ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Αναγκαία η βελτίωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

 Αναγκαία η βελτίωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Μείζον ζήτημα και η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα

Ικανοποιητικά προχωρά η εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγογραφήσεων από τα φαρμακεία των Ιωαννίνων, αν και έχουν παρατηρηθεί προβλήματα που θα πρέπει επιλυθούν, προκειμένου να μην "χωρούν" λάθη και παρατυπίες.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων, όταν καταχωρούνται στο σύστημα από κάποιο φαρμακοποιό δεν ακυρώνονται, που σημαίνει ότι το "αποτύπωμα" κάποιου φαρμάκου μπορεί να καταχωρηθεί ξανά, είτε από λάθος, είτε επίτηδες.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ανδρέας Μαρέτης το σύστημα θα πρέπει να βελτιωθεί σε ότι αφορά τα κενά ασφαλείας καθώς μπορεί να υπάρξουν λάθη που θα επιβαρύνουν τους φαρμακοποιούς ή ακόμη και παρατυπίες.
«Γενικότερα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα και είναι πλέον εύκολο να παρακολουθούνται οι δαπάνες, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση», σημείωσε.
Την ίδια ώρα το Υπουργείο εφαρμόζει από την ερχόμενη Δευτέρα ένα νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων πρόκειται να ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να αντιμετωπιστούν τα «κενά» που υπάρχουν στην αλυσίδα των ελέγχων.
Μάλιστα σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά από την εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 100 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.
Πλέον οι φαρμακευτικές εταιρίες καταχωρίζουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν από την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία όπου την επικολλούν.
Οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν παραγγελίας.
Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία.
Παράλληλα, οι εταιρίες δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή.
Τέλος, δηλώνουν και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές.
Κατ' αναλογία, οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών εκείνων που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή.
Με αυτή τη διαδικασία ο ΕΟΦ έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Με αυτό τον τρόπο εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων, άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων, ενώ από την άλλη δεν είναι πλέον δυνατή η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή, πράγμα το οποίο ήταν συχνό φαινόμενο.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρέτη, είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι εξαγωγές, όπου μέχρι σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι χαλαροί.
«Για παράδειγμα οι ταινίες γνησιότητας έπρεπε να βρίσκονται πάνω στις συσκευασίες του φαρμάκου, κάτι που δεν γίνεται με αποτέλεσμα να ξαναγυρνούν στη χώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ελλείψεις στα φάρμακα, οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ
Σε ότι αφορά τις οφειλές προς του φαρμακοποιούς, έχουν εξοφληθεί μόνο μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις οφειλές των πρώην ταμείων που "συνενώθηκαν" στον ΕΟΠΥΥ και εκκρεμούν από το 2011 και πριν.
Εκτός από τις οφειλές, παραμένουν και οι ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ με το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να εκδοθεί στις 15 Μαΐου θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθούν σε πολλά σκευάσματα.
Και αυτό γιατί όπως σημείωσε ο κ. Μαρέτης οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλές με αποτέλεσμα οι εταιρείες να επιλέγουν να τα διοχετεύσουν σε άλλες αγορές.
«Είναι βέβαια θετικό να πληρώνει λιγότερα χρήματα ο ασφαλισμένος και ο καταναλωτής, αλλά θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασφαλίζεται η επάρκεια των φαρμάκων», σημείωσε, ενώ ζήτησε από την πολιτεία και την ηγεσία του υπουργείου να περιορίσει την ακραία εισαγωγή γενοσήμων, που καταστρέφουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ένα κλάδο που είχε πολλές προοπτικές ραγδαίας ανάπτυξης.

πηγη.Ανεξαρτητος Τύπος της Ηπείρου


  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου