Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Όταν υπάρχει μεράκι και όρεξη…

Όταν υπάρχει μεράκι και όρεξη…


Μια διάκριση πέτυχε το δημοτικό σχολείο Κατσικά Ιωαννίνων στον 3ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους. Πέραν της διάκρισης, σημασία έχει ότι η δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους αναδεικνύει πόσα πολλά μπορούν να γίνουν σε ένα σχολείο για να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα των μαθητών αν υπάρχει όρεξη και διάθεση από τους εκπαιδευτικούς.

Σε ειδική εκδήλωση λοιπόν που πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου στο υπουργείο Παιδείας δόθηκαν τα βραβεία στις ταινίες μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στον 3ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης. Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν ταινίες μικρού μήκους διάρκειας μέχρι 10΄, με θεματολογία που αφορούσε τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως περιβάλλον, κρίση, μετανάστευση, ρατσισμός, εκπαίδευση, οικογένεια, ανθρώπινες σχέσεις, διαδίκτυο κ.α.
 Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος παρέδωσε τα βραβεία καλύτερης ταινίας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Ρεθύμνου για την ταινία «Λουλούδια Σπασμένα» και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Οιχάλειας Τρικάλων για την ταινία «Κλειώ».
Το δημοτικό σχολείο Κατσικά κατέκτησε το ειδικό βραβείο του διαγωνισμού (2η θέση) με την ταινία μικρού μήκους «Πορτραίτα». Αναφέρεται στην τέχνη της ζωγραφικής μέσα από την οποία ο άνθρωπος «αποσυμπιέζεται», κινείται σε όρια δημιουργίας και ελευθερίας, συμφιλιώνοντας συναισθήματα και πρόσωπα.
Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Διαφήμιση-Τηλεόραση-Κινηματογράφος» από τον εκπαιδευτικό του σχολείου Άγγελο Κοσμά.
Πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα παιδιά των δύο τμημάτων της στ’ τάξης του σχολείου: Αλεξίου Στεφανία, Αντώνης-Βλάχος Γιώργος, Αποστόλου Νίκος, Βράκα Χάρις, Γαζή Δανάη, Γεωργάκης Φάνης, Γκάνιος Γεράσιμος, Γκεσούλη Τατιάνα, Καλλιμάνης Μιχάλης, Κολτσίδας Σπύρος, Λισγάρα Αλεξάνδρα, Λισγάρας Γιώργος, Λισγάρα Ελένη, Λισγάρα Έλλη, Λέκκας Θανάσης, Μαντόκας Χρήστος, Ματακούλης Βασίλης, Μέτσκα Έντι, Μητσιόπουλος Βαγγέλης, Μπλέτσα Βάσια, Νάκου Γεωργία, Παπαγεωργίου Δανάη, Παπαδιαμάντη Ειρήνη, Πρίτζιου Παυλίνα, Σιόντης Παναγιώτης, Στογιάννη Τία, Τάνας Σταύρος, Τσάγκας Νίκος, Τσιατούρα Κατερίνα, Τσιούρης Βασίλης, Τσουράς Βαγγέλης, Χαβέλας Γιάννης.
 Η σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Νάκου και του Σταύρου Παπανικολάου, το σενάριο και η διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής του Άγγ. Κοσμά και του Παν. Νάκου, η διεύθυνση φωτογραφίας και η επιμέλεια της μουσικής του Στ. Παπανικολάου, το μοντάζ του φωτογράφου Δημήτρη Βαφιά, η ηχοληψία του Νίκου Γούλα με βοηθό τη Νεκταρία Λαμπράκη. Βοηθητικούς ρόλους στην ταινία είχαν και ερασιτέχνες ηθοποιοί της περιοχής όπως οι Άλκης Διαμάντης, Βασίλης Χρήστου, Αναστασία Παπάζογλου, Άρτεμις Τορουνίδη, Γεωργία Παπαδημητρίου, Θάλεια Οικονόμου.
Σημαντική ήταν και η βοήθεια του διευθυντή του σχολείου Ιωάννη Μάγκου αλλά και των εκπαιδευτικών, και κυρίως της εκπαιδευτικού των εικαστικών Αναστασίας Κυπριανού αλλά και του δασκάλου Χρήστου Παππά. Σκίτσο για την ταινία δημιούργησε και ο ζωγράφος Γιώργος Μήτσης.
Στο διαγωνισμό υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής 380 σχολεία και αξιολογήθηκαν τελικά 281 ταινίες από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια.
Την Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούσαν ο Αντώνης Παπαδόπουλος (σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας-πρόεδρος της Επιτροπής), η Μαρία Μαρκετάκη (υπουργείο Παιδείας-Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση), ο Μάνος Δελιοτζάκης (σκηνοθέτης, προϊστάμενος Τμήματος Δραματοποιημένων Προγραμμάτων ΕΡΤ Α.Ε.) και η Ντέπυ Βρεττού (Τμήμα Διεθνών Συμπαραγωγών ΕΡΤ Α.Ε.).
To Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας επέλεξε την ταινία του Δημοτικού Σχολείου Κατσικά να συμμετάσχει στις παράλληλες εκδηλώσεις του 36ου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας (16-21 Σεπτεμβρίου 2013). Την εκδήλωση της βράβευσης κάλυψε τηλεοπτικά η κρατική τηλεόραση και οι ταινίες που βραβεύτηκαν αναρτήθηκαν και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, http://www.ert.gr/paidiko/diagonismoi. Την ταινία «Πορτραίτα» του δημοτικού σχολείου Κατσικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν στο διαδίκτυο: http://www.youtube.com/watch?v=VwKQ16BZens.

πηγή.Ηπειρώτικος Αγών • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...