Banner Πανω
 
 
 

ΣΧΕΔΙΑ - Κανείς μόνος του στην χρήση και την εξάρτηση

 

ΣΧΕΔΙΑ - Κανείς μόνος του στην χρήση και την εξάρτηση

 

 

Σχεδόν 20 χρόνια δίνει την «μάχη» κατά των εξαρτήσεων το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία», ενημερώνοντας και προτρέποντας τους νέους κυρίως για «μια ζωή μακριά από εξαρτήσεις».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίσει αυξάνει τα κρούσματα εξαρτήσεων, το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ συνεχίζει το έργο του με την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, στέλνοντας το μήνυμα της πρόληψης.
Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από άλλους φορείς σχετικά με ενδεχόμενη συγχώνευση των δομών του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, ο πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Στ. Τζιμογιάννης εκτίμησε ότι ακόμη και αν υλοποιηθεί, δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία των Κέντρων.
«Το Κέντρο Πρόληψης βρίσκεται σήμερα σε μια καλή οικονομική κατάσταση, χάρη στη λελογισμένη διαχείριση που έγινε ώστε να μην έχουμε οικονομικό πρόβλημα. Η φημολογούμενη συγχώνευση, εφόσον υλοποιηθεί δεν θα πρέπει να μας επηρεάσουν στην λειτουργία, γιατί τα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά είναι αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν υπόκεινται σε τέτοιες διαδικασίες. Προς το παρόν όλα αυτά είναι φήμες», σημείωσε.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι όσο η τοπική κοινωνία στηρίζει το έργο και τη λειτουργία του Κέντρου, αυτό θα συνεχίσει να προσφέρει. «Όσο θα συνεχίζεται αυτή η στήριξη, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Μητρόπολη Ιωαννίνων, το Καμπέρειο Ίδρυμα, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και όλους όσοι συμβάλλουν.
Στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ο κ. Τζιμογιάννης σημείωσε την ανάγκη ολόπλευρης και συστηματικής αντιμετώπισης του φαινομένου των εξαρτήσεων, αλλά και τον ρόλο όλων των πολιτών στην πρόληψη.
«Οι κάθε λογής θεσμοθετημένες Παγκόσμιες ημέρες και τα διάφορα μηνύματα και δηλώσεις που διατυπώνονται από αρμόδιους φορείς και πολιτικά πρόσωπα, δεν επαρκούν για να δώσουν λύσεις στη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαρτησιογόνων ουσιών.
Η εξάρτηση είναι κοινωνικό φαινόμενο που συχνά συνδέεται με προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αβεβαιότητα, την ανεργία, την οικονομική και πολιτιστική φτώχεια, προβλήματα που οξύνονται όλο και περισσότερο την περίοδο που διανύουμε.
Μέσα σε μια περίοδο κρίσης, η φετινή «επέτειος» κατά των ναρκωτικών, έρχεται να αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ολόπλευρη και συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων.
Η ευθύνη της πολιτείας είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο αν οι ίδιοι οι πολίτες, εμείς, δεν κινητοποιηθούμε στον αγώνα της πρόληψης για να προστατέψουμε τη νεολαία μας από τη μάστιγα των ουσιών και των εξαρτήσεων, τα αποτελέσματα δε θα είναι θετικά.
Για μας, για το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», κυρίαρχος στόχος ήταν και θα είναι, με τις προληπτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, να ενισχύσουμε τη δυνατότητα του κάθε ατόμου να επιλέγει ένα τρόπο ζωής μακριά από εξαρτήσεις», ανέφερε.
Την ώρα που η υποχρηματοδότηση ξεπερνά το 50% τα αιτήματα αυξάνονται και οι ανάγκες αποτελούν κίνητρο για μεγαλύτερη προσφορά υπηρεσιών, όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια επιστημονικά υπεύθυνη Ερασμία Φείδη.
«Σε μια δύσκολη κοινωνική και οικονομική περίοδο που η χώρα ταλανίζεται, το Κέντρο Πρόληψης προσπαθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς καμία μείωση ή έκπτωση, παρόλο που τα τελευταία 3 χρόνια συνεχίζει με το 35% της χρηματοδότησης από τον ΟΚΑΝΑ.
Το άνοιγμα του πεδίου δράσεων, ο αυξανόμενος αριθμός αιτημάτων για βοήθεια, η συνεχής συνεργασία με φορείς και θεσμούς της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, μετατρέπει την αγωνία και το φόβο σε κίνητρο για διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών μας», σημείωσε.
Η μουσική στην …υπηρεσία της πρόληψης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, εκτός από ενημέρωση, το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» προάγει τα μηνύματά της μέσα από την μουσική, διοργανώνοντας μια μεγάλη συναυλία, σήμερα, στις 20.30 στον πεζόδρομο της Παπαδοπούλου μπροστά στο Καμπέρειο.
Στην συναυλία θα συμμετέχουν το Μουσικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων, οι Growunder, το μουσικό συγκρότημα των Aequus, η Μαρία Καζάκου και ο Δημήτρης Μπασούκας και οι Prima Vista καθώς και ο Γιώργος Γάκης.

Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...