«Στροφή» των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα

«Στροφή» των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER

- Αλλαγές και στον τρόπο που επενδύουν οι Ηπειρώτες έφερε η οικονομική κρίση
- Πιο έντονο τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των δήμων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, τη στιγμή που οι ιδιώτες «γυρίζουν την πλάτη» στο Leader

«Στροφή» των επενδύσεων από τον τριτογενή στον πρωτογενή τομέα διαπιστώνεται μέσω των προτάσεων που υποβάλλονται στο πρόγραμμα Leader τουλάχιστον για την περιοχή του νομού Ιωαννίνων.
Πρόκειται για ένα «φυσικό» επακόλουθο της οικονομικής κρίσης αφενός και αφετέρου του κορεσμού που είχε προκληθεί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της επιλογής επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού.
Με αφορμή την 3η προκήρυξη του τοπικού προγράμματος «Προσέγγιση LEADER» του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος (ΠΑΑ) 2007-2013, με περιοχή παρέμβασης τις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ο συντονιστής εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. Ηλίας Μώκος σημείωσε πως το ενδιαφέρον των ιδιωτών για το πρόγραμμα αρχίζει να φθίνει ενώ αντίθετα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των δήμων, οι οποίοι ορίστηκαν ως δικαιούχοι από την δεύτερη πρόσκληση και μετά.
«Ας ελπίσουμε ότι αυτή η στροφή είναι για καλό, γιατί κανονικά έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον πρωτογενή τομέα και σιγά – σιγά να φτάσουμε στον τριτογενή και την παροχή υπηρεσιών. Είναι ένα βήμα, αλλά ο κόσμος ακόμη ψάχνεται και αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος μας να δώσουμε τις κατευθύνσεις για να κάνει μία αρχή, ακόμη και με μία μικρή επένδυση», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τους δήμους, ήδη από την προηγούμενη προκήρυξη έχουν ενταχθεί δέκα έργα των δήμων Ηγουμενίτσας, Κόνιτσας και Ιωαννιτών, για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μώκο οι δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι πάρα πολλές και παράλληλα η επιδότηση φτάνει το 60% της επένδυσης, ενώ είναι επίσης σημαντικό ότι όλες οι διαδικασίες έγκρισης και αξιολόγησης γίνονται τοπικά.
Οι τομείς στους οποίους μπορούν να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια (πρόκειται για ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις και μετεγκαταστάσεις) είναι η μεταποίηση γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, ο αγροτουρισμός (καταλύματα, εστιατόρια, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κλπ.), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (βιοτεχνικές μονάδες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση), καθώς και έργα δημόσιου χαρακτήρα που αφορούν την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής παρέμβασης και την ανάδειξη και αποκατάσταση των χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου.
Ενημερωτικές συναντήσεις
Η υποβολή των προτάσεων ξεκίνησε χθες και λήγει στις 11 Απριλίου και στο πλαίσιο ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επενδυτών, των μελετητών, αλλά και των αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων των δήμων πραγματοποιούνται ενημερωτικές συναντήσεις.
Στις συναντήσεις παρουσιάζονται όλες οι δράσεις που προκηρύσσονται και αναλύονται τα περιεχόμενα του φακέλου υποψηφιότητας, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν κατά την υποβολή των φακέλων και τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, όπως ανέφερε το μέλος της ομάδας τοπικής δράσης του προγράμματος Κατερίνα Καρακώστα.
Μετά τη χθεσινή ενημέρωση δημάρχων και υπηρεσιών των ΟΤΑ, ακολουθεί τη Δευτέρα στις 10 το πρωί ενημέρωση των μελετητών στα γραφεία της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., την Τετάρτη στο δημαρχείο Κόνιτσας, την Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου για τους ενδιαφερόμενους του δήμου Ιωαννιτών και τέλος στις 17 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας για τους ενδιαφερόμενους της περιοχής παρέμβασης της Θεσπρωτίας.
Πληροφορίες, το υλικό ενημέρωσης και ο φάκελος επενδυτή, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, θα διανέμονται δωρεάν από τα γραφεία της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», Πλατεία Πύρρου & Μιχ. Αγγέλου (Διοικητήριο) Ιωάννινα, τηλ. 26510-36686 & 26510-83087 (υπεύθυνοι: κος Μώκος Ηλίας & κα Καρακώστα Κατερίνα) και θα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της εταιρείας: www.epirussa.gr.
Γεωργία Χαλάτση

Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου


  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου