Banner Πανω
 
 
 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Δεν τους αποζημιώνουν, αυξάνουν και τις τιμές των φαρμάκων!

 Δεν τους αποζημιώνουν, αυξάνουν και τις τιμές των φαρμάκων!

altΣε απόγνωση χιλιάδες διαβητικοί, οι οποίοι περιμένουν μήνες για να αποζημιωθούν για τις αντλίες έγχυσης ινσουλίνης από τον ΕΟΠΥΥ – Ζημιωμένοι και από τη νέα θετική λίστα

Κρίσιμες για τη ζωή τους θεραπείες στερούνται οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος εξοφλεί όχι μόνο τους γιατρούς, τα Νοσοκομεία και τα φαρμακεία με ρυθμούς… χελώνας, αλλά και τους ασθενείς.

Οι τελευταίοι, εξαναγκάζονται να διακόπτουν την αντιμετώπιση της πάθησής τους με τη χρήση της αντλίας έγχυσης ινσουλίνης, λόγω της καθυστέρησης αποζημίωσής τους από τον Οργανισμό, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε απόγνωση.

Όπως κατήγγειλε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.), το 30% των ατόμων με διαβήτη που χρησιμοποιούν την αντλία ινσουλίνης οδηγούνται στο να διακόψουν τη χρήση της, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη σωστή αντιμετώπιση της πάθησής τους καθώς και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών.

Σύμφωνα με μελέτη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ., ο μέσος όρος αναμονής για την εξόφληση των οφειλών φτάνει το μισό χρόνο, ενώ στην περίπτωση του ΟΓΑ ξεπερνά τους 14 μήνες. Μάλιστα, οι πάσχοντες του ΟΠΑΔ αναμένουν να πληρωθούν για οφειλές που έχουν καθυστερήσει σε κάποιες περιπτώσεις από τον Αύγουστο του 2010!

Την ίδια στιγμή, ενώ έχουν δοθεί οι εγκρίσεις για την καταβολή των χρημάτων στους ασφαλισμένους τοπικά σε κάθε Υ.Π.Α.Δ. η διαδικασία παρακωλύεται λόγω έλλειψης, για παράδειγμα, υπαλλήλου υπεύθυνου για ανάληψη του χρηματικού ποσού από τις Τράπεζες ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά στους δικαιούχους. Παράλληλα η αναμονή για να κατατεθούν τα δικαιολογητικά σε κάποια παρατήματα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τις 3 ώρες!

Σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη προσωπικού στα υποκαταστήματα και ο φόρτος επισκεψιμότητας αναγκάζει τους υπαλλήλους να βρίσκουν διαφόρους λόγους μέχρι και να αρνηθούν να παραλάβουν μια γνωμάτευση αναλωσίμων μέχρι και ένα μήνα, διότι έχουν αδιεκπεραίωτα αιτήματα.

Η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση, που καταγγέλλεται από την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ, εγκυμονεί κινδύνους για τους διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι είναι αδύνατον στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής δυσπραγίας να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ποσά για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

«Είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι διαδικασίες για εξόφληση των οφειλών απέναντι στους ασθενείς λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας να ενισχυθούν άμεσα τα παρατήματα του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άμεσης εξόφλησης των οφειλών στους διαβητικούς ασθενείς, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Και αύξηση του κόστους θεραπείας

Στο μεταξύ, εξαιτίας του νέου συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, περιορίζεται η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση του Χρόνιου Νευροπαθητικού Πόνου, που πολλές φορές εμφανίζεται ως συνοδός νόσος του σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που τέθηκε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν σημαντικά αυξημένη συμμετοχή, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.

Ταυτόχρονα, έχουν να αντιμετωπίσουν το φορτίο και το κόστος της αντιμετώπισης της χρόνιας πάθησής τους. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 καταβάλλουν σημαντικά ποσά κάθε μήνα για την απαιτούμενη θεραπεία τους, όπως 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία καθώς και 25% για τη θεραπεία συνοδών παθήσεων και αναλώσιμα διαβητικά υλικά. Μάλιστα, εξαιτίας της ομαδοποίησης των φαρμάκων της θετικής λίστας, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον συμμετοχή, προκειμένου να λάβουν θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση της Επώδυνης Διαβητικής Νευροπάθειας, μιας νόσου που προσβάλει το 20%-40% των ατόμων με διαβήτη.

«Πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το επιπλέον κόστος για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων της νόσου, όπως της Διαβητικής Νευροπάθειας, της υπέρτασης και της χοληστερίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιπλοκών που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες για τους ίδιους (ακρωτηριασμούς, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ)», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μέλος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ. και Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών Σπυριδούλα Λάγιου. «Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη η πολιτεία να σταματήσει να ελέγχει μόνο το κόστος μιας θεραπείας, αλλά να εστιάσει κυρίως στο πόσο αποτελεσματική είναι για τον κάθε πάσχοντα. Εξάλλου, η εμπειρία μας ως άτομα με διαβήτη, έχει δείξει ότι όταν η θεραπεία για την πάθησή μας και τις επιπλοκές της είναι αποτελεσματική, επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια και μείωση του κόστους για το σύστημα υγείας και το κράτος» επεσήμανε με νόημα η κ. Λάγιου, υπογραμμίζοντας ότι η μη σωστή ομαδοποίηση των φαρμάκων που αφορούν το Χρόνιο Νευροπαθητικό Πόνο στη νέα θετική λίστα, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά κριτήρια, θα οδηγήσει σε περιορισμό ή και αποκλεισμό σημαντικού αριθμού ασθενών από θεραπείες πρώτης εκλογής, λόγω της αυξημένης οικονομικής συμμετοχής που πρέπει να καταβάλλουν.

Πιο συγκεκριμένα, φάρμακα με ενδείξεις σε διαφορετικά σύνδρομα Νευροπαθητικού Πόνου (Κεντρικός Νευροπαθητικός Πόνος, Διαβητική Νευροπάθεια, Μετατραυματικός Νευροπαθητικός Πόνος και άλλα) έχουν ενταχθεί στην ίδια θεραπευτική κατηγορία χωρίς να μπορούν να θεωρηθούν, σύμφωνα όλα τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, θεραπευτικά ισοδύναμα και κατ’ επέκταση ανταλλάξιμα.

Το Σάββατο στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για μη Διαβητολόγους

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Σακχαρώδης Διαβήτης για μη Διαβητολόγους» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου, από τις 9.30 το πρωί έως τις 2.20 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Το Σεμινάριο αποτελεί το 3ο από μία σειρά σεμιναρίων για το έτος 2013 του προγράμματος «Ιωάννινα Καρδιαγγειακή Εκπαίδευση» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία μέρη κατά τη διάρκεια των οποίων θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν από έμπειρους ομιλητές τα παρακάτω:

10.00-10.20: Παθοφυσιολογία σακχαρώδη διαβήτη και αθηρωμάτωσης

10.20-10.40: Προδιαβητική κατάσταση και πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη Τ2

10.40–11.00: Κατευθυντήριες οδηγίες 2013 για τη διάγνωση και θεραπεία

του σακχαρώδη διαβήτη Τ2

11.15-11.35: Από του στόματος φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη Τ2:

μηχανισμός δράσης-ενδείξεις-αντενδείξεις

11.35-11.55: Ανάλογα GLP-1 και ινσουλινοθεραπεία στο διαβήτη Τ2. Ενδείξεις - έναρξη αγωγής

11.55-12.15: Σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση: επιλογή φαρμακευτικής αγωγής και θεραπευτικοί στόχοι

12.15–12.35: Διαβητική νεφροπάθεια: διάγνωση και αντιμετώπιση

12.50-14.20: Συζήτηση και ανάλυση περιστατικών

Η εγγραφή στις εργασίες του σεμιναρίου είναι δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων το αργότερο έως και τις 9.30 το πρωί για την εγγραφή τους.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μετά το πέρας των εργασιών πιστοποιητικό με 4 μόρια συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.   

πηγη. Πρωινά Νέα • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...