Αναγκαία τα δρομολόγια Αστικού για Κάστρο, Μόλο και Μάτσικα!

Αρκετά τα 20 χρόνια απομόνωσης...

Αναγκαία τα δρομολόγια Αστικού για Κάστρο, Μόλο και Μάτσικα!

Tι αναφέρει στον «Π.Λ.»  ο Καθηγητής Γ. Τσαπαρλής

• Έχoυν περάσει δύο σχεδόν δεκαετίες τώρα που οι οικισμοί του Κάστρου και του Μάτσικα έχουν μείνει χωρίς δρομολόγια Αστικού και, στις ημέρες μας, πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που ζητούν τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων να φτάνουν ως το Μόλο, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής.
Οι εποχές έχουν αλλάξει και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοικος Κάστρου Γεώργιος Τσαπαρλής, η απουσία δρομολογίων Αστικού ως τηνΠαραλίμνιο, δυσκολεύει τη ζωή τόσων των ηλικιωμένων Καστρινών που δεν μπορούν να φτάσουν στην πλησιέστερη στάση ανεβαίνοντας την οδό Αβέρωφ, όσο και ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν το κόμιστρο του ταξί, ενώ η απουσία Αστικού επηρεάζει αρνητικά ακόμη και τα ενοίκια στο Κάστρο και τις γύρω περιοχές!
Ο κ. Τσαπρλής προτείνει μάλιστα την πιλοτική επανέναρξη ορισμένων δρομολογίων από το Αστικό ΚΤΕΛ στην περιοχή, καταθέτοντας ακόμη και τις διαδρομές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα λεωφορεία για αν εξυπηρετούν πολίτες!

Η επιστολή
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Τσαπαρλής αναφέρει στην επιστολή του τα ακόλουθα για την απουσία δρομολογίων του Αστικού στο Μόλο:
Eδώ και περίπου είκοσι χρόνια (αν δεν κάνω λάθος) το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κατήργησε όλα τα δρομολόγια που είχαν ως αφετηρία τον Μώλο (Νο. 9: Μώλος -Βελισσαρίου, Νο. 10: Μώλος - Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», Νο. 16: Μώλος -Πανεπιστήμιο Δουρούτης). Οι  λόγοι που είχαν ακουστεί για την κατάργηση αυτή είχαν να κάνουν αφενός με το στένεμα του οδοστρώματος της οδού Αφέρωφ (εξ αιτίας της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων), αφετέρου με τη μηδαμινή επιβατική κίνηση στο σκέλος της διαδρομής Μώλος - Κεντρική Πλατεία.

Άλλαξαν τα δεδομένα
Εδώ και μερικά χρόνια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει θεαματικά σε σχέση με τα παραπάνω παρωχημένα επιχειρήματα: 1) Τα κτίσματα και ο πληθυσμός εντός και περί το Κάστρο, αλλά και στον Μάτσικα, έχουν αυξηθεί. 2) Η κίνηση πεζών και αυτοκινήτων προς τον Μόλο και την Παραλίμνιο περιοχή για αναψυχή και άσκηση (περπάτημα) έχει πολλαπλασιαστεί. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η καθημερινή κάθοδος της νεολαίας, ντόπιας και ξένης (φοιτητών). Προκαλεί επομένως απορία το να θεωρείται αντιοικονομική για το ΚΤΕΛ η δρομολόγηση αστικών λεωφορείων για Μόλο.
Πέρα όμως από τους στενώς οικονομοτεχνικούς όρους, θα πρέπει το ΚΤΕΛ αλλά και η δημοτική αρχή να λάβουν υπόψη και κοινωνικο - οικονομικούς λόγους: μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι μεγάλης ηλικίας και χαμηλού εισοδήματος και δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καταβάλουν κόμιστρο για ταξί και/ή να περπατήσουν την ανηφορική Αβέρωφ για να πάνε στο κέντρο, π.χ. να επισκεφθούν έναν γιατρό. Εξάλλου, η μη εξυπηρέτηση από αστικό (για κέντρο και το Πανεπιστήμιο) υποβιβάζει την αξία ακινήτων για ενοικίαση στο Κάστρο και τις γύρω περιοχές.   

Πιλοτικά δρομολόγια
Θα πρότεινα λοιπόν το ΚΤΕΛ να ξεκινήσει (έστω πιλοτικά και με τα μίνι λεωφορεία που διαθέτει) το παρακάτω κυκλικό δρομολόγιο: Πλατεία Πάργης – Χαριλάου Τρικούπη – 28η Οκτωβρίου – Κεντρική Πλατεία – Αβέρωφ – Καραμανλή – Πλατεία Μαβίλη – Μάτσικας  –Διονυσίου  Φιλοσόφου – Εθνικής Αντιστάσεως  – Αβέρωφ – Κεντρική Πλατεία – Πυρσινέλλα – Πλατεία Πάργης.  
Και κάτι τελευταίο: Γιατί καμιά γραμμή του αστικού (π.χ. προς σταθμό Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αεροδρόμιο) δεν περνά από την Ανεξαρτησίας με επιστροφή από Γ. Παπανδρέου  – Κουντουριώτου;     
Γ. Τσαπαρλής
Καθηγητής Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων, κάτοικος Κάστρου

Πρωϊνός Λόγος

 


 
 
 

RADIO-TZOURLAKOS

Καθημερινές Εκπομπές  18.00μμ--22.00μμ

 

ΤΖΟΥΡΛΑΚΟΣ News
Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας
PayPal Δωρεά με Κάρτα
Ασφαλής πληρωμή μέσω PayPal ή με τη χρεωστική/πιστωτική σας κάρτα.
 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

Γίνε μέλος της Ομάδας μας στο FB

►Ή 'Ηπειρος στήν Καρδιά μας!!!Τζουρλάκος Ιστός.

twitter

►TikTok

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

tzourlakosTikTok

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας


 

Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου

 

Αδελφότητα Σελλαδιτών Άρτας