Ομιλία του Χρήστου Μαντά στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015

8/12/2014

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καλό μεσημέρι.

 

Πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας και αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τι θα μείνει στη συλλογική μνήμη απ’ αυτήν την περίοδο, τι θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος: Ίσως την αρχή του τέλους της μνημονιακής Συγκυβέρνησης, του μνημονιακού μπλοκ και μπορεί και κάποιες βραδινές εκπλήξεις.
Υποθέτω δε ότι ο πολύς κόσμος δεν θα θυμάται τους αριθμούς απ’ αυτήν την κουβέντα. Όμως είμαι σίγουρος, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι θα θυμούνται οι άνθρωποι τον Ρωμανό, ίσως ο καθένας με το δικό του τρόπο, αλλά θα τον θυμούνται. Οι άνθρωποι θα θυμούνται την απίστευτη σκληρότητα του κράτους.
Τέλος, ελπίζω να θυμούνται ότι ο Ρωμανός πέρασε αυτή τη δοκιμασία της ζωής του δικαιωμένος. Χρειάζεται να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά γι’ αυτό το δίκαιο, δηλαδή για την ουσία κάθε ανθρώπινης ζωής -και του Ρωμανού- με αξιοπρέπεια.
Για να τα συνδέσω αυτά με το περιβάλλον αυτής της συζήτησης, ας αναρωτηθούμε σε αυτήν την Αίθουσα για τη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ας αναρωτηθούμε σε αυτή τη χώρα για το δίκαιο. Ας κάνουν κάποιοι ότι δεν το καταλαβαίνουν. Η ουσία της αντιπαράθεσης, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε αυτό βρίσκεται: στην αντιπαράθεση για το δίκαιο και την αξιοπρέπεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πολύ απλά ότι αυτό το μοντέλο που κάποιοι επιδιώκουν να γίνει καθεστώς, που ούτε το δίκαιο ούτε την αξιοπρέπεια εξασφαλίζει -είναι όμως εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να αυξάνει την ανισότητα και να κάνει τους πλούσιους να έχουν στο κομπόδεμά τους 10 δισεκατομμύρια περισσότερα μέσα στην κρίση- δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία αυτής της χώρας με τα εκατομμύρια των φτωχών και άλλα 4 περίπου εκατομμύρια στον κίνδυνο της φτώχειας.
Αυτό το μοντέλο που προβλέπει ένα κράτος τριτοκοσμικό με δαπάνες στο 38% το 2018 και με -όπως μας διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας- καθηλωμένες στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος την ίδια περίοδο και με ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι ανθρώπων στο μόνιμο αποκλεισμό, είναι απωθητικό.
Θα ήθελα να αναφέρω τρία παραδείγματα-ερωτήματα. Πρώτο ερώτημα-παράδειγμα. Ο κ. Λοβέρδος έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι αν δεν αλλάξει το 1 προς 10 στις προσλήψεις, του χρόνου τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Ερωτώ: Πώς όταν γίνεται αυτή η διαπίστωση με βάση τον Προϋπολογισμό του 2015 -και ιδιαίτερα για τις δαπάνες για την παιδεία- θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Πώς θα γίνει αυτό;
Προσέξτε το εξής τραγελαφικό: Οι μόνες δαπάνες που αυξάνονται στις μειωμένες δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας, είναι αυτές για τις εξετάσεις και μάλιστα κατά 900%, για να συνεχιστεί η σφαγή μέσα από το περίφημο νέο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων, όπου τα πειραματόζωα, οι μαθητές της Β΄ Λυκείου δεν γνωρίζουν ακόμη ποια μαθήματα θα εξεταστούν πανελλαδικά στις εισαγωγικές του χρόνου.
Δεύτερο ερώτημα-παράδειγμα. Στην απάντηση στις 17 Σεπτεμβρίου της κ. Παπακώστα στην ερώτησή μας για την ακραία προβληματική κατάσταση των δομών ψυχικής υγείας ιδιαίτερα από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού, η κ. Παπακώστα σημειώνει ότι είναι ανάγκη πρόσληψης προσωπικού κατά προτεραιότητα για τη στελέχωση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και μάλιστα προσδιορίζει τον αριθμό στα 1.797 άτομα.
Ερωτώ: Με δαπάνες υγείας που έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό από το 2008 και όλοι το ζούμε αυτό –και απευθύνομαι και στον κ. Βορίδη που μπορεί να μας ακούει και που μας εγκαλεί εμάς του ΣΥΡΙΖΑ και για τις σπατάλες, αλλού όμως να τα πει αυτά- πώς, λοιπόν, με αυτές τις δαπάνες θα υλοποιηθούν αυτές οι επείγουσες προτεραιότητες;
Τρίτο ερώτημα-παράδειγμα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, στην Ήπειρο η παραγωγή του πρόβειου γάλακτος από το 2008 έως το 2013 μειώθηκε κατά 16,5% και του γίδινου κατά 18,5%. Ο δε αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπει την κτηνοτροφία αυξάνεται συνεχώς.
Εντελώς τυχαία την ίδια περίοδο σχεδόν χαρίσατε, κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.
Κι ερωτώ: Έτσι σχεδιάζετε το μέλλον της χώρας, διαλύοντας με τις πολιτικές σας ό,τι έχει απομείνει από τον παραγωγικό της ιστό;
Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του, αντιπαραθέτει το δίκαιο και την αξιοπρέπεια με την επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επαναδιαπραγμάτευση του μη βιώσιμου χρέους που είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Και τέλος, πάνω από αυτή την Αίθουσα πλανιέται αυτές τις ημέρες το φάντασμα της προεδρικής εκλογής. Κάποιοι που υπηρετούν την περίφημη εθνική συναίνεση, ως ερασιτέχνες «γυρολόγοι», προσπαθούν να μας πείσουν για την προσήλωσή τους στο πνεύμα του Συντάγματος. Όμως, ας μη γελιόμαστε. Η επιδίωξη της συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής και της πολιτικής σωτηρίας κάποιων βρίσκεται πίσω από αυτό. Και γι’ αυτό γίνεται όσο ποτέ αναγκαίο εδώ, δημόσια, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να ξεκαθαρίσουμε όλοι τη στάση μας, αλλιώς κάποιοι υπηρετούν τον ευτελισμό της πολιτικής και της δημοκρατίας.
Και γίνεται όσο ποτέ αναγκαίο η κοινωνία που υποφέρει, ο κόσμος της εργασίας, να πει «Με ποιο δικαίωμα απεργάζεστε να συνεχίσετε τη διάλυση των ζωών μας και να ξεπουλάτε τον τόπο μας;». Και γίνεται όσο ποτέ αναγκαίο, τέλος, η κοινωνία που υποφέρει να εκφραστεί και στον δρόμο και την κάλπη, αλλάζοντας ριζικά το σκηνικό που η σήψη του δεν πάει άλλο και σήμερα και αύριο που το σύστημα θα αντιδράσει ακραία, για το δίκαιο και την αξιοπρέπεια, που είναι πανίσχυρα.
Σας ευχαριστώ.
 Ομιλία του Χρήστου Μαντά κατά στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015
«Η ουσία της συζήτησης βρίσκεται στην αντιπαράθεση για το δίκαιο και την αξιοπρέπεια»

Με τρία παραδείγματα - ερωτήματα άσκησε κριτική για τον προϋπολογισμό του 2015 ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς. Αναφερόμενος στο αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, στο παρασκήνιο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, ο κ. Μαντάς ανέφερε:

«[..] Οι άνθρωποι θα θυμούνται την απίστευτη σκληρότητα του κράτους. Ελπίζω να θυμούνται ότι ο Ρωμανός πέρασε αυτή τη δοκιμασία της ζωής του δικαιωμένος. Χρειάζεται να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά γι’ αυτό το δίκαιο, δηλαδή για την ουσία κάθε ανθρώπινης ζωής -και του Ρωμανού- με αξιοπρέπεια.

Πρώτο ερώτημα-παράδειγμα. Ο κ. Λοβέρδος έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι αν δεν αλλάξει το 1 προς 10 στις προσλήψεις, του χρόνου τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Ερωτώ: Πώς όταν γίνεται αυτή η διαπίστωση με βάση τον Προϋπολογισμό του 2015 -και ιδιαίτερα για τις δαπάνες για την παιδεία- θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Πώς θα γίνει αυτό;
Προσέξτε το εξής τραγελαφικό: Οι μόνες δαπάνες που αυξάνονται στις μειωμένες δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας, είναι αυτές για τις εξετάσεις και μάλιστα κατά 900%, για να συνεχιστεί η σφαγή μέσα από το περίφημο νέο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων, όπου τα πειραματόζωα, οι μαθητές της Β΄ Λυκείου δεν γνωρίζουν ακόμη ποια μαθήματα θα εξεταστούν πανελλαδικά στις εισαγωγικές του χρόνου.
Δεύτερο ερώτημα-παράδειγμα. Στην απάντηση στις 17 Σεπτεμβρίου της κ. Παπακώστα στην ερώτησή μας για την ακραία προβληματική κατάσταση των δομών ψυχικής υγείας ιδιαίτερα από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού, η κ. Παπακώστα σημειώνει ότι είναι ανάγκη πρόσληψης προσωπικού κατά προτεραιότητα για τη στελέχωση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και μάλιστα προσδιορίζει τον αριθμό στα 1.797 άτομα.
Ερωτώ: Με δαπάνες υγείας που έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό από το 2008 –και απευθύνομαι και στον κ. Βορίδη που μπορεί να μας ακούει και που μας εγκαλεί εμάς του ΣΥΡΙΖΑ και για τις σπατάλες, πώς, με αυτές τις δαπάνες θα υλοποιηθούν αυτές οι επείγουσες προτεραιότητες;
Τρίτο ερώτημα-παράδειγμα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, στην Ήπειρο η παραγωγή του πρόβειου γάλακτος από το 2008 έως το 2013 μειώθηκε κατά 16,5% και του γίδινου κατά 18,5%. Ο δε αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπει την κτηνοτροφία αυξάνεται συνεχώς. Εντελώς τυχαία την ίδια περίοδο σχεδόν χαρίσατε, κυρίες και κύριοι της Συγκυβέρνησης, τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.
Κι ερωτώ: Έτσι σχεδιάζετε το μέλλον της χώρας, διαλύοντας με τις πολιτικές σας ό,τι έχει απομείνει από τον παραγωγικό της ιστό;

Πάνω από αυτή την αίθουσα πλανιέται αυτές τις ημέρες το φάντασμα της προεδρικής εκλογής. Η επιδίωξη της συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής και της πολιτικής σωτηρίας κάποιων βρίσκεται πίσω από αυτό. Και γι’ αυτό γίνεται όσο ποτέ αναγκαίο εδώ, δημόσια, να ξεκαθαρίσουμε όλοι τη στάση μας, αλλιώς κάποιοι υπηρετούν τον ευτελισμό της πολιτικής και της δημοκρατίας.

Και γίνεται όσο ποτέ αναγκαίο η κοινωνία που υποφέρει, ο κόσμος της εργασίας, να πει «Με ποιο δικαίωμα απεργάζεστε να συνεχίσετε τη διάλυση των ζωών μας και να ξεπουλάτε τον τόπο μας;». Και γίνεται όσο ποτέ αναγκαίο, τέλος, η κοινωνία που υποφέρει να εκφραστεί και στον δρόμο και την κάλπη, αλλάζοντας ριζικά το σκηνικό που η σήψη του δεν πάει άλλο και σήμερα και αύριο που το σύστημα θα αντιδράσει ακραία, για το δίκαιο και την αξιοπρέπεια, που είναι πανίσχυρα. [..]»

Το βίντεο της ομιλίας :

https://www.youtube.com/watch?v=HiXpPbx8728&feature=youtu.be


 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου