Στην κορύφωσή τους οι διεργασίες για τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων

Στην κορύφωσή τους οι διεργασίες για τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων

 MHTROPOLH IOANNINON

• Στην κορύφωσή τους  βρίσκονται οι διεργασίες για το πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Πέντε ημέρες πριν τη σύγκληση της Ιεραρχίας ο προβληματισμός εντείνεται στον Εκκλησιαστικό χώρο, την ώρα που γενικεύονται οι πιέσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο ή να αναβάλει την εκλογή για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, ή να προτείνει κληρικό που είτε να υπηρετεί, είτε να προέρχεται από την Ήπειρο.  
Αν και μέχρι πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ήταν «κάθετος» στη θέση του ότι «έχει υπόψη του ικανό κληρικό για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων», τις τελευταίες ημέρες – σύμφωνα με  πρόσωπα που γνωρίζουν τα του Εκκλησιαστικού χώρου- φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο προς τα πού κινείται.

Δοκιμάζονται οι σχέσεις τους
Στο μόνο που συμφωνούν όλοι στο χώρο της Εκκλησίας, είναι ότι στην επιλογή του προσώπου για νέο Μητροπολίτη  στα Γιάννενα, δοκιμάζονται για πρώτη φορά  οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο τελευταίος επιμένει υπέρ του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου Στεργίου,  χωρίς όμως να βρίσκει την στήριξη που επιθυμεί. Αντίθετα συναντά  και  την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος διαμηνύει ότι και αν ακόμη ο ίδιος συμφωνήσει δεν υπάρχει περίπτωση να «περάσει» η υποψηφιότητά του από τους άλλους Μητροπολίτες. Σε μια τέτοια δε εξέλιξη είναι πολύ πιθανό, να μείνουν εκτός «νυμφώνος» τόσο ο εκλεκτός του Πατριάρχη, όσο και όποιος προταθεί από τον Αρχιεπίσκοπο.Όπως αναφέρουν έγκυρα εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης, όπως χθες το ειδησεογραφικό site «Ρομφαία», το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας- Φαναρίου φαίνεται πως έχει διαταραχθεί τις τελευταίες ώρες λόγω της εκλογής στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Προ διημέρου στο εκκλησιαστικό επίσης Site ΔΟΓΜΑ,  εκκλησιαστικές πηγές χαρακτήριζαν την κατάσταση μεταξύ Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου ως «εξαιρετικά επικίνδυνη»!

Φορτικές πιέσεις
Όπως είχε γράψει ο «Π.Λ.» πολλά ενδεχομένως  θα ξεκαθαρίζονταν από τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης Αρχιεπίσκοπος και Πατριάρχης. Αν και επίσημα δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό (δεν θα μπορούσε άλλωστε…), από χθες άρχισε μια έντονη φημολογία, που καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα: Στην άσκηση πιέσεων του κ. Βαρθολομαίου υπέρ του δικού του υποψηφίου. Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο blog Fimotro - και την οποία αναδημοσιεύει με κάθε επιφύλαξη ως προς την εγκυρότητά του, το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ρομφαία»-, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά την πρωινή συνάντηση που είχαν, κάλεσε στο δωμάτιό του τον Αρχιεπίσκοπο, από τον οποίο ζήτησε ευθέως να «επιβάλλει στην πόλη της Ηπείρου» τον ευνοούμενό του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αρχιεπίσκοπος ευγενικά του απάντησε ότι τον τελικό λόγο- όπως σε κάθε εκλογή- έχει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην κρίση της οποίας τίθεται κάθε υποψήφιος.ζ Μετά την άρνηση του Αρχιεπισκόπου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης- που αναχωρεί σήμερα για την Κωνσταντινούπολη- φέρεται να επιδίωξε συναντήσεις και επαφές και με άλλους Μητροπολίτες- και ειδικά με τον ανθυποψήφιο για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο το 2008 Σπάρτης Ευστάθιο, προκειμένου να τους αποσπάσει δέσμευση για υποστήριξη του π. Αμφιλοχίου.

Επιμένουν για Ηπειρώτη…
Σε τοπικό επίπεδο εξακολουθούν πάντως πολλοί πιστοί να ζητούν από την Ιεραρχία να αξιολογήσει τους εκλόγιμους για Μητροπολίτες Αρχιμανδρίτες που έχουν άμεση σχέση με την Ήπειρο. Και χθες ο «Π.Λ.» έγινε αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων, με τα οποία   υποδεικνύονταν κληρικοί  καθ’  όλα άξιοι να εκλεγούν διάδοχοι του μακαριστού Μητροπολίτη Θεοκλήτου. zΣτην λίστα με τα ήδη γνωστά ονόματα, χθες προστέθηκε ένα ακόμη, το βιογραφικό του οποίου απεστάλη από αναγνώστη μας: Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Λιόλιο που κατάγεται από την Καστανέα Κόνιτσας – όπου διατηρεί και την πατρική του οικία- και σήμερα είναι εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι πτυχιούχος και   έχει ασκήσει το λειτούργημα της Ιατρικής, ενώ έχει τοποθετηθεί ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, στο Κέντρο Στήριξης της Οικογενείας κ.α. Για το κοινωνικό του έργο του έχει απονεμηθεί το παράσημο της Ιεράς Συνόδου «Χρυσούς Σταυρός του Αγ. Αποστόλου Παύλου».

Πρωϊνός Λόγος


  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου