Μείον τρία σχολεία η Ήπειρος από Σεπτέμβριο

 Μείον τρία σχολεία η Ήπειρος από Σεπτέμβριο

 

-Βάζουν «λουκέτο» τα Γυμνάσια στα Δερβίζιανα και στους Μηλιωτάδες και οι λυκειακές τάξεις της Πωγωνιανής -«Πλήγμα» για τις ακριτικές περιοχές

Με λιγότερα σχολεία και καθηγητές «δύο ταχυτήτων» θα κυλήσει η νέα σχολική περίοδος και στην Ήπειρο, αφού οι αλλαγές ελέω εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην Εκπαίδευση, αλλά και της περιβόητης κινητικότητας, αλλάζουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα στη λειτουργία των σχολείων.
Και μπορεί η Περιφέρειά μας να «ευνοήθηκε» από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο προχωρά στην ίδρυση δύο νέων Δημοτικών σχολείων και ενός Νηπιαγωγείου, ωστόσο δεν έγινε το ίδιο και στην περίπτωση των Γυμνασίων και Λυκείων, τα οποία θα είναι λιγότερα φέτος.
Σύμφωνα λοιπόν με τις δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, που αφορούν τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις και ιδρύσεις σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ήπειρο, καταργούνται από το σχολικό έτος 2013 – 2014 Γυμνάσια σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, με μικρό αριθμό μαθητών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταργηθεί τα αντίστοιχα Δημοτικά Σχολεία.
Το θέμα που προκύπτει όμως είναι ότι ακόμη και με κενά έδρανα, τα σχολεία αυτά αποτελούν «πηγή ζωής» για τις ακριτικές περιοχές που αργοσβήνουν…
Επίσης, οι λιγοστοί μαθητές των περιοχών αυτών θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να κάνουν περισσότερα από 50 χιλιόμετρα ημερησίως προκειμένου να πάνε σε σχολείο.

Πολλά χιλιόμετρα μακριά
Συγκεκριμένα, καταργούνται τα Ημερήσια Γυμνάσια στα Δερβίζιανα του Δήμου Δωδώνης και στους Μηλιωτάδες του Δήμου Ζαγορίου και οι λυκειακές τάξεις του 1ο Ημερήσιου Γυμνάσιου Πωγωνιανής του Δήμου Πωγωνίου.
Και οι τρεις σχολικές μονάδες είχαν προταθεί προς κατάργηση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο οι Δήμοι στην ευθύνη των οποίων ανήκουν τα εν λόγω σχολεία, είχαν εκφράσει εξ αρχής τις αντιδράσεις τους λόγω της μεταφοράς των μαθητών αρκετά χιλιόμετρα μακριά σε καθημερινή βάση, σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο, αλλά και της περαιτέρω ερήμωσης της υπαίθρου.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι 8 μαθητές του Γυμνασίου Δερβιζιάνων θα φοιτούν στο Γυμνάσιο Θεσπρωτικού που απέχει 19 χιλιόμετρα από τα Δερβίζιανα, οι 4 μαθητές των Μηλιωτάδων στο Γυμνάσιο Χρυσοβίτσας και οι μαθητές της Πωγωνιανής στο Λύκειο Δολιανών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαθητές που φοιτούσαν στο Γυμνάσιο Μηλιωτάδων, θα πρέπει να διανύουν καθημερινά 30 χιλιόμετρα για να φθάσουν στο Γυμνάσιο Χρυσοβίτσας.

Και ιδρύσεις
Εκτός όμως από καταργήσεις, η απόφαση του υπουργού Παιδείας, προβλέπει και την ίδρυση δύο νέων λυκειακών τάξεων σε σχολεία της Άρτας και της Πρέβεζας.
Πιο συγκεκριμένα, ιδρύεται από το σχολικό έτος 2013 – 2014 Β’ Λυκειακή τάξη στο Μουσικό Γυμνάσιο Άρτας και Α’ Λυκειακή τάξη στο Μουσικό Γυμνάσιο Πρέβεζας.

Καθηγητές
δύο ταχυτήτων
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» ο Σεπτέμβριος του 2013 θα βρει στα Γυμνάσια και στα Λύκεια καθηγητές δύο ταχυτήτων, Α’ και Β’ κατηγορίας. Στην πρώτη κατηγορία θα είναι αυτοί που θα έχουν οργανική θέση και πλήρες ωράριο στην ειδικότητά τους. Στη δεύτερη κατηγορία θα είναι οι περιφερόμενοι καθηγητές, οι οποίοι θα χάσουν την οργανική τους θέση και θα τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το απαιτούμενο ωράριο. Είναι οι ίδιοι αυτοί καθηγητές που με την ταμπέλα του υπεράριθμου κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, με τη «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης να επικρέμαται στα κεφάλια τους.
Στην πρώτη γραμμή κινδύνου, οι καθηγητές που θα χαρακτηριστούν υπεράριθμοι και θα χάσουν την οργανική τους θέση είναι όλοι όσοι δεν συμπληρώνουν με το μάθημα της πρώτης ανάθεσης (της ειδικότητάς τους δηλαδή) το 60% του πλήρους ωραρίου τους. Στο στόχαστρο είναι οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής, Κοινωνιολόγοι και Οικονομολόγοι. Για έναν παλιό καθηγητή, το διδακτικό ωράριο είναι 20 ώρες την εβδομάδα, επομένως το 60% αντιστοιχεί σε 12 ώρες την εβδομάδα. Καμία από τις παραπάνω ειδικότητες δεν συμπληρώνει με το μάθημα πρώτης ανάθεσης το πλήρες ωράριο που απαιτείται.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, αριθμητικά, στους γυμναστές παρά το γεγονός ότι απορροφώνται και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, κι αυτό γιατί διορίστηκε πολύ μεγάλος αριθμός από την κατηγορία αυτή, στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Παιδείας που μπήκε στα σχολεία, ενόψει των Αγώνων του 2004.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, σε κάθε σχολική μονάδα Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα καταργηθούν 2 - 3 οργανικές θέσεις από τις παραπάνω ειδικότητες. Με το δεδομένο ότι υπάρχουν 3.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, αν καταργηθούν 2 οργανικές θέσεις, 7.000 εκπαιδευτικοί θα είναι με το ένα πόδι εκτός εκπαίδευσης, ενώ αν καταργηθούν 3 οργανικές θέσεις ανά σχολική μονάδα, πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί θα βρεθούν «στον αέρα».

Πρωινά Νέα


  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου