Banner Πανω
 
 
 


Σε αναμμένα κάρβουνα ο δήμος Ζίτσας

Για άλλη μια φορά, ο δήμος Ζίτσας βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, και δη λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής. «Αντίπαλός» του αυτή τη φορά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ), για χάρη της οποίας ο Δήμος απέστειλε ήδη επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) Γιάννη Μανιάτη.

Το επίμαχο θέμα αφορά έργο της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου της πόλης, για το οποίο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων «πέρασε» ομόφωνα πριν από λίγο καιρό από την επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο δήμος Ζίτσας δεν είχε κληθεί όμως τότε να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης. Και όλως τυχαίως, και εκ των υστέρων, ανακάλυψε κάτι που θεωρεί ότι θα συνεισφέρει στην περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση του Καλαμά.

Η ανακάλυψη, όπως ειπώθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έγινε από τις τεχνικές υπηρεσίες. Στη μελέτη του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται και η κατασκευή μιας δεξαμενής στον χώρο του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού, στην οποία θα διοχετεύονται λύματα σε περιπτώσεις εισροής μεγάλου όγκου λυμάτων. Τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συνήθως όταν βρέχει πολύ, και στον βιολογικό καθαρισμό καταλήγουν και όμβρια. Η δεξαμενή θα λειτουργεί δηλαδή προληπτικά, για να μη φεύγουν ανεπεξέργαστα λύματα στην τάφρο και από εκεί στον Καλαμά. Με μια πρώτη ματιά, δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο.

Ωστόσο, ο δήμος Ζίτσας μιλάει για «στάχτη στα μάτια». «Είναι αδύνατο να λειτουργήσει όπως λένε η δεξαμενή αυτή. Κι αυτό επειδή τον χειμώνα, όταν έχουμε πολλές βροχές, ο βιολογικός καθαρισμός δεν υπερχειλίζει για μια ώρα αλλά για πολλές μέρες» τονίζει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πάνος Παππάς, εννοώντας ότι εκ των πραγμάτων τα λύματα θα φύγουν ανεπεξέργαστα. «Πρόκειται στην ουσία για νομιμοποίηση των όσων συμβαίνουν σήμερα» προσθέτει. Επισημαίνει δε ότι η δεξαμενή περιλαμβάνεται στα συνοδά έργα της συνολικής παρέμβασης της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου. Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, ο δήμαρχος κ. Ρογκότης απέστειλε επιστολή στον υπουργό ΠΕΚΑ ζητώντας να γίνει εκ νέου διαβούλευση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Ζίτσας έχει ανοιχτά άλλα δύο «μέτωπα»: τις μονάδες επεξεργασίες λυματολάσπης και βιοαερίου, για τις οποίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έδωσε μέσα στο καλοκαίρι τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Ο δήμος έχει καταθέσει ήδη ένσταση για το δεύτερο έργο, και αναμένεται να κάνει το ίδιο και για το άλλο. Αυτή είναι τουλάχιστον η βούληση του παρόντος δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αλλάζει κατά πολύ από 1η Σεπτεμβρίου. Και κυρίως αλλάζει ο δήμαρχος…
Ηπειρώτικος Αγών


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...