Banner Πανω
 
 
 

Αναγκαία τα δρομολόγια Αστικού για Κάστρο, Μόλο και Μάτσικα!

Αρκετά τα 20 χρόνια απομόνωσης...

Αναγκαία τα δρομολόγια Αστικού για Κάστρο, Μόλο και Μάτσικα!

Tι αναφέρει στον «Π.Λ.»  ο Καθηγητής Γ. Τσαπαρλής

• Έχoυν περάσει δύο σχεδόν δεκαετίες τώρα που οι οικισμοί του Κάστρου και του Μάτσικα έχουν μείνει χωρίς δρομολόγια Αστικού και, στις ημέρες μας, πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που ζητούν τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων να φτάνουν ως το Μόλο, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής.
Οι εποχές έχουν αλλάξει και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοικος Κάστρου Γεώργιος Τσαπαρλής, η απουσία δρομολογίων Αστικού ως τηνΠαραλίμνιο, δυσκολεύει τη ζωή τόσων των ηλικιωμένων Καστρινών που δεν μπορούν να φτάσουν στην πλησιέστερη στάση ανεβαίνοντας την οδό Αβέρωφ, όσο και ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν το κόμιστρο του ταξί, ενώ η απουσία Αστικού επηρεάζει αρνητικά ακόμη και τα ενοίκια στο Κάστρο και τις γύρω περιοχές!
Ο κ. Τσαπρλής προτείνει μάλιστα την πιλοτική επανέναρξη ορισμένων δρομολογίων από το Αστικό ΚΤΕΛ στην περιοχή, καταθέτοντας ακόμη και τις διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα λεωφορεία για αν εξυπηρετούν πολίτες!

Η επιστολή
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Τσαπαρλής αναφέρει στην επιστολή του τα ακόλουθα για την απουσία δρομολογίων του Αστικού στο Μόλο:
Eδώ και περίπου είκοσι χρόνια (αν δεν κάνω λάθος) το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κατήργησε όλα τα δρομολόγια που είχαν ως αφετηρία τον Μώλο (Νο. 9: Μώλος -Βελισσαρίου, Νο. 10: Μώλος - Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», Νο. 16: Μώλος -Πανεπιστήμιο Δουρούτης). Οι  λόγοι που είχαν ακουστεί για την κατάργηση αυτή είχαν να κάνουν αφενός με το στένεμα του οδοστρώματος της οδού Αφέρωφ (εξ αιτίας της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων), αφετέρου με τη μηδαμινή επιβατική κίνηση στο σκέλος της διαδρομής Μώλος - Κεντρική Πλατεία.

Άλλαξαν τα δεδομένα
Εδώ και μερικά χρόνια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει θεαματικά σε σχέση με τα παραπάνω παρωχημένα επιχειρήματα: 1) Τα κτίσματα και ο πληθυσμός εντός και περί το Κάστρο, αλλά και στον Μάτσικα, έχουν αυξηθεί. 2) Η κίνηση πεζών και αυτοκινήτων προς τον Μόλο και την Παραλίμνιο περιοχή για αναψυχή και άσκηση (περπάτημα) έχει πολλαπλασιαστεί. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η καθημερινή κάθοδος της νεολαίας, ντόπιας και ξένης (φοιτητών). Προκαλεί επομένως απορία το να θεωρείται αντιοικονομική για το ΚΤΕΛ η δρομολόγηση αστικών λεωφορείων για Μόλο.
Πέρα όμως από τους στενώς οικονομοτεχνικούς όρους, θα πρέπει το ΚΤΕΛ αλλά και η δημοτική αρχή να λάβουν υπόψη και κοινωνικο - οικονομικούς λόγους: μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι μεγάλης ηλικίας και χαμηλού εισοδήματος και δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καταβάλουν κόμιστρο για ταξί και/ή να περπατήσουν την ανηφορική Αβέρωφ για να πάνε στο κέντρο, π.χ. να επισκεφθούν έναν γιατρό. Εξάλλου, η μη εξυπηρέτηση από αστικό (για κέντρο και το Πανεπιστήμιο) υποβιβάζει την αξία ακινήτων για ενοικίαση στο Κάστρο και τις γύρω περιοχές.   

Πιλοτικά δρομολόγια
Θα πρότεινα λοιπόν το ΚΤΕΛ να ξεκινήσει (έστω πιλοτικά και με τα μίνι λεωφορεία που διαθέτει) το παρακάτω κυκλικό δρομολόγιο: Πλατεία Πάργης – Χαριλάου Τρικούπη – 28η Οκτωβρίου – Κεντρική Πλατεία – Αβέρωφ – Καραμανλή – Πλατεία Μαβίλη – Μάτσικας  –Διονυσίου  Φιλοσόφου – Εθνικής Αντιστάσεως  – Αβέρωφ – Κεντρική Πλατεία – Πυρσινέλλα – Πλατεία Πάργης.  
Και κάτι τελευταίο: Γιατί καμιά γραμμή του αστικού (π.χ. προς σταθμό Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αεροδρόμιο) δεν περνά από την Ανεξαρτησίας με επιστροφή από Γ. Παπανδρέου  – Κουντουριώτου;     
Γ. Τσαπαρλής
Καθηγητής Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων, κάτοικος Κάστρου

Πρωϊνός Λόγος

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...