Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: «Ο μύθος της γενιάς του '30»

«Ο μύθος της γενιάς του '30»

Στην κατάμεστη αίθουσα στα Παλιά Σφαγεία παρουσιάστηκε την Τρίτη το βράδυ το βιβλίο του συμπατριώτη μας νεοελληνιστή, καθηγητή Νεοελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας Δημήτρη Τζιόβα με τον τίτλο «Ο μύθος της γενιάς του 30».

Ομιλητές ήταν ο επίκουρος καθηγητής Γιάννης Παπαθεοδώρου, ο αναπληρωτής καθηγητής Παναγιώτης Καγιαλής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο συγγραφέας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωϋσής Ελισάφ.
Η γενιά του 30 των Ελλήνων λογοτεχνών δημιουργήθηκε μέσα σε ένα πνευματικό κλίμα που το χαρακτήρισαν από τη μια η ανανεωτική της ποίηση και από την άλλη οι αναζητήσεις στο χώρο της πεζογραφίας. Προέταξε την ελληνικότητα ως το όχημα κοινωνικής και δημιουργικής ανάπτυξης. Η γενιά αυτή που έφερε δυο νομπέλ λογοτεχνίας στη χώρα μας,  που βρίσκεται υπό συνεχή κριτική κι αναθεώρηση, κάτι που συνεπάγεται πολύ διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες οπτικές γωνίες, αποθεώθηκε και πολεμήθηκε.
Στο Γιώργο Θεοτοκά φαίνεται πως ανήκει η πατρότητα του όρου: «Εγώ πρώτος μεταχειρίστηκα τον όρο γενιά του 30. Συνειδητά και εκ προθέσεως προσπάθησα να δημιουργήσω και να επιβάλλω το μύθο του 1930 και τώρα βλέπω πως κάτι κατόρθωσα», γράφει στο ημερολόγιό του ο Θεοτοκάς το 1947.
Ο κ. Τζιόβας ευχαριστώντας στο τέλος το Πνευματικό Κέντρο, που οργάνωσε την εκδήλωση και τους συναδέλφους του καθηγητές για την παρουσίαση του βιβλίου του, είπε πως δεν θα ήταν σκόπιμο να μιλήσει ο ίδιος για το βιβλίο του, αλλά θα θέσει μερικά ερωτήματα για προβληματισμό και συζήτηση.  
Ποιοι ήταν εκείνοι οι ποιητές, οι συγγραφείς, οι άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος γενικά που ανήκαν στη γενιά αυτή; Ήταν, είπε ο συγγραφέας, μια γενιά ανδροκρατούμενη, που είχε το χρόνο με το μέρος της, μόνο που οι χρόνοι ήταν δίσεκτοι. Γενιά ανομοιογενής με Θεοτοκά, Μυριβήλη, Καραντώνη, Κωνσταντίνο Τσάτσο, αλλά και Κοσμά Πολίτη και τους άλλους από απόσταση Σεφέρη, Ελύτη, ενώ
καμιά γυναίκα δεν αναφέρεται στη γενιά αυτή.
Ποιος καλλιέργησε το μύθο της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, η ίδια η γενιά του 30;
Ο όρος γενιά έχει σχέση και με τους σπουδαίους  ζωγράφους του 60 ή του 80; Επίγονοι αυτών είναι ο Χατζιδάκις ή ακόμη κι ο Αγγελόπουλος;  
«Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία σε συλλογικό επίπεδο είναι ότι αισθητικοποίησε τις βασικές ιδέες του λαϊκού, του χώρου και της ιστορίας, εισήγαγε μια ελληνικότητα δημιουργική που βοήθησε στη συνομιλία του παρόντος με το παρελθόν και επεξεργάστηκε μια αμφίδρομη σχέση με την Ευρώπη», θα πει ο κ. Τζιόβας.
Στο τέλος της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης, πολλά ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό στο συγγραφέα, κυρίως από πανεπιστημιακούς.
Σαν κατακλείδα δεν έχoυμε παρά να διαβάσουμε το ενδιαφέρον αυτό πόνημα, το οποίο παρουσιάστηκε και στον Ηπειρωτικό Αγώνα με συνέντευξη του ίδιου του συγγραφέα το Μάιο του 1912.


πηγη.Ηπειρώτικος Αγών • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...