Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Κόβεις ξύλα λαθραία; Πέφτει ποινή

 Κόβεις ξύλα λαθραία; Πέφτει ποινή

 

 

Ο χειμώνας που πέρασε θα μείνει στην ιστορία ως «η εποχή της αιθαλομίχλης», καθώς η ακρίβεια στο πετρέλαιο θέρμανσης προκάλεσε μια σειρά από παρενέργειες: ζημιές για μια σειρά εμπλεκόμενους εμπορικούς κλάδους, επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και της δημόσιας υγείας με τραγικά ενίοτε αποτελέσματα, αλλά και κατακόρυφη αύξηση της λαθροϋλοτομίας.


Χθες, 25 μέρες πριν τη λήξη της φετινής περιόδου διάθεσης του καυσίμου για θέρμανση, η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που περιγράφουν το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας, αλλά και τις νέες κυρώσεις και πρόστιμα, προφανώς προσπαθώντας να προλάβει τα της επόμενης χρονιάς, εάν η τιμή του πετρελαίου δεν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Δημήτρης Ζήκος έδωσε μερικά στοιχεία για την περιοχή ευθύνης του, δηλαδή την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Τα πιο αντιπροσωπευτικά από αυτά, είναι ότι μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ήπειρο έχουν υποβληθεί 47 μηνύσεις και έχουν κατασχεθεί 190 τόνοι ξύλων και 3 οχήματα. Ενδεικτικό είναι ότι όλο το 2012, η Διεύθυνση Δασών υπέβαλλε 151 μηνύσεις για αντίστοιχες περιπτώσεις. Τα προβλήματα όμως δεν λείπουν. Αφενός, υπάρχει η εκτίμηση ότι αρκετά από τα «λάφυρα» της λαθροϋλοτομίας δεν έχουν βρεθεί, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν τελεσφορήσει οι καταγγελίες. Από την άλλη, ο περσινός χειμώνας ήταν δύσκολος και για τα ελεγκτικά συνεργεία που συχνά, δεν είχαν καύσιμα για να κινηθούν. 

Περισσότεροι έλεγχοι

Με το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο πάντως, οι ποινές μεγαλώνουν και οι έλεγχοι εντείνονται. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Ζήκος, οι δασικές υπηρεσίες λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες των εργάσιμων ημερών μέχρι τις 10 το βράδυ, καθώς και τα Σάββατα και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με συνεργεία επιφυλακής και τη διενέργεια περιπολιών καθ’ όλο το 24ωρο τα οποία επιλαμβάνονται είτε κατόπιν καταγγελιών, είτε αυτεπάγγελτα. Ο κ. Ζήκος πρόσθεσε την ελπίδα ότι «οι πολίτες θα είναι αρωγοί στο δύσκολο και πολλές φορές επικίνδυνο έργο των υπαλλήλων τόσο των δασικών υπηρεσιών όσο και των υπολοίπων εμπλεκομένων υπηρεσιών, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την προστασία του δάσους».Το τηλέφωνο του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας είναι το 1591, για καταγγελίες περιστατικών.

Αυστηρότερες ποινές

Όσον αφορά τα πρόστιμα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο νόμο (του περασμένου Μαρτίου) προβλέπεται ότι όταν η εκτιμώμενη ζημιά που προκληθεί από λαθροϋλοτομία είναι μέχρι τα 300 ευρώ, τότε το αδίκημα χαρακτηρίζεται ως πταίσμα. Από 300 μέχρι 10.000 ευρώ είναι πλημμέλημα και τέλος, εάν η εκτιμώμενη ζημιά ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ, τότε ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 10 ετών. Επιβαρυντική είναι πράξη όταν γίνεται σε δημόσιο δάσος, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται και σε όσους αγοράζουν για περαιτέρω εμπορία την παρανόμως υλοτομημένη ξυλεία. Για την ακρίβεια, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με την πενταπλάσια αξία μεταπώλησης του προϊόντος και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας των επιχειρήσεων για δύο μήνες.

Πηγη. Ήπειρώτικος Αγών


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...