Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Αλαλούμ με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών

Αλαλούμ με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών

Φόβοι στην Κόνιτσα για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης

iamatika loutra amarantosΕκτός λίστας με τις προς αποκρατικοποίηση ιαματικές πηγές βρίσκονται προς το παρών αυτές του Αμάραντου της Κόνιτσας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να συμπεριληφθούν κι αυτές άσχετα αν ο δήμος έχει καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκείμενου να τύχει της έγκρισης του ΕΟΤ και να μην δει τα λουτρά του να καταλήγουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση με την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών είναι πως ενώ πρόσφατα έχει τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί νόμος με βάση τον οποίο οι δήμοι που διαθέτουν ιαματικές πηγές και τις εκμεταλλεύονται πρέπει, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να καταθέσουν τις μελέτες για τον εκσυγχρονισμό τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να μην καταλήξουν αυτές προς αποκρατικοποίηση, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη στη λίστα του πέντε τέτοιες πηγές σε Εύβοια και Φθιώτιδα.

Και μάλιστα τις κατατάσσει στις επικείμενες (βραχυπρόθεσμες) αποκρατικοποιήσεις. Σε αυτές δηλαδή που θα πρέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται ήδη οι πηγές της Αιδηψού, της Υπάτης, των Καμένων Βούρλων, τα λουτρά Κονιαβίτη και των Θερμοπυλών.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Κόνιτσας, Παναγιώτη Γαργάλα, προκειμένου να ενημερωθούμε για τον αν ο δήμος γνωρίζει κάτι περισσότερο για το θέμα αυτό ή αν έχει δεχτεί κάποια ενόχληση από το ΤΑΙΠΕΔ, μας δήλωσε έκπληκτος για το γεγονός ότι ενώ ο νόμος δίνει διορία στους δήμους μέχρι τα τέλη Ιουνίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να κρατήσουν τα ιαματικά λουτρά δημοτικά, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη αναγγείλει την αποκρατικοποίηση πέντε εξ' αυτών.

Η κίνηση αυτή του Ταμείου βάζει σε σκέψεις τον Παναγιώτη Γαργάλα αφού η Κόνιτσα δε θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει τη διαχείριση των πηγών και γι' αυτό μάλιστα έχει φροντίσει από τώρα να καταθέσει πλήρη φάκελο με όλες τις μελέτες που ζητήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας αλλά και των εγκαταστάσεων των πηγών στον Αμάραντο.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ήδη στη λίστα πηγές προς αποκρατικοποίηση αφού η διορία δεν έχει παρέλθει. Εμείς έχουμε καταθέσει τον φάκελο από τα τέλη του 2012 αλλά με αυτά που βλέπουμε ανησυχούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε έτσι μια τέτοια υπόθεση. Πρόθεσή μας είναι να αναβαθμίσουμε και να κρατήσουμε δημοτικά τα ιαματικά λουτρά στην Κόνιτσα», είπε μιλώντας στους «Ν.Α.» ο κ. Γαργάλας.

Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις περισσότερες πηγές έχει εκπονηθεί σημαντικό τμήμα των γεωλογικών στοιχείων του φακέλου, παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα όλα τα «θεραπευτικά στοιχεία» που θα πιστοποιούν την αναγνώρισή τους.

Σημειώνεται ότι από τις 720 ιαματικές πηγές της χώρας ούτε οι 100 δεν λειτουργούν. Αλλά ακόμη και αυτές παραμένουν δέσμιες της αδιαφορίας που έχουν επιδείξει όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες.

Αντίθετα, στις χώρες της Ευρώπης ο θερμαλισμός ανθίζει με σύγχρονες υποδομές, καταρτισμένο προσωπικό, κοινωνικές δομές, εργασιακά σωματεία και ασφαλιστικούς φορείς. Η Ιταλία το 2011 είχε δεχθεί στις λουτροπόλεις της 20 εκατ. επισκέπτες, ενώ οι δικές μας μόλις μετά βίας άγγιξαν τα 2 εκατ. και αυτά από εσωτερικό τουρισμό

πηγη. Νεοι Αγώνες


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...