ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Κοινωνικό έργο και «ζωντάνεμα» της ακριτικής Πωγωνιανής

 Κοινωνικό έργο και «ζωντάνεμα» της ακριτικής Πωγωνιανής

Με το παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου»

ma8htikh estia pogonianhsΣχεδόν 1,5 χρόνο μετά το κλείσιμο των σχολών του Ιδρύματος Λάτση στην Πωγωνιανή, οι εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας, που έχουν παραχωρηθεί για 30 χρόνια στο δήμο Πωγωνίου, θα ξαναζωντανέψουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με παιδικές φωνές.

Για τότε προγραμματίζεται η λειτουργία παραρτήματος από την «Κιβωτό του Κόσμου», του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από τον τότε εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας.

Η επιλογή να φτάσει στην ακριτική Πωγωνιανή στηρίχθηκε σε δυο στοιχεία, στην προσφορά κοινωνικού έργου και στο «ζωντάνεμα» μιας ακριτικής περιοχής και είναι αποτέλεσμα της διετούς προσπάθειας και συνεργασίας με το δήμο Πωγωνίου, όμως το εγχείρημα, όπως τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου στην Πωγωνιανή, είναι δύσκολο και χρειάζεται τη στήριξη πολλών φορέων και την εθελοντική προσφορά των κατοίκων και κάθε πολίτη.

Το παράρτημα στην Πωγωνιανή θα φιλοξενήσει 50 παιδιά στην ηλικία του δημοτικού σχολείου από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στόχος της «Κιβωτού» και του δήμου είναι και η λειτουργία γεωργικής σχολής.

Τα σχέδια για την διαμόρφωση των χώρων της Εστίας και η διαδικασία ίδρυσης μιας κοινωνικής υπηρεσίας που είναι αναγκαία, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Γιατί στο Πωγώνι

Χθες ο πατέρας Αντώνιος ο οποίος μαζί με δεκάδες παιδιά επισκέπτεται την περιοχή, σε συνέντευξη τύπου εξήγησε τους λόγους που έφεραν την «Κιβωτό» στο Πωγώνι, λέγοντας: «Και σε πολλά άλλα μέρη είχαμε προσκλήσεις, παρόλα αυτά όμως εμείς αποφασίσαμε ότι αν αξίζει κάπου πραγματικά να προσπαθήσει κάποιος και να ρισκάρει είναι εδώ στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου, όπου πιστεύω με τη βοήθεια και τη χάρη του θεού να καταφέρουμε να γεμίσουμε το χωριό από παιδιά και ανθρώπους που θα δώσουν και πάλι ζωντάνια στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι σκοπός του είναι να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο με το κέντρο στην Αθήνα, να ενεργοποιήσει εθελοντές και την κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια και κυρίως στην λειτουργία μια γεωργικής σχολής που θα βοηθήσει παρά πολύ για να εκπαιδευτούν άνθρωποι από όλη την Ήπειρο στην επιστημονική καλλιέργεια της γης.

«Χρειαζόμαστε εθελοντές, βασίζεται η Κιβωτός εξ ολοκλήρου σε εθελοντές, αλλά και βοήθεια σε τρόφιμα, οικονομική στήριξη», τόνισε με έμφαση ο πατέρας Αντώνιος και ανέφερε ότι η «Κιβωτός» φιλοξενεί 400 παιδιά (είτε ορφανά, είτε έχουν απομακρυνθεί από γονείς με εισαγγελική εντολή), στηρίζει 600 μονογονεϊκές οικογένειες προσφέροντας μηνιαία βοηθήματα και στηρίζεται από 500 ενεργούς εθελοντές και πολλούς φορείς.

Είναι πολλά τα παιδιά, ώστε παραπέμπονται σε άλλα ιδρύματα αντίστοιχους φορείς.

Στο παράρτημα Πωγωνιανής θα φιλοξενηθούν παιδιά που θα σταλούν στην «Κιβωτό» το επόμενο διάστημα και σταδιακά από εισαγγελικές εντολές.

Δύσκολο εγχείρημα και στοίχημα

Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δυσκολία του εγχειρήματος και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχία του:

«Ένα εγχείρημα δύσκολο γιατί απευθύνεται σε μια περιοχή μακριά από μεγαλουπόλεις που θα είχαμε μεγαλύτερη πρόσβαση και ανταπόκριση εθελοντών, αλλά εδώ είναι το στοίχημα και το πρόκριμα που νομίζω ότι μας κυρίευσε όλους μας , να γίνει σε αυτή την περιοχή που το έχει περισσότερη ανάγκη. Ένα εγχείρημα που το επεξεργαζόμαστε εδώ και δυο χρόνια και έχουμε μαζί μας και τους φορείς της πολιτείας, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Περιφερειάρχη, τον Ερυθρό Σταυρό και πολλούς φορείς της πόλης των Ιωαννίνων.

Εμείς, να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ως δήμος να πετύχει αυτό εγχείρημα, πρέπει να δώσουμε την ελπίδα αυτή που έχουν οι κάτοικοι.

Να είστε σίγουροι θα τα καταφέρουμε».

Στήριξη και από τον ΕΕΣ

Ο αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης μετέφερε τη στήριξη του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην όλη προσπάθεια και αναφέρθηκε στην μακρά παράδοση της Πωγωνιανής στην φιλοξενία και εκπαίδευση παιδιών.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τον τόπο μας με κλειστά σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

Την εμπειρία του από την 12ετή εθελοντική προσφορά του στην «Κιβωτό» και στην προσπάθεια, φέρνοντας τον πατέρα Αντώνιο στην περιοχή, να ιδρυθεί το παράρτημα στην Πωγωνιανή μετέφερε ο καταγόμενος από το Πωγώνι, Σπύρος Γκίλας. Η πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων και της περιφέρειας Ηπείρου και νήσων του Ερυθρού Σταυρού, Μάρθα Παπαδοπούλου εξέφρασε την ολόπλευρη στήριξη στο εγχείρημα μέσα από τα τρία σώματα του ΕΕΣ.

Νεοι Αγώνες


  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου