι ζητάνε όμως οι επιχειρήσεις; Όπως φάνηκε από τις εισηγήσεις των ομιλητών, ο στόχος είναι εκείνος ο εργαζόμενος που… ξέρει πολλά και κάνει πολλά. Εν ολίγοις δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προετοίμαζε εδώ και χρόνια το εκπαιδευτικό σύστημα, με τα πολυδιασπασμένα επιστημονικά αντικείμενα και πτυχία, με «σκληρή» εξειδίκευση των φοιτητών. Όπως είπε η σύμβουλος καριέρας Μαρία Παφιώλη, οι… «καυτές» δεξιότητες για έναν εργαζόμενο είναι «να μπορεί να καταπιάνεται με πολλά», καθώς η κρίση έχει περιορίσει πολύ τις δαπάνες για προσωπικό. Βέβαια, οι ομιλητές δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το πόσο… αμείβεται σήμερα, εν μέσω κρίσης, ένας τέτοιος εργαζόμενος (ειδικά οι νέοι), παραμένοντας κυρίως στο «τεχνικό» κομμάτι.

Η έρευνα ως επάγγελμα

Η ενδιαφέρουσα, πλην όμως με λίγο κόσμο χθεσινή κουβέντα, ασχολήθηκε και με την «ενδιάμεση» κατάσταση, μεταξύ δηλαδή του πανεπιστημίου και της αγοράς εργασίας, τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Για αρκετά χρόνια, ειδικά από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των λεγόμενων «παραγωγικών» ηλικιών και ιδιαίτερα των ανθρώπων μεταξύ 25-35 ετών, απασχολείται στον τομέα της έρευνας, ελπίζοντας είτε σε μια πιο καλή «εξαργύρωση» των αποκτηθέντων προσόντων του στην αγορά εργασίας, είτε σε ακαδημαϊκή-ερευνητική καριέρα. Πρόκειται για τους ανθρώπους που κατά κύριο λόγο φεύγουν αυτή τη στιγμή από τη χώρα, καθώς οι ερευνητικές ευκαιρίες στην Ευρώπη (και την ανατολική, λίαν προσφάτως), είναι περισσότερες και αμείβονται εξαιρετικά, σε σχέση με την ελληνική κρισιακή πραγματικότητα. Η καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Νεκταρία Μπάρκουλα, προσπάθησε να περιγράψει την αλλαγή των δεδομένων και στο κομμάτι της έρευνας, η οποία συντελείται (ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης) τα τελευταία χρόνια. Η διαδικασία είναι πλέον πιο συλλογική και ξεφεύγει από το «να κάνω ένα μεταπτυχιακό ή ένα διδακτορικό», ενώ ταυτόχρονα, έρχεται πιο κοντά στην ίδια την αγορά εργασίας, αφού τόσο όσον αφορά τις συνθήκες, όσο και τον τρόπο λειτουργίας και στοχοθεσίας, προσπαθεί να προσαρμοστεί σε πραγματικό πεδίο. Αργότερα το μεσημέρι, έγινε παρουσίαση εταιριών και ακολούθησαν οι συνεντεύξεις με φοιτητές και απόφοιτους του ιδρύματος. Σήμερα η τριημερίδα της ΔΑΣΤΑ ολοκληρώνεται με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα για τη σημερινή νεολαία: την εργασία στην Ευρώπη, τις συνθήκες, τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες.

Χαιρετισμοί

Χτες, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρηματικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο φετινό διαγωνισμό «Οδύσσειες καινοτομίας» έδειξαν «μια ωριμότητα» από τους εμπνευστές τους. Επίσης, ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Φίλιππος Πομώνης, τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια «να αλλάξουμε το όνομα της επιχειρηματικότητας», λέγοντας ότι συχνά, αυτή δεν είχε και την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία.

πηγη.Ηπειρώτικος Αγών
 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...