Banner Πανω
 
 
 

Ερώτηση του Χρήστου Μαντά για τα γεγονότα της απεργίας στην εταιρία ανακύκλωσης «SPIDER ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε»

    

Στις 13 Νοεμβρίου ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη, Γιάννη Στέφου και Μερόπης Τζούφη, κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα της απεργίας στην εταιρία ανακύκλωσης «SPIDER ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε

 

Προς τους κ.κ Υπουργούς

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

-Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

 

Θέμα: Απολύσεις εργαζομένων στην εταιρία Ανακύκλωσης «SPIDER ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε»-Επέμβαση των Μ.Α.Τ-Συλλήψεις απεργών και συνδικαλιστών- Ρίψη χημικών εναντίον των ομάδων περιφρούρησης της απεργίας».

Η εταιρία «SPIDER ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε», με έδρα την Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων (ΒΙ.ΠΕ.Ι) ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου 2015 την απόλυση 17 εργαζομένων (από 45 συνολικά εργαζόμενους). Ως εκ τούτου συγκλήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και αποφασίστηκε απεργία από την επόμενη ημέρα 3 Νοεμβρίου 2015. Συνέπεια αυτής της απόφασης ήταν η μη περισυλλογή ανακυκλούμενων υλικών από τους κλάδους ανακύκλωσης στην πόλη των Ιωαννίνων, μιας και η είσοδος των απορριμματοφόρων στο εργοστάσιο ήταν αδύνατη λόγω της απεργίας των εργαζομένων που προκήρυξε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Από την επόμενη σχεδόν ημέρα ομάδες των Μ.Α.Τ κατόπιν εντολής του εισαγγελέα προσπαθούν να επιτρέψουν την είσοδο των απορριμματοφόρων στο εργοστάσιο, με την συνδρομή 5 ατόμων που δεν απεργούν. Η διοίκηση της εταιρίας προσέφυγε στην Δικαιοσύνη για να χαρακτηρισθεί η απεργία «παράνομη και καταχρηστική», πράγμα το οποίο έγινε με το αιτιολογικό ότι στην Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που αποφασίσθηκε η απεργία η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική.

Ως εκ τούτου το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (Ε.Κ.Ι) προκήρυξε απεργία στις 11 Νοεμβρίου 2015, με κύριο αίτημα την ανάκληση των απολύσεων. Η παρουσία των Μ.Α.Τ στην είσοδο του εργοστασίου με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου, παρά την απεργία που προκήρυξε το Ε.Κ.Ι, είχε ως αποτέλεσμα την ρίψη χημικών ενάντια στους απεργούς, τη σύλληψη 8 ατόμων (ενός απεργού και επτά συνδικαλιστών) με την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής και τον ορισμό δίκης στις 5 Απριλίου 2016. Μετά τον καθορισμό της δικάσιμης ημερομηνίας αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ αναμένεται η νέα απόφαση του δικαστηρίου για την προσφυγή της Εταιρίας εναντίον της απεργίας που προκήρυξε το Ε.Κ.Ι, με νέα του απόφαση , για τις 13 και 16 Νοεμβρίου 2016.

Τονίζεται επίσης, ότι η ιδιοκτησία της επιχείρησης είναι η ίδια με αυτή του Ασπροπύργου – «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε.» - που το καλοκαίρι είχε σχεδόν πνίξει με αναθυμιάσεις την Αθήνα μετά από ύποπτη πυρκαγιά. Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι εργοδότες της εταιρίας, για να αποφύγουν να καταθέσουν στις αρχές, έχουν καταφύγει στην γειτονική Βουλγαρία.

Επιπλέον, να σημειωθεί πως για την κατασκευή της μονάδας στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων έχει καταβληθεί κρατική επιχορήγηση - υπ’ αριθµ. πρωτ. 4677/ΥΠΕ/5/00080/Ν.3299 /04/28-1-09 απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ πιο πρόσφατα, σύμφωνα και με το υπ’ αριθµ. πρωτ. 14430/3-4-2013 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η εν λόγω εταιρία είχε λάβει το ποσό των 996.806,45€ ως επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Τέλος, μόλις 10 ημέρες πριν, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου, κινδύνεψε η ζωή εργατών στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων ενώ επίσης καθυστερεί η απολογία του ιδιοκτήτη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Αττικής.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να ανακληθούν οι μαζικές απολύσεις των 17 εργαζομένων της εταιρίας;

2. Προτίθενται να διερευνηθεί η χρήση χημικών από τα Μ.Α.Τ. εναντίον των απεργών; Τι μέτρα θα πάρουν για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα;

3. Υπάρχει στις προθέσεις τους η διενέργεια εξέτασης για τα όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί φορείς (αναφέρονται παραπάνω στην ερώτηση) σχετικά με την προστασία της εργασίας, της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στην εταιρία Ανακύκλωσης «SPIDER ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε»;

4. Έχει αναλάβει δεσμεύσεις η συγκεκριμένη εταιρία ώστε να πάρει τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις; Αν ναι, με ποιο τρόπο ελέγχεται όσον αφορά στα ζητήματα απασχόλησης, στις συνθήκες εργασίας και στους περιβαλλοντικούς κανόνες λειτουργίας της;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαντάς Χρήστος

Καραγιάννης Ιωάννης

Στέφος Ιωάννης

Τζούφη Μερόπη 

  

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...