Banner Πανω
 
 
 

Στήριξη στους κτηνοτρόφους και απαίτηση για καταβολή των οφειλών

Στήριξη στους κτηνοτρόφους και απαίτηση για καταβολή των οφειλών

 

Στήριξη στους κτηνοτρόφους και απαίτηση για καταβολή των οφειλών
Δεν ικανοποίησε τους παραγωγούς το τελικό ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη για την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ

«Πικρή» γεύση αφήνει για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου το ψήφισμα, το οποίο αναμένεται να εκδώσει η Περιφερειακή Ένωση δήμων Ηπείρου, μετά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο παλιό δημαρχείο Ανατολής ύστερα από πρωτοβουλία της ΠΕΔ προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης κατατέθηκαν αρκετές ομολογουμένως προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίχθηκαν από τους εκπροσώπους των παραγωγών, προτάσεις που είτε περιελάμβαναν την πιθανή συγκρότηση Επιτροπής Διαχείρισης, είτε είχαν να κάνουν ακόμη και με την κατάληψη του εργοστασίου.
Ωστόσο φαίνεται πως το τελικό ψήφισμα στο οποίο θα κινηθεί η ΠΕΔ δεν ικανοποίησε τους κτηνοτρόφους, καθώς σύμφωνα με τον γραμματέα της Ένωσης και συντονιστή της συζήτησης Γιώργο Παπαδιώτη τα βασικά του σημεία θα είναι η απαίτηση για άμεση καταβολή οφειλών στους παραγωγούς, η στήριξή τους και η συνεργασία με όλους τους φορείς για τη διερεύνηση τρόπων για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Εξάλλου η πλειοψηφία των παραγωγών αλλά και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν την επιστροφή της γαλακτοβιομηχανίας στο προηγούμενο καθεστώς και τη λειτουργία της ως κρατικοσυνεταιριστική, μέχρι τουλάχιστον να μπορέσουν οι παραγωγοί μόνοι τους να την κρατήσουν.
Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, το σύνολο σχεδόν των δημάρχων του νομού Ιωαννίνων, εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.
Εκ μέρους της ΠΕΔ Ηπείρου ο πρόεδρος Γιάννης Παπαλέξης υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων γιατί δέχεται και αυτή τις συνέπειες των προβλημάτων της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης άφησε αιχμές προς τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας αναφερόμενος στην προσπάθεια που έκανε για συνάντηση με τους εκπροσώπους της, με στόχο να υπάρξει δανειακή διευκόλυνση.
Ακόμη ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία της γαλακτοβιομηχανίας παραμένει κρυφή, γεγονός που όπως είπε εμποδίζει και την δανειοδότησή της από την Τράπεζα Πειραιώς, διάδοχο της ΑΤΕ.
«Πρέπει να ξέρουμε ποιοι αγόρασαν τη ΔΩΔΩΝΗ, να μας πουν ποιοι είναι και αν θα διαθέσουν κεφάλαια για τη λειτουργία της. Ήταν γνωστή η οικονομική κρίση όταν αγοράσανε την εταιρεία. Σε ένα χρόνο το μόνο που κατάφεραν ήταν να χάσουν την αξιοπιστία τους απέναντι όλων μας.
Θα πρέπει να ζητήσουμε να μάθουμε τους όρους της σύμβασης αγοραπωλησίας και ποιοι την αγόρασαν», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Για τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή σχετικά με τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ενημέρωσε ο βουλευτής Κ. Μπάρκας, χαρακτηρίζοντας ολέθριους τους χειρισμούς της κυβέρνησης και προκρίνοντας ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας με επίκεντρο τη ΔΩΔΩΝΗ.
Το σχέδιο αυτό θα στηρίζεται αφενός στην άμεση δημοσιοποίηση και καταγγελία της σύμβασης μεταβίβασης των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στους νέους ιδιοκτήτες, «λόγω της άθλιας συμπεριφοράς της νέας ιδιοκτησίας», και αφετέρου στην ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ και εκκίνηση των διαδικασιών απόδοσής της στους φυσικούς της φορείς.
«Αν αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλει η κυβέρνηση, εμείς τέτοια ανάπτυξη δεν τη θέλουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την δημοσιοποίηση των όρων της σύμβασης ζήτησε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και ποιοι βρίσκονται πίσω από την εταιρεία.
«Η σύμβαση δεν μπορεί να είναι μυστική. Το εργοστάσιο άντεξε 50 χρόνια», σημείωσε προσθέτοντας πως στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικοί διαχωρισμοί.
Εκ μέρους των παραγωγών ο Άγγελος Νικολάου ζήτησε από τους αιρετούς να λάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες, παραδεχόμενος τα λάθη που έγιναν και από την πλευρά των παραγωγών στο παρελθόν. Επίσης, την πρόταση για την συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης της γαλακτοβιομηχανίας στην οποία θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και αιρετοί, κατέθεσε ο Μιχάλης Τζίμας. «Ή θα μας ακούσουν, ή θα τους αναγκάσουμε να φύγουν», σημείωσε.
Την αυτοοργάνωση των παραγωγών ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Κώστας Κωτσαντής, ενώ το μέρος της ευθύνης που αναλογεί στην ΔΗΜΑΡ για την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ ως μέλος τότε της τρικομματικής κυβέρνησης, ανέλαβε ο Γιώργος Ζάψας.
Εκπρόσωποι κομμάτων
και σωματείων
Αμέσως μετά τοποθετήσεις έγιναν από εκπροσώπους κομμάτων και σωματείων με το λόγο να δίνεται στον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστο Γρίβα, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νίκο Φασούλη, σε εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, εκπροσώπους παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και στον πρόεδρο της ΕΑΣ Ιωαννίνων.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των αιρετών οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ύπαρξης μίας ενιαίας γραμμής με στόχο την πολιτική πίεση προκειμένου να γίνουν γνωστοί οι όροι της σύμβασης, αλλά ξεκαθάρισαν πως οι κινητοποιήσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα εάν δεν στηριχθούν από το σύνολο των παραγωγών – κτηνοτρόφων της Ηπείρου.
Σε αυτό το μήκος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των δημάρχων Σουλίου Στ. Μπραϊμη – Μπότση, Βορείων Τζουμέρκων Γ. Σεντελέ, Δωδώνης Κ. Κατσανάκη, Πωγωνίου Κ. Καψάλη και Κόνιτσας Π. Γαργάλα.
Τα σημεία του ψηφίσματος που ανακοίνωσε το προεδρείο της ΠΕΔ πάντως δεν ικανοποίησαν τους κτηνοτρόφους που ήθελαν ποιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διατυπώσεις που θα διαμηνύουν προς την πολιτική ηγεσία πως το ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας δεν είναι των κτηνοτρόφων αλλά ολόκληρης της Ηπείρου.
Οι κτηνοτρόφοι προσδοκούσαν επίσης στην οριστικοποίηση μιας κοινής διαμαρτυρίας έξω από τη γαλακτοβιομηχανία.
Οι βουλευτές
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων εξαπέλυσαν πυρά προς τους τοπικούς βουλευτές σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν έχουν ασκήσει καμία πίεση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΔΩΔΩΝΗ.
Στο προεδρείο της ΠΕΔ απέστειλαν επιστολές ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.
Ο κ. Καλογιάννης στην επιστολή του αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έχει με την διοίκηση της εταιρείας και τους παραγωγούς προκειμένου να βρεθεί μια λύση, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Κασσής, ο οποίος είχε αποδοκιμαστεί πρόσφατα σε κινητοποίηση έξω από την γαλακτοβιομηχανία.
Στην επιστολή του αναφέρει: «Όπως φάνηκε στην τελευταία παρουσία μου στις εγκαταστάσεις της Δωδώνης, ένα μικρό μέρος παραγωγών, κατευθυνόμενοι από τοπικούς παράγοντες, που ήταν υπέρμαχοι του ξεπουλήματος της εταιρίας, με προπηλάκισαν εκτελώντας τις εντολές που έλαβαν.
Με προπηλάκισαν γιατί, πάντα ήμουν υπέρ του ξεπουλήματος, γιατί πανηγύρισα όταν δόθηκε για ένα άγνωστο, ακόμα, τίμημα, γιατί ποτέ δεν έκανα ερωτήσεις στη Βουλή και συγκεκριμένα στον κ. Στουρνάρα, γιατί δεν ήρθα σε ανοιχτή κόντρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν διαγράφηκα από την ΚΟ, γιατί δεν με μηνύσαν οι ιδιοκτήτες της εταιρίας…..!
Αυτοί λοιπόν τώρα που λένε ότι οι εποχές που υπήρχαν κρατικές βιομηχανίες τελείωσαν, αυτοί που σιωπούσαν και πανηγύριζαν με τον κ. Κεφαλογιάννη για το «deal», τώρα λοιπόν ας βγάλουν το φίδι απ την τρύπα.
Ας εξηγήσουν στους κτηνοτρόφους, πως τέλειωσαν και οι εποχές που έπαιρναν την αποζημίωση τους κανονικά και στην ώρα της…
Τα κροκοδείλια δάκρυα αυτών που ήταν κρυμμένοι όταν οι κτηνοτρόφοι και ο ηπειρώτικος λαός ήταν στα «κάγκελα» πλέον είναι παντελώς αδιάφορα...
Πολύ φοβάμαι η Δωδώνη θα καταλήξει να είναι ένα πρατήριο και η τιμή του γάλακτος θα πέσει σε τέτοιο σημείο που η κτηνοτροφία θα πεθάνει και τυπικά.
Σε μια Ήπειρο μαστιζόμενη από την ανέχεια και την ανεργία, όπου τα παιδιά μας φεύγουν μετανάστες οι κύριοι του ΥΠΟΙΚ, με αδιαφανείς διαδικασίες, της έδωσαν τη χαριστική βολή.
Οι συνεταιρισμοί παραγωγών, ειδικά σε περίοδο κρίσης, πρέπει να είναι το «όχημα» για να την υπερβούμε…
Από την πλευρά μου έκανα ότι ήταν δυνατόν και με προσωπικό και οικογενειακό κόστος για αυτή την ιστορία, δεν είμαι διατεθειμένος να συμμετέχω σε άλλη μια κουβέντα με γενικόλογες υποσχέσεις και επικοινωνιακές πομφόλυγες, και για αυτό δεν θα παρευρεθώ στο σημερινό κάλεσμα της ΠΕΔ για αυτό το θέμα».

Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...