Banner Πανω
 
 
 

ioanninaΠρος το παρόν μέτρα για την αιθαλομίχλη και όχι μείωση του φόρου πετρελαίου

Προς το παρόν μέτρα για την αιθαλομίχλη και όχι μείωση του φόρου πετρελαίου

 ioannina

Σχέδιο δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αιθαλομίχλη, που αναμένεται και κατά το φετινό χειμώνα ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος
-Δε φθάνουν μόνο τα έμμεσα μέτρα και οι αόριστες προτάσεις

Κι ενώ οι καταναλωτές, οι οποίοι πέρυσι, στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, λόγω της απαγορευτικής τιμής του πετρελαίου, αναμένουν τη μείωση του ειδικού φόρου για να ζεσταθούν και να… ανασάνουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να λάβει αρχικά και καθυστερημένα… απλά μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης!
Το φαινόμενο αυτό είχε λάβει πέρυσι μεγάλες διαστάσεις και στα Γιάννενα, αφού ο ΕΦΚ έβλαψε τόσο την υγεία των πολιτών, που έκαιγαν ό,τι έβρισκαν για να ζεσταθούν, όσο και τα κρατικά έσοδα, χωρίς ωστόσο να παρθούν σημαντικές αποφάσεις.
Όπως είχαν δείξει οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και στην πόλη μας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Ν. Χατζηαναστασίου, τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων είχαν ξεπεράσει τα 50 μικρογραμμάρια σε 19 περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου 10 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου, πέρυσι.
Σε πέντε από αυτές, μάλιστα είχαν ξεπεράσει τα 100 μικρογραμμάρια, όταν το όριο που έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτού του είδους τα μικροσωματίδια είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Ταυτόχρονα, η λαθροϋλοτομία οργίασε, ενώ τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος - Ανάπτυξης αδυνατούσαν να ελέγξουν τόσο την ποιότητα των καυσίμων που κυκλοφορούν στην αγορά όσο και τις εστίες καύσης που πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Έτσι, περιορίστηκαν σε αόριστες προτάσεις και έμμεσα μέτρα, παρότι το ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλοι επιστημονικοί φορείς διεμήνυαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι και μακροπρόθεσμες, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό αλλά και οφθαλμολογικά προβλήματα.
Με σβηστούς τους καυστήρες των πολυκατοικιών, η πλειονότητα των πολιτών αναζήτησε ζεστασιά σε τζάκια και σόμπες. Σε αρκετές περιπτώσεις, δυστυχώς, με τραγικές συνέπειες: 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε δυστυχήματα με «συστήματα θέρμανσης» που επέβαλε η κρίση. Ο θάνατος των δύο φοιτητών στη Λάρισα από μαγκάλι και της οικογένειας στην Καβάλα έκανε αίσθηση στην ελληνική κοινωνία. Όχι όμως και στην Κυβέρνηση και τα στελέχη της, τα οποία αποφάσισαν φέτος να προλάβουν το… κακό με σύσταση Επιτροπών και πορίσματα «για τον καθορισμό οριακών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων».
Όχι βέβαια ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, αλλά δεν αρκούν για να αποτρέψουν τους εξουθενωμένους από την κρίση πολίτες να ρίξουν για μία ακόμη φορά στη φωτιά πόρτες, ντουλάπες, μελαμίνες ακόμη και σκουπίδια για να ζεσταθούν…

Πρωϊνά Νέα

 

 


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...