Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Το «Διπλό βιβλίο» του Δ. Χατζή επί σκηνής

Το «Διπλό βιβλίο» του Δ. Χατζή επί σκηνής

alt-Από τη θεατρική ομάδα Pequod στις 3 και 4 Aπριλίου, στα Παλιά Σφαγεία

Το Διπλό Βιβλίο του Δημήτρη Χατζή παρουσιάζει η θεατρική εταιρεία Pequod και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στις 3 και 4 Aπριλίου, στις 8.30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλαιά Σφαγεία (είσοδος 10€).

Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία είναι της ομάδας. Ερμηνεύουν: Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή.

Το βιβλίο

Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει «Το διπλό βιβλίο», ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας φωτίζοντας τις πτυχές του "ρωμαίικου" που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως όμως η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου "στο δικό μας κόσμο το σημερινό", ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.

Για την παράσταση και τον τρόπου που προσέγγισαν το βιβλίο, τα μέλη της Pequod αναφέρουν:

«Ένα μυθιστόρημα, η αφήγηση, το θέατρο. Μέχρι στιγμής η πιο συλλογική δουλειά μας. Η δημιουργία της παράστασης να ανήκει εξίσου σε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή. Η ιστορία όχι ενός ανθρώπου, αλλά ολόκληρης της γενιάς μας. Επομένως δεν αναλαμβάνουμε ρόλους, αλλά μοιραζόμαστε από κοινού την ιστορία του βιβλίου. Τραγούδια, ποιήματα, εικόνες, πίνακες, κείμενα... Να κάνουμε την ιστορία του τόσο δική μας που να επιτρέπει μια αυτοσχεδιαστική προσέγγιση κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το κείμενο να μη μοιραστεί, καθεμία παράσταση να είναι μια εκδοχή μοναδική και σύμφωνη με το "εδώ και τώρα" της ημέρας και του κάθε ερμηνευτή.

Ακολουθούμε τους ήρωες του βιβλίου όπως ο συγγραφέας τους "στον κανένα τόπο, τον κανένα καιρό", προσπαθώντας κάθε φορά να καταλάβουμε, να λογαριαστούμε, να συναντηθούμε, να ακούσουμε "εκείνα που έγραψε στο ξεχωριστό του σημείωμα" για μας».

Η παράσταση

Η παράσταση ξεκίνησε ως μια συμπαραγωγή της εταιρίας θεάτρου Pequod και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Παρουσιάστηκε από τις 18/4 ως τις 5/5/2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στη συνέχεια στις 7 και 9/6/2012 στο Theatre de la Ville στο Παρίσι, στα πλαίσια του φεστιβάλ Chantiers d' Europe. Επεξεργασμένη ξανά, παρουσιάστηκε στην παρούσα της μορφή από τις 12/10 έως τις 12/11/2012 στον χώρο Baumstrasse και στις 16/11/2012 στο θέατρο Εμπρός, καθώς επίσης και στην Πάτρα (14-15-16/12/2012), το Ναύπλιο (22-23/12/2012) και την Καβάλα (19-20/1/2013) και στη συνέχεια ξανά στην Αθήνα (Θέατρο 104, 2/2 - 3/3/2013).

Στους επόμενους μήνες πρόκειται να συνεχίσει την περιοδεία της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με πρώτους σταθμούς την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα, αλλά και τη Σαντορίνη, τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλονίκη κ.α.

Στις 17 Μαΐου θα παρουσιαστεί στο Villa Méditerranée στη Μασσαλία.

Η ομάδα ευχαριστεί θερμά για τη συνεισφορά τους στο πρώτο αυτό ανέβασμα της παράστασης τους: Χριστίνα Μωρόγιαννη και Γιάννη Κλίνη (ερμηνεία, συμμετοχή στη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία), Δημήτρη Γεωργαλά (βοηθός σκηνοθέτη), Τάσο Παλαιορούτα (φωτισμοί), Βάσω Γιαννακοπούλου (επιμέλεια κίνησης) και Μίρκα Γεμεντζάκη (φωνητική επιμέλεια).

Η ομάδα

Η εταιρία θεάτρου Pequod (Πίκουοντ) ιδρύθηκε το 2009 από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ξανθόπουλο και Αγγελική Παπαθεμελή με τη συνδρομή του συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και βρήκε το όνομα της στο θρυλικό σκαρί του αριστουργήματος του Χ. Μέλβιλ "Μόμπι Ντικ".

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις « Ο Γλάρος» του Α. Τσέχωφ (Κnot Gallery, άνοιξη και χειμώνας του 2010, Θέατρο Χώρα Bob theatre festival 2010 και 2011, πανελλαδική περιοδεία χειμώνας 2011), «Από το φίφτυ- φίφτυ στον έρωτα» του Δ. Χατζή στα πλαίσια του 1ου Low Budget Festival 2010 και «Υπόθεση εργασίας» στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2011

πηγη.Πρωινά Νέα • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...