Banner Πανω
 
 
 

altΔιατηρούνται τα Τάγματα Πεζικού σε Κόνιτσα και Φιλιάτες

 Διατηρούνται τα Τάγματα Πεζικού σε Κόνιτσα και Φιλιάτες


altΔιαβεβαιώσεις έδωσε από τη Φούρκα ο υφυπουργός Αθανάσιος Δαβάκης - Κλείνει οριστικά το Κέντρο Νεοσύλλεκτων Άρτας ενώ, η VIII Μεραρχία αναδιοργανώνεται σε Ταξιαρχία

Δια στόματος του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αθανάσιου Δαβάκη ήρθε, για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες, η κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν κλείνουν τα Τάγματα Πεζικού σε Κόνιτσα και Φιλιάτες.

Μετά τις απαντήσεις εκπροσώπων του υπουργείου στον Αντώνη Μπέζα, την Όλγα Γεροβασίλη και το Μιχάλη Κασσή, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους, ζήτησαν να μάθουν για το μέλλον των Στρατοπέδων, μεταφέροντας παράλληλα την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών, ήρθε και η θετική απάντηση από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με αυτή, είναι πλέον οριστική η απόφαση του επιτελείου του ΓΕΣ να παραμείνουν ανοιχτά και το 583 Τάγμα Πεζικού στην Κόνιτσα και το 628 Τάγμα Πεζικού στους Φιλιάτες, ενώ, η VIII Μεραρχία αναδιοργανώνεται σε Ταξιαρχία χωρίς να επηρεάζεται η επάνδρωσή της σε προσωπικό.

Ωστόσο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό δεν σώζεται» το Κέντρο Νεοσύλλεκτων Άρτας, το οποίο θα κλείσει.

Όπως δήλωσε ο κ. Δαβάκης από τη Φούρκα, όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις προς τιμήν της γυναίκας της Πίνδου, «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω επίσης, πως από την επιτελική επεξεργασία για την υλοποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας το νευραλγικό χαρακτήρα της περιοχής και τη σημαντική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην τοπική κοινωνία, αποφασίστηκε η διατήρηση της λειτουργίας όλων των Μονάδων της περιοχής. Είναι πλέον οριστική η απόφαση του επιτελείου του ΓΕΣ να παραμείνουν ανοιχτά και το 583 Τάγμα Πεζικού στην Κόνιτσα και το 628 Τάγμα Πεζικού στους Φιλιάτες, ενώ η VIII Μεραρχία στα Γιάννενα αναδιοργανώνεται σε Ταξιαρχία χωρίς να επηρεάζεται η επάνδρωσή της σε προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται όπως οι Σχηματισμοί του στρατού μας στον Έβρο».

Απέτισε φόρο τιμής

Λίγο νωρίτερα, στην Φούρκα Κόνιτσας είχαν πραγματοποιηθεί οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας και την Τοπική Κοινότητα Φούρκας προς τιμήν της γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κωνσταντίνου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου και όλων των ηρώων του Έπους του 1940.

Μετά τη Δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως Ανδρέα στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Φούρκας, ο κ. Δαβάκης κατέθεσε στεφάνι στις προτομές του Διοικητή του Αποσπάσματος της Πίνδου Κωνσταντίνου Δαβάκη και του Αλέξανδρου Διάκου.

Ο υφυπουργός, αφού μετέφερε στους παρισταμένους το χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, δήλωσε τα εξής: «Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ, στην κορυφογραμμή του ηρωικού Γράμμου, στην ακριτική Φούρκα, για να αποτίσω φόρο τιμής στους ήρωες του ’40 και στις μαχόμενες γυναίκες της Πίνδου που με τον αγώνα τους απέδειξαν ότι η αποφασιστικότητα, η γενναιότητα και η φιλοπατρία μπορούν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας. Σήμερα, νοιώθω διπλή υπερηφάνεια, καθώς έχω την τιμή να είμαι απόγονος του Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, του χαρισματικού Αξιωματικού ο οποίος, πολεμώντας μαζί με 2.000 ηρωικούς έλληνες στρατιώτες, πέτυχε την πρώτη νίκη κατά του Άξονα και αντιμετώπισε την 3η Ιταλική Μεραρχία «Τζούλια» των 15.000 αλπινιστών, αναγκάζοντας τις Ιταλικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση. Το ότι ο Κωνσταντίνος Δαβάκης, αν και Αξιωματικός, πολέμησε στην πρώτη γραμμή του πυρός μαζί με τους απλούς στρατιώτες του, δίνει ένα μήνυμα για το πώς οφείλουμε να δρούμε και στις μέρες μας οι πολιτικοί για το συμφέρον της πατρίδας. Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που καλούμαστε να διαχειριστούμε τα τελευταία χρόνια, ο αγώνας των ηρώων του ’40, των πολεμιστών αλλά και των αφανών ηρωίδων γυναικών της Πίνδου, μας διδάσκει πως ο μόνος δρόμος προς τη νίκη είναι η συστράτευση όλων των δυνάμεων για την επίτευξη του κοινού σκοπού και η επιμονή στο στόχο. Ήδη φαίνεται πως οι προσπάθειες όλων μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς».

Πρωϊνά Νέα


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...