Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΟΕΡΓΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΟΕΡΓΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«Φως» σε ένα πολυσυζητημένο τοπικό φορέα

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΟΕΡΓΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τα ακίνητα, οι δωρεές και οι μετοχές που διαχειρίζονται

Επιμέλεια:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ

• Η περιουσία των Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων, αποτελείται από ακίνητα και από μετοχές Τραπεζών.
Το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας των Αγαθοεργών δεν έχει καμία οικονομική απόδοση. Αυτό συμβαίνει γιατί η χρήση των περισσοτέρων ακινήτων έχει παραχωρηθεί δωρεάν στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων – στην εποπτεία του οποίου ανήκουν τα Αγαθοεργά Καταστήματα – και στεγάζονται σ’ αυτά το 50% και πλέον των Σχολείων Ιωαννίνων.
Τα κτίρια αυτά των Σχολείων ανεγέρθηκαν από τα Αγαθοεργά Καταστήματα με χρήματα των Ευεργετών ή αγοράστηκαν με χρήματά τους.
Τη χρήση αυτών των κτιρίων από της ανεγέρσεώς των μέχρι σήμερα έχει δωρεάν το κράτος…
Στην εισηγητική Έκθεση επί του προϋπολογισμού των Αγαθοεργών Καταστημάτων του έτους 2011, περιγράφονται αναλυτικά όλα τα λογιστικά στοιχεία.
Ο προϋπολογισμός χωρίζεται σε δύο τομείς, τον Εκπαιδευτικό και τον Κοινωνικό τομέα. Ο διαχωρισμός αυτός προκύπτει από τον Κανονισμό των Αγαθοεργών Καταστημάτων και από τις βουλήσεις των Ευεργετών και Δωρητών.
Στον υπ’ όψη προϋπολογισμό αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Τα Σχολεία των Ιωαννίνων που ανήκουν στην κυριότητα των Αγαθοεργών Καταστημάτων είναι τα εξής:

Ζωσιμαία Σχολή
Κτίστηκε κατά τα έτη 1901-1904 επί οικοπέδου που βρίσκεται επί των οδών Κοραή και Ζωσιμάδων, εκτάσεως 4.290 τετραγωνικών μέτρων. Το εμβαδόν του κτιρίου είναι 1.250 τετραγωνικά μέτρα περίπου και στεγάζεται σ’ αυτό το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.

Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία
Συγκρότημα εκπαιδευτηρίων που καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Δωδώνης, Καλιάφα, Αράπη και Σαλαμάγκα, συνολικού εμβαδού 16.951 τετραγωνικών μέτρων. Το κτίριο είναι συνολικού εμβαδού 5.270 τετραγωνικών μέτρων και κτίστηκε κατά τα έτη1927-1938 και στεγάζονται σ’ αυτό το 8ο, 12ο, 14ο, 1ο Πειραματικό και 2ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο, το 5ο, 6ο και 16ο Νηπιαγωγείο, καθώς και το 4ο Εσπερινό Λύκειο Ιωαννίνων.
Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο και από την πλευρά της οδού Κ. Αράπη, υφίσταται και  κτίριο εμβαδού 960 τετραγωνικών μέτρων περίπου όπου στεγάζονται ο βρεφονηπιακός Σταθμός των Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων δυναμικότητας 50 νηπίων και 50 βρεφών και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής δυναμικότητας 100 μαθητών Το παραπάνω ακίνητο περιήλθε στα Αγαθοεργά Καταστήματα τμηματικά και κατά διάφορα χρονικά διαστήματα.
Εντός του κτιρίου της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας υπάρχει η αίθουσα τελετών «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα», η οποία χρησιμοποιείται από τα Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Κατσάρη και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, αποκλειστικά και μόνο:
• Για πολιτιστικές εκδηλώσεις • Για συνέδρια, ομιλίες πνευματικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου • Για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις. Επιτρέπεται η διοργάνωση πολιτιστικής και μόνον εκδήλωσης και από άλλους πολιτιστικούς η επιστημονικούς φορείς με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχει θέσει η Εκπαιδευτική Επιτροπή (όπως π.χ. κατάθεση αίτησης στην οποία να περιγράφεται η εκδήλωση που πρόκειται να οργανωθεί, η καταβολή ποσού (μισθώματος) για την αντιμετώπιση των δαπανών καθαριότητος και θέρμανσης της αίθουσας της χρήσης των συστημάτων ήχου, φωτισμού, ψηφιακής προβολής διαφανειών και video μεταφραστικών συστημάτων και μαγνητοσκόπησης καθώς επίσης και του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού υποστήριξης κ.λ.π.).

Καπλάνειος Σχολή
Εκπαιδευτικό συγκρότημα που βρίσκεται επί των οδών Καπλάνη, Παπάζογλου και Ν. Παπαδοπούλου. Κτίστηκε κατά τα έτη 1921-1925 με χρήματα του Κληρ/τος Νικολάου Π. Ζωσιμά. Το οικόπεδο έχει εμβαδόν 3.142 τετραγωνικά μέτρα και τα κτίρια που βρίσκονται σ’ αυτό καταλαμβάνουν επιφάνεια 1537 τετραγωνικών μέτρων και στεγάζονται το 1° και το 2° Δημοτικό Σχολείο.
Στο ισόγειο αυτού του κτιρίου υφίστανται 9 καταστήματα, 3 από την πλευρά της οδού Καπλάνη εμβαδού 10,10 και 18 μ2,4 από την πλευρά της οδού Παπάζογλου εμβαδού 12, 12, 20 και 52 μ2 και από την πλευρά της οδού Παπαδοπούλου εμβαδού 25 και 17 μ2 τα οποία είναι μισθωμένα.

Βον Ελισαβέτειον
Διδακτήριο που βρίσκεται στην οδό Ελισ. Καστρισόια. Κτίστηκε κατά τα έτη 1960-63 επί οικοπέδου εκτάσεως 3.535 τετραγωνικών μέτρων και έχει επιφάνεια 2.027 μ2.
Στεγάζονται σ’ αυτό το 11° και 23° Δημοτικό Σχολείο και το 6° Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων.

Παυλίδειος Σχολή
Διδακτήριο που βρίσκεται στην οδό Σουλίου. Κτίστηκε κατά τα έτη 1960-63 επί οικοπέδου εκτάσεως 5.203 μ2 και επιφάνεια 2.849 μ2. Στεγάζονται σ’ αυτό το 1ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο, το 7ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο, το 4ο Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων.

Βαλάνειος Σχολή
Διδακτήριο που βρίσκεται στην οδό Γυναικών Πίνδου. Κτίστηκε κατά τα έτη 1963-64 επί οικοπέδου εκτάσεως 3.534 και έχει επιφάνεια 4.083 μ2. Στεγάζονται σ’ αυτό το 5° και το 15° Δημοτικό Σχολείο και το 14° Νηπιαγωγείο.

Σχολείο Οδού Δημολίτσα Πατατούκου
(πρώην Γηροκομείο)
Κτίστηκε κατά τα έτη 1966-68 επί οικοπέδου εκτάσεως 3.198 μ2 και περικλείεται από τις οδούς Δημουλίτσα Πατατούκου - Μ. Αλεξάνδρου και Γαζή, ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Σ’ αυτό το οικόπεδο είναι κτισμένα ο Ιερός Ναός Αγίου Σεραφείμ και κτίριο 1.707 τετραγωνικών μέτρων το οποίο μέχρι το 1976 χρησιμοποιήθηκε ως Οίκος Φοιτήτριας, μέχρι το 1986 ως Γηροκομείο και από το 1987 παραχωρήθηκε στο Δημόσιο για χρήση Σχολείου.
Στεγάζονται σ’ αυτό το 18° Δημοτικό Σχολείο και το 18° Νηπιαγωγείο.
Όλα τα παραπάνω κτίρια, που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα  στην Εκπαιδευτική Επιτροπή των Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων, έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση δωρεάν στο Ελληνικό Κράτος και χρησιμοποιούνται ως Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
(αύριο η συνέχεια)

πηγη.Πρωινός Λόγος • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...