«Πόντιος Πιλάτος» η Κομισιόν στο θέμα της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» για τους πρόσφυγες

- Αναπάντητα τα ερωτήματα της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα

Με τυπικό, διεκπεραιωτικό τρόπο και αγνοώντας επιδεικτικά όσα ανησυχητικά μηνύματα εκμπέμπει η τουρκική ηγεσία που απειλεί με μη εφαρμογή της συμφωνίας, απαντάει η Κομισιόν στο ερώτημα της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα για το αν η Τουρκία μπορεί να χαρακτηρίζεται ασφαλής χώρα για κάθε πρόσφυγα, μετά το πραξικόπημα και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία εν τω μεταξύ παρατάθηκε για άλλους τρεις μήνες.

Απαντώντας εκ μέρους της Κομισιόν ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εκφράζει μεν την άποψη της Επιτροπής ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, αλλά παραπέμπει στους «εθνικούς κανόνες» και στις αρμόδιες εθνικές αρχές που έχουν επιφορτιστεί να εξετάζουν το αν η γειτονική χώρα κρίνεται ασφαλής χώρα για κάθε συγκεκριμένο πρόσφυγα ή μετανάστη που υποβάλει αίτημα ασύλου. Κρατά έτσι για τον εαυτό της τη βολική θέση του Ποντίου Πιλάτου.

Επιπλέον, η Επιτροπή εξαίρει την αποτελεσματικότητα της ευρωτουρκικής συμφωνίας με το επιχείρημα της κάθετης πτώσης «των διαπεραιούμενων από την Τουρκία στην Ελλάδα παράτυπων μεταναστών και υποβαλλόντων αίτηση ασύλου». Δεν απαντά καθόλου στο ερώτημα της Κ. Κούνεβα για το ενδεχόμενο διακοπής των επιστροφών προσφύγων, όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και η αναστολή θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, από την οποία άλλωστε απορρέουν πρόσθετες ανησυχίες για την τύχη των προσφύγων. Αναπάντητο αφήνει, επίσης, η Κομισιόν το ερώτημα αν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που η συμφωνία αποδειχθεί ανεφάρμοστη.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης Κούνεβα και της απάντησης της Κομισιόν.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ

Θέμα:  Είναι η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα για πρόσφυγες στις νέες συνθήκες;

Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (18/3/2016) προβλέπει ότι, προκειμένου να εξαρθρωθούν τα δίκτυα των διακινητών και να μην τίθενται σε κίνδυνο ζωές μεταναστών, «όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 2016 και έπειτα θα επιστρέφονται σε αυτήν… σε πλήρη συμφωνία με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο». Η δήλωση ορίζει ότι οι μετανάστες θα επιστρέφονται στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση τήρησης της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ για τη διαδικασία ασύλου για όσους το ζητούν.

Με δεδομένο ότι το άρθρο 38 της Οδηγίας θέτει συγκεκριμένα κριτήρια καθορισμού τρίτης χώρας ως ασφαλούς για κάθε συγκεκριμένο αιτούντα άσυλο και υπό το πρίσμα των εξελίξεων που πυροδότησε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία (κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περιορισμοί ατομικών ελευθεριών, αναστολή Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 60 000 απολύσεις, διαθεσιμότητες ή συλλήψεις δημοσίων λειτουργών), ερωτάται η Επιτροπή:

1.         Μπορεί η Τουρκία κατά περίπτωση να θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα;

2.         Με δεδομένο ότι το μέτρο της επιστροφής είναι «έκτακτο και προσωρινό», εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής του όσο διαρκεί στην Τουρκία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

3.         Ποιο εναλλακτικό σχέδιο διαθέτει, εάν η συμφωνία αποδειχθεί ανεφάρμοστη στις νέες συνθήκες, χωρίς να κινδυνεύσουν τα δικαιώματα διεθνούς προστασίας των μεταναστών;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Η Επιτροπή θεώρησε, κατά την έγκριση της οικείας πρότασης κανονισμού για την θέσπιση ενωσιακού κοινού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής, τον Σεπτέμβριο 2015, καθώς και της πρότασής της για ένα νέο κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου, στις 13 Ιουλίου 2016, ότι η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου ώστε να χαρακτηρισθεί ως ασφαλής χώρα καταγωγής. Εναπόκειται σε κάθε θεσμικό όργανο που εμπλέκεται στην συνήθη νομοθετική διαδικασία να αξιολογήσει κατά πόσον κάποια χώρα την οποία υπέδειξε η Επιτροπή ως ασφαλή χώρα καταγωγής είναι πράγματι ασφαλής, κατά την έγκριση της πρότασης, βάσει των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής ή οιωνδήποτε άλλων επικαιροποιημένων πληροφοριών, καθώς και υπό το πρίσμα των κριτηρίων και της διαδικασίας που ορίζονται στην οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου, η εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας υπόκειται στους εθνικούς κανόνες βάσει των οποίων είναι δυνατό να εξετασθεί χωριστά το κατά πόσον η οικεία τρίτη χώρα είναι ασφαλής για συγκεκριμένο αιτούντα. Ο αιτών/Η αιτούσα πρέπει να έχει την δυνατότητα να αμφισβητήσει την εφαρμογή της εν λόγω έννοιας, επικαλούμενος/η το μη ασφαλές της τρίτης χώρας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που αυτός/ή αντιμετωπίζει.

Τόσο η Τουρκία, όσο και η ΕΕ, έχουν δεσμευθεί στην εξακολούθηση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016. Η κάθετη πτώση του αριθμού των διαπεραιούμενων από την Τουρκία στην Ελλάδα παράτυπων μεταναστών και υποβαλλόντων αίτηση ασύλου καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των όσων περιλαμβάνει η δήλωση· ιδίως δε, το γεγονός ότι είναι όντως δυνατή η ακύρωση των επιχειρησιακών πρακτικών των διακινητών. Το σημαντικότερο μάλιστα είναι ότι, αφότου άρχισε η εφαρμογή της, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ζωών που χάνονται στο Αιγαίο Πέλαγος».

 


  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου