Ενισχύονται οι βοσκότοποι εντός των περιοχών «Natura»

 Ενισχύονται οι βοσκότοποι εντός των περιοχών «Natura»


altΣτο ΦΕΚ η απόφαση που ενεργοποιεί το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα – Επιδοτούνται με 5 ευρώ το στρέμμα όσα ιδιωτικά βοσκοτόπια βρίσκονται στην περιοχή δικαιοδοσίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Σε μία πολύ σημαντική κίνηση αξιοποίησης ιδιόκτητων εκτάσεων, με στόχο την ενίσχυση των αγροτών, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιδοτώντας βοσκοτόπια σε περιοχές «Natura».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα βοσκοτόπια στην Ελλάδα ανέρχονται σε 27 με 28 εκατομμύρια στρέμματα. Εκμεταλλευόμενοι όμως, υπό όρους τους βοσκοτόπους σε προστατευμένες περιοχές, μπορούμε να αυξήσουμε δραματικά την βοσκήσιμη έκταση στην χώρα μας. Το ίδιο συμβαίνει σε Ιταλία και Ισπανία. Σε αυτές τις χώρες έχουν οριοθετήσει συγκεκριμένες περιοχές για την βόσκηση των ζώων σε εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση. Επίσης, έχουν παραχωρήσει, κατά χρήση και όχι κατά κυριότητα, αυτές τις βοσκήσιμες εκτάσεις σε κτηνοτρόφους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄ 1211/2013, μέσω της οποίας ενεργοποιείται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ενισχύει όσους βοσκότοπους βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές.

Με ένα κονδύλι ύψους 4 εκατ. ευρώ για το 2013 και άλλων 4 εκατ. ευρώ για το 2014, το Μέτρο 213 του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» επιδοτεί με 5 ευρώ το στρέμμα όσα ιδιωτικά βοσκοτόπια δεν ανήκουν στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης και της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Εξάλλου, αποτελεί κοινό τόπο ότι εάν συμπεριλάβουμε με ορθολογικά κριτήρια στη βοσκήσιμη γη και εκτάσεις όπου σήμερα απαγορεύεται η βόσκηση, επειδή είναι χαρακτηρισμένες ως προστατευόμενες, θα καταφέρουμε να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων σε μεγάλο βαθμό.

Πεδίο εφαρμογής και δικαιούχοι

Το Μέτρο θα εφαρμοστεί σε ιδιόκτητους βοσκότοπους στην περιοχή δικαιοδοσίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου «Natura 2000», οι οποίοι αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας.

Επιλέξιμοι είναι οι βοσκότοποι που αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης, με ελάχιστο μέγεθος 0,05 Ha.

Δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη και πληρωμή οι βοσκότοποι που χρησιμοποιούνται για ενίσχυση στο πλαίσιο των Πυλώνων Ι και ΙΙ (ενεργοποίηση βοσκοτόπων, εξισωτική αποζημίωση, βιολογική κτηνοτροφία, Μακροχρόνια παύση της εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών, δάσωση γεωργικών γαιών) καθώς και οι συνιδιόκτητοι.

Δικαιούχοι του Μέτρου μπορούν να κριθούν αγρότες– κτηνοτρόφοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι κατέχουν νόμιμα ιδιόκτητους βοσκότοπους που αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας, εντός περιοχών «Natura 2000» υπαγόμενων στη δικαιοδοσία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και οι οποίοι φέρουν σήμανση, ότι απαγορεύεται η βόσκηση το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους, με ευθύνη των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσωπα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης, διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης με δεκαετή αποκλεισμό και ανήλικα άτομα.

Δεσμεύσεις

Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση για μια πενταετία από την ημερομηνία η οποία ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος:

1. Να μη χρησιμοποιούν για τη βόσκηση των ζώων τους το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου έως 30η Ιουνίου εκάστου έτους τους βοσκότοπους τους οποίους εντάσσουν στο μέτρο 213 και οι οποίοι αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης, όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας και φέρουν σήμανση με ευθύνη των Φορέων Διαχείρισης.

2. Να διατηρούν τη σήμανση ότι απαγορεύεται η βόσκηση το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους.

3. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές αποφάσεις και βάσει των εγκυκλίων του Οργανισμού Πληρωμής.

4. Να τηρούν φάκελο Natura, ο οποίος φυλάσσεται από τους δικαιούχους για τρία επιπλέον έτη μετά την ημερομηνία της τελευταίας πληρωμής.

5. Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 16 της παρούσας.

6. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους του άρθρου 17 της παρούσας, που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα εθνικά και κοινοτικά όργανα.

(σε ράστερ)

«Δε θα μείνουν ακάλυπτοι οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου»

Λύσεις στα ζητήματα που προέκυψαν στη μίσθωση ακινήτων εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μονιμότερες λύσεις στα ζητήματα που προέκυψαν στη μίσθωση ακινήτων που προορίζονται για βόσκηση σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους, εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό αναφέρει, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας Αντώνη Μπέζα, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του ν.4061/2012, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Οι λύσεις αυτές, θα ενταχθούν στο νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των αμέσως επόμενων ημερών για επεξεργασία στη Βουλή το ΥπΑΑΤ.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσαυτάρης, στο νομοσχέδιο του υπουργείου αίρεται για την περίπτωση των βοσκοτόπων που είναι δημόσιες εκτάσεις το όριο των 100 στρεμμάτων, όπως επίσης και τα προβλήματα που δημιουργούσε ο παλιός νόμος αναφορικά με την υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων του ποσού των 5 ευρώ ανά στρέμμα για τη μίσθωση αυτών των εκτάσεων. Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζεται το ζήτημα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων με απλό τρόπο, όπως επίσης και η νομιμοποίηση των παλαιότερων εγκαταστάσεων.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μπέζας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί η μεταχείριση των εκτάσεων που προορίζονται για βόσκηση και μάλιστα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, να είναι η ίδια με τη μεταχείριση των εκτάσεων που προορίζονται για καλλιέργεια, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει με τις προβλέψεις του ν. 4061/2012.

Στην Ήπειρο

Ο κ. Μπέζας, ζήτησε επίσης, να υπάρξει άμεση και επίσημη δέσμευση του υπουργείου για την προσωρινή παράταση του παλιού καθεστώτος στην εκμίσθωση αυτών των εκτάσεων στην Ήπειρο – με δεδομένο ότι λήγει το επόμενο διάστημα η προθεσμία καταθέσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ- μέχρις ότου ψηφισθεί ο νέος νόμος καθώς επίσης και την επαναφορά του μέτρου της αναγκαστικής εισδοχής ποιμνίων στις βοσκές για την θερινή ή την χειμερινή περίοδο.

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε ότι σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Κορασίδη θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες σχετικό έγγραφο που θα έχει επίσημο χαρακτήρα, προκειμένου να μη μείνουν ακάλυπτοι οι κτηνοτρόφοι και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προωθεί το ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας και των ενισχύσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στη μάχη που έδωσε στην Ε.Ε. η χώρα μας – στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της νέας ΚΑΠ που θα ισχύσει από 1.1.2014 – προκειμένου να ενσωματωθεί στον Κανονισμό ο ορισμός των βοσκοτόπων, ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιλέξιμες εκτάσεις για την Ελλάδα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκτάσεων στα 23 εκατ. στρέμματα από 6 εκατ. στρέμματα που ήταν μέχρι πρότινος.

Ο υπουργός, τόνισε ακόμη την προτεραιότητα που έχει δοθεί στην έγκριση των σχεδίων βελτίωσης των κτηνοτρόφων, το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα άνοιξε ο μηχανισμός de minimis, προκειμένου να υποστηριχθούν οι κτηνοτρόφοι, ακόμη και αυτοί που δεν ήταν ενταγμένοι στην ενιαία ενίσχυση -ειδικά τη φετινή χρονιά που ήταν αυξημένες οι ζωοτροφές-και ότι χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ευαισθησία και άνοιξε περαιτέρω το άρθρο 68 προκειμένου να υποστηριχθούν και οι τέσσερις κλάδοι της κτηνοτροφίας μας.

Όσον αφορά στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας, δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί το γεωργικό ΕΤΕΑΝ, δηλαδή το Γεωργικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου θα αντιμετωπισθεί η κατάσταση.

Πρωινά Νέα


  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου