Banner Πανω
 
 
 

Κλιμάκωση των αντιδράσεων για το πολυνομοσχέδιο

Κλιμάκωση των αντιδράσεων για το πολυνομοσχέδιο


Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην υγεία και δημοτικοί υπάλληλοι πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα – Αποκορύφωμα των αντιδράσεων η γενική απεργία της Τρίτης

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί για μία ακόμη φορά η χώρα την ερχόμενη εβδομάδα με δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους να προχωρούν αφενός σε γενική απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου και αφετέρου σε ξεχωριστές κινητοποιήσεις, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων βρίσκονται τα εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα, καθηγητές και δάσκαλοι, δημοτικοί υπάλληλοι, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας.
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση και στα Γιάννενα αναμένεται να λάβει χώρα την Τρίτη, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν και πάλι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης που προκαλούν αναταράξεις και έχουν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα, τα εργασιακά και το νέο φορολογικό.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το ποσοστό ανεργίας που ξεπέρασε το 30% στην Ήπειρο το μήνα Απρίλιο, ήρθε η ώρα να αντιληφθούν κυβέρνηση και τρόικα ότι δεν έχουν να κάνουν με αριθμούς, αλλά με ανθρώπους.
«Απαιτούμε να μπει τέλος σε κάθε αντεργατική, αντικοινωνική πολιτική που διευρύνει την ύφεση και τα προβλήματα στην κοινωνία. Οι εργαζόμενοι μπορεί να μην έχουν κανένα περιθώριο οικονομικής αντοχής, έχουν όμως και θα το αποδείξουν, τη δύναμη να ακυρώσουν αυτές τις απαράδεκτες και αντεργατικές πολιτικές», σημείωσε.
Από την πλευρά του πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας τόνισε πως οι μαζικές απολύσεις και η κατεδάφιση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου εγκαινιάζουν μία νέα μορφή αντιδημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας.
«Παράλληλα εγκαινιάζει και μία νέα εποχή κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το πολυνομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα της Υπουργικής Απόφασης για την ένταξη υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και για υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού. Μόνη δύναμη ανατροπής αυτής της πολιτικής είναι ο λαός», τόνισε.
Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Παγώνει ο τομέας της Υγείας την Τρίτη 16 Ιουλίου και την Τετάρτη 24 Ιουλίου, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις δομές της πρόνοιας έχουν κηρύξει 24ωρες απεργίες.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αν και φαίνεται προς στιγμήν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα, στέκονται δίπλα στους συναδέλφους και συνεργάτες τους, που απειλούνται με απόλυση.
Οι 2.500 διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ θα αποβούν «ολέθριες για το δημόσιο σύστημα υγείας», δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και σημειώνουν πως η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού στα νοσοκομεία «ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικας», που οδηγούν στο κλείσιμο χειρουργικών αιθουσών και κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στη διάλυση τμημάτων.
«Το δημόσιο σύστημα υγείας αποσυντίθεται προκειμένου οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας να εξαγοράσουν Νοσοκομεία και υποδομές έναντι πινακίου φακής», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ. ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ δηλώνουν ότι η συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, για τις 16 Ιουλίου, και η 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία στις 24 του ίδιου μήνα, είναι μόνο η αρχή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Εξάλλου, κάλεσμα προς όλους τους υγειονομικούς προκειμένου να πάρουν μέρος μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις απευθύνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Φλούδας.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση της Τρίτης 16 Ιουλίου, στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.
Αντιδρά η ΔΑΚΕ
Παράλληλα, την κατηγορηματική της αντίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης για απολύσεις στον χώρο της παιδείας εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοικούσα επιτροπή της ΔΑΚΕ καθηγητών Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τη ΔΑΚΕ η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στην οικονομική εξαθλίωση και έχει αποδειχθεί πως αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά.
Στη συνέχεια η ΔΑΚΕ αναφέρεται σε συναντήσεις που είχε με τους βουλευτές του νομού Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της σημειώνει και τα εξής: «Η διαθεσιμότητα- απόλυση των συναδέλφων μας χωρίς κριτήρια, σε ειδικότητες που έχουν υψηλή ζήτηση και απορρόφηση στην αγορά εργασίας, έχει και την παράμετρο στο να οδηγηθούν οι χιλιάδες μαθητές μας στην ιδιωτική εκπαίδευση,  η οποία τρίβει από χαρά τα χέρια της για το ανεπάντεχο (;) δώρο της κυβέρνησης.
Ο χρόνος της κρίσης των πολιτών πλησιάζει και ο καταλογισμός των ευθυνών για τον τρόπο που πολιτεύτηκαν οι εκπρόσωποί μας  και για την εμπιστοσύνη μας την οποία καταχράστηκαν θα είναι σκληρός,  αλλά ήρθε η ώρα ο καθένας να κριθεί από τις πράξεις του και τον βαθμό αξιοπιστίας του. Κλείνοντας τονίζουμε και υπενθυμίζουμε σε όσους το αγνοούν ότι οι ζωές μας και οι οικογένειές μας δεν είναι αριθμοί. Καμία διαθεσιμότητα, καμία υποχρεωτική μετάθεση, καμία απόλυση εκπαιδευτικού δεν θα γίνει αποδεκτή».
Συνάντηση Καχριμάνη
με εκπαιδευτικούς
Αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ Ν. Ιωαννίνων επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, η οποία του έθεσε το ζήτημα των σχεδιαζόμενων απολύσεων στην Τεχνική Εκπαίδευση.
Ο Περιφερειάρχης,  ανέφερε ότι ήδη η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχει ταχθεί κατά των οριζόντιων απολύσεων και υπέρ της κινητικότητας των υπαλλήλων, ενώ ειδικά για τον τομέα της Εκπαίδευσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλες οι αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τις τρέχουσες, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες, με παράλληλη  αξιολόγηση των  υπαρχουσών δομών. «Η Τεχνική Εκπαίδευση, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και απαραίτητη στην Ήπειρο, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, καθώς μπορεί να δώσει επαγγελματικό  διέξοδο σε μεγάλο αριθμό μαθητών και παράλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, που το έχουν ανάγκη πλείστοι παραγωγικοί κλάδοι.  Στην κατεύθυνση αυτή θα είναι και η δική μας παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας»,  δήλωσε.
Το Συντονιστικό των Σωματείων
Ταυτόχρονα ανακοίνωση-κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις εξέδωσε χθες και το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Αποφασίζουμε να υπερασπιστούμε τη δημόσια παιδεία, την υγεία τους δημόσιους οργανισμούς και κάθε δημόσια παροχή και υπηρεσία κοινωνικών αγαθών. Τα Δ.Σ. παίρνουν πρωτοβουλία και καλούν σε συντονισμό των αγώνων υπερασπίζοντας τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτή τη φάση στο στόχαστρο των Απολύσεων, όπως στην Εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στην Υγεία.
Την Τρίτη συμμετέχουμε μαζικά, αγωνιστικά στην γενική απεργία και τη διαδήλωση που θα λάβει χώρα στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Ενάντια στον Κοινωνικό αυτοματισμό να σφυρηλατήσουμε κοινούς αγώνες. Δουλειά για όλους, αγώνας ενάντια στην ανεργία, όχι στα κλεισίματα και στις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση
Τέλος την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα ζητούν περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ήπειρο, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.
Μάλιστα, οι Κώστας Κωτσαντής και Βασίλης Ζιώβας καταθέτουν στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ψήφισμα για την απόφαση που πρέπει να σταλεί στη Βουλή, στη κυβέρνηση και στα κόμματα, με κύριο αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.
«Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στις σχεδιαζόμενες απολύσεις - διαθεσιμότητες στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Οι απολύσεις αυτές θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο και αυτές τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές που συνδέονται με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, θα ανοίξουν παραπέρα το δρόμο της ιδιωτικοποίησης επιφέροντας νέα πλήγματα στη λαϊκή οικογένεια.
Καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις - διαθεσιμότητες, ανεξάρτητα από υπηρεσία ή εργασιακή σύμβαση. Αντίθετα, είναι αναγκαίο να γίνουν προσλήψεις σε κρίσιμες για την εξυπηρέτηση του λαού υπηρεσίες, με πλήρη μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων για να μην απολυθεί κανένας, για να μη διαλυθεί καμία δομή στους δήμους. Ζητάμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου τώρα», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...