Banner Πανω
 
 
 

Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το εγκαταλειμμένο κτίριο του ΟΤΕ

 

Ηχηρή «παραφωνία» στο ιστορικό κέντρο και…

Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το εγκαταλειμμένο κτίριο του ΟΤΕ

Την παρέμβαση των αρμοδίων ζητά ο ομότ. Καθηγητής Άγγ. Καππάς

• Μπορεί οι πεζοδρομήσεις που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων να αλλάζουν οριστικά την εικόνα του, ωστόσο ακόμη και όταν αυτές ολοκληρωθούν δεν θα λείπουν οι «παραφωνίες»!
Μία από τις πιο ηχηρές είναι το εγκαταλελειμμένο εδώ και 30 περίπου χρόνια πέτρινο κτίριο του ΟΤΕ στη διασταύρωση των οδών Παπάζογλου και Κ. Φρόντζου, το οποίο βρίσκεται σήμερα σε απερίγραπτη κατάσταση, όπως επισημαίνει με επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο ομοτ. Καθηγητής Χειρουργικής Άγγελος Καππάς, κάτοικος ο ίδιος του ιστορικού κέντρου.
Ο κ. Καππάς, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως ο ακάλυπτος χώρος του κτιρίου έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ η εικόνα του ίδιου του κτιρίου είναι αποκαρδιωτική. Ζητά λοιπόν την παρέμβαση του ΟΤΕ για τον καθαρισμό και την ανάδειξή του, ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα και να ταιριάζει αισθητικά με την περιοχή.

Η επιστολή
Ο γνωστός συμπολίτης μας χειρούργος Άγγελος Καππάς αναφέρει στην επιστολή του χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

Κύριε Διευθυντά,
Αξίζουν έπαινοι στην προηγούμενη και την παρούσα Δημοτική Αρχή για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ιδιαίτερη αναφορά όμως, θα πρέπει να γίνει για την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη που εξασφάλισε, μέσω ΕΣΠΑ, την απαιτούμενη χρηματοδότηση των έργων.
Επειδή είμαι κάτοικος του ιστορικού κέντρου εξ απαλών ονύχων, παρακαλώ να δημοσιεύσετε κάποιες παρατηρήσεις μου που ενδέχεται να αποτελέσουν το έναυσμα δημιουργικού διαλόγου.

Hχηρή παραφωνία
Με τις πεζοδρομήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τη στιγμή αυτή στις οδούς Παπαδοπούλου, Παπάζογλου και Αραβαντινού, ήδη διαφαίνεται ότι θα βελτιωθούν σημαντικά η αισθητική αλλά και η λειτουργικότητα της περιοχής. Ηχηρή όμως παραφωνία στην εικόνα που διαμορφώνεται, αποτελεί το κτίριο που βρίσκεται στη γωνία της πλέον πολυσύχναστης διόδου προς το ιστορικό κέντρο, δηλαδή τη συμβολή των οδών Παπάζογλου και Κ. Φρόντζου. Το κτίριο αυτό προ πολλών ετών στέγαζε τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ αλλά τα τελευταία 30 περίπου χρόνια δεν χρησιμοποιείται και έχει στην κυριολεξία εγκαταλειφθεί.
Η μόνη ευανάγνωστη επιγραφή, γιατί υπήρχε και άλλη που λόγω σκουριάς δεν διαβάζονταν, αναφέρει: «Πανελλήνια Ένωση Τεχνικών ΟΤΕ – Τμήμα Ηπείρου». Προσωπικά δεν θα αναφερθώ στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, γιατί δεν είμαι ο πιο κατάλληλος, αλλά στην απερίγραπτη κατάσταση που αυτό βρίσκεται σήμερα. Προ ετών είχαμε εμμέσως παρακινήσει την τότε Διοίκηση του τοπικού ΟΤΕ να κλείσει την είσοδο του ακάλυπτου χώρου (αυλής), γιατί είχε αρχίσει ο χώρος αυτός να μετατρέπεται τη νύχτα σε στέκι τοξικομανών και το πρωί τα μικρά παιδιά της περιοχής ρωτούσαν πώς βρίσκονται εκεί οι μακρόστερες σύριγγες…
Στην είσοδο του ακάλυπτου χώρου τοποθετήθηκε τότε μια καγκελόπορτα (φωτό) και στα παράθυρα του κτιρίου καλύμματα λαμαρίνας. Έκτοτε όμως, δεν έχει καταβληθεί καμία προσπάθεια, έστω στοιχειώδους συντήρησης ή ευπρεπισμού του κτιρίου και του ακάλυπτου χώρου.

Εστία μόλυνσης
Η σημερινή εικόνα, όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες, είναι τελείως αποκαρδιωτική: Οι τοίχοι είναι χορταριασμένοι, οι λαμαρίνες των παραθύρων έχουν σκουριάσει, βρομιά υπάρχει σε όλη την έκταση του κτιρίου, ενώ ο ακάλυπτος χώρος έχει βαθμιαία μετατραπεί σε σκουπιδότοπο από εκείνους που προτιμούν να απορρίπτουν εκεί, μέσα από τα κάγκελα της εισόδου, τα σκουπίδια τους παρά να χρησιμοποιούν τους ειδικούς κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται σε απόσταση δέκα μέτρων… Τελευταία έκαναν την εμφάνισή τους τις νυχτερινές ώρες και τρωκτικά στον ακάλυπτο χώρο και την είσοδο του υπογείου του κτιρίου. Φαίνεται ότι τα σκουπίδια του ακάλυπτου χώρου αλλά και η γειτνίαση με τους κάδους απορριμμάτων εξασφαλίζουν επαρκείς προμήθειες στην υπό ανάπτυξη αποικία των τρωκτικών…
Όταν όμως, αυτή τη στιγμή αντί να μας απασχολεί η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και αισθητικής του κτιρίου, μας ανησυχούν οι δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν για τη δημόσια υγεία, αντιλαμβάνεσθε το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε… και αυτό για ένα κτίριο που βρίσκεται στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης!

Κάτι πρέπει να γίνει
Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι το κτίριο αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανήκει στον ΟΤΕ, ο οποίος τη στιγμή αυτή (συν;) διοικείται από τη Deutsche Telekom. Η τελευταία, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές («Πρώτο Θέμα», 7-4-2013, σελ. 14) έχει αυξήσει τα κέρδη της μέσα στα δύο τελευταία χρόνια κατά 1.120%, δηλαδή από 39 εκατ. ευρώ σε 476 εκατ. ευρώ το 2012!
Μετά τα παραπάνω θα ήθελα να ερωτήσω τους εν Ελλάδι ιθύνοντες της Deutsche Telekom, αν η εταιρία τους διέθετε ένα κτίριο στο ιστορικό κέντρο μιας πόλης της Γερμανίας, θα της επέτρεπαν να το έχει στην ίδια κατάσταση με το κτίριό της στα Ιωάννινα; Το ίδιο ερώτημα θα ήθελα να επεκτείνω και στους δύο επιφανείς Γερμανούς αξιωματούχους που βρίσκονται στη χώρα μας για να μας συνδράμουν στην έξοδο από την κρίση, τους κ.κ. Ράιχενμπαχ και Φούχτεν.

Με λίγα χρήματα…
Διερωτώμαι, κύριε Διευθυντά, μήπως οι δύο προαναφερθέντες αξιωματούχοι, εκτός από τις συστάσεις τους στους ημετέρους παράγοντες για τη διόρθωση των κακώς κειμένων, είναι καιρός να παρακινήσουν τους ιθύνοντες της Deutsche Telekom συμπατριώτες τους να διαθέσουν ψυχία από τα υπερκέρδη των δύο τελευταίων ετών για το στοιχειώδη ευπρεπισμό του κτιρίου τους, ώστε αυτό να συμβάλλει στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ας είναι βέβαιοι πως αν το πράξουν θα τους το αναγνωρίσουμε! Μέχρι τότε όμως, οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες καλό θα είναι να προβούν στις δέουσες ενέργειες για να προλάβουμε τα χειρότερα…
Με πολλές ευχαριστίες για την κατάχρηση του φιλόξενου χώρου σας και τη θερμή παράκληση η παρούσα επιστολή να φθάσει στα χέρια και τα ώτα των προαναφερθέντων Γερμανών αξιωματούχων.

Άγγελος Μ. Καππάς
Ομ. Καθηγητής Χειρουργικής, κάτοικος ιστορικού κέντρου

Πρωινός Λόγος


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...