Banner Πανω
 
 
 

alt«Πράσινο φως» για την κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκι στην Παμβώτιδα

 «Πράσινο φως» για την κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκι στην Παμβώτιδα

 

alt

Αλλά, υπό προϋποθέσεις, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Το «πράσινο φως», υπό προϋποθέσεις, άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στην κατασκευή θαλάσσιου σκι στην λίμνη Παμβώτιδα, στον υγρότοπο Αμφιθέας.

Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της κατασκευής του εφεδρικού στίβου θαλάσσιου σκι, με το σκεπτικό ότι δεν προσβάλει τον ιστορικό τόπο, αλλά με τον όρο το έργο να έχει προσωρινό χαρακτήρα και η περιοχή να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση μετά τη λήξη των αγώνων.

Λίγα 24ωρα μετά την έγκριση, κατά πλειοψηφία, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το έργο «πέρασε» και από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η περιοχή, εκτός από προστατευμένη είναι και κηρυγμένος ιστορικός τόπος και έλαβε ένα ακόμη «ναι».

«Το μείζον ζήτημα είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων που έχει ήδη δοθεί στην περίπτωση αυτή και είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Το Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει το θέμα μόνο από την πλευρά του ιστορικού τόπου», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο, Γιώργος Γκανασούλης.

Ανάλογες προϋποθέσεις, με αυτές του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, έχει θέσει και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, ζητώντας την προσθήκη δύο επιπλέον όρων στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, που αφορούν στη διαχείριση των προϊόντων εκσκαφής κατά τη διάνοιξη του καναλιού και στην αποκατάσταση του στίβου με το πέρας της εν λόγω δραστηριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Σεπτέμβριο στο σημείο θα φιλοξενηθούν πανευρωπαϊκοί αγώνες θαλάσσιου σκι. Η κύρια πίστα δημιουργείται στα βορειοδυτικά της λίμνης, κοντά στον αστικό ιστό, ενώ στο υγρότοπο Αμφιθέας θα γίνει εφεδρικός στίβος θαλάσσιου σκι, όπου θα μεταφερθούν οι αγώνες σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στις εργασίες προβλέπονται η κοπή καλαμιών, η εκβάθυνση του πυθμένα και η δημιουργία διαδρόμων πρόσβασης εντός και γύρω από τον, υπό διαμόρφωση, στίβο θαλάσσιου σκι.

Την ίδια στιγμή όμως οι αντιδράσεις, κυρίως από περιβαλλοντικούς φορείς, είναι πολλές. Η κατασκευή του διαδρόμου έχει προκαλέσει αντιδικία μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών, που εκτελεί το έργο, και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς η περιοχή όπου χωροθετείται ο εφεδρικός στίβος θαλάσσιου σκι ανήκει στο δίκτυο «Natura 2000» ως Ζώνη Ειδικής Διατήρησης για τους οικότοπους και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα άγρια πουλιά. Η αξία της περιοχής έγκειται στην παρουσία και την αναπαραγωγή παγκοσμίως απειλούμενων και προστατευόμενων ειδών. Γραπτή ερώτηση για το θέμα έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, ενώ ερωτήσεις για το ίδιο θέμα έχουν καταθέσει στη Βουλή και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Επίσης, τις εργασίες είχαν καταγγείλει στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...