Banner Πανω
 
 
 

Κώστας Τασούλας στην Κόνιτσα: «Καιρός για πραγματική

αποκέντρωση στη χώρα. Η αυτοδιοίκηση δεν πάσχει από αντιπροσωπευτικότητα αλλά από αποτελεσματικότητα».

 

Τη Ν.Δ. και τον Πρόεδρο της κ.Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε στο Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος που έγινε στην Κόνιτσα στις 8-9/9/2017 και με θέμα την «Ισότιμη συμμετοχή των Ορεινών Δήμων στην Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση της χώρας» ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ.Κώστας Τασούλας.

Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο ο κ.Τασούλας είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στον Δήμο Κόνιτσας και στον Δήμαρχο κ.Παπασπύρου για την επιλογή του θέματος του Συνεδρίου αλλά και του τόπου διεξαγωγής του.

Οι ορεινές περιοχές της χώρας ως γνωστόν προστατεύονται από το Σύνταγμά μας το οποίο στο άρθρο 106 λέει πως ασκώντας η Πολιτεία την αναπτυξιακή της πολιτική οφείλει να φροντίζει ιδιαίτερα τις ορεινές και παραμεθόριες περιοχές.

Γι’ αυτό κι η ΝΔ και ο Πρόεδρός της κ.Κυριάκος Μητσοτάκης δι’ εμού χαιρετίζουν τη διεξαγωγή αυτού του Συνεδρίου εδώ στην Κόνιτσα και προφανώς περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελικά συμπεράσματα και προτάσεις που θα διατυπωθούν σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Η Τ.Α. αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως είναι η οικονομική στενότητα, η οποία χειροτερεύει από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, το πολύπλοκο και αναχρονιστικό ελεγκτικό πλαίσιο, η υπερβολική γραφειοκρατία που στην πράξη αναιρεί τη διοικητική αυτοτέλειά της και η κατακερματισμένη νομοθεσία. Στόχος πρέπει να είναι η άμεση δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας πιο ευέλικτου και λιγότερο γραφειοκρατικού με απλοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Τελικός στόχος είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το Κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο.

Για όλα αυτά υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό και προγραμματικό πλαίσιο των διοικητικών μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει ως δέσμευση η χώρα μας για την τριετία 2016-2018 βάσει του Ν.4336/2015 που ρυθμίζει την τριετή οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Προβλέπεται συγκεκριμένα πως οι ελληνικές αρχές «θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα οικοδόμησης ικανοτήτων και αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».

Επιπλέον όμως και ειδικότερα για την Τ.Α., για τις 13 Περιφέρειες και τους 325 Δήμους υπάρχει το Πρόγραμμα Οργανωτικού και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού τους που στοχεύει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής και διοικητικής ικανότητας της Τ.Α., έχει ως προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020».

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 3 δράσεις:

 1. Απλούστευση-προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ.

 2. Υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 3. Επιμόρφωση προσωπικού.

Η πρώτη δράση της απλούστευσης των διαδικασιών των ΟΤΑ είναι η σπουδαιότερη. Αν δεν καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία οι Δήμοι δεν θα αποκτήσουν την ευελιξία για να υλοποιούν γρήγορα και αποφασιστικά τις δράσεις που υποχρεούνται. Και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να παραμερίζεται η διαφάνεια.

Προγράμματα υπάρχουν για την ανάπτυξη της ορεινής Ελλάδας. Και το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 προσφέρεται, αλλά και άλλα επιμέρους προγράμματα υποστήριξης δράσεων θεματικού τουρισμού.

Το βασικό για την αξιοποίηση όλων αυτών είναι η απλούστευση των διαδικασιών λήψης και εφαρμογής των αποφάσεων ώστε όλες οι υπάρχουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες να μην πάνε χαμένες στο βωμό της ακαμψίας ενός πολυδαίδαλου μηχανισμού.

Η ΝΔ πιστεύει στην ενίσχυση της αποκέντρωσης του Κράτους, στην μείωση του συγκεντρωτισμού και την απαλλαγή των ΟΤΑ από τη μάστιγα της παραλυτικής και περιττής γραφειοκρατίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουν και οι ορεινοί Δήμοι να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα αλλά και νέα προγράμματα που προσφέρονται για την αναπτυξιακή αναβάθμισή τους.

Η Τ.Α. δεν πάσχει από αντιπροσωπευτικότητα αλλά από αποτελεσματικότητα, κατέληξε ο κ.Τασούλας απευθυνόμενος έτσι στον Υπουργό Εσωτερικών κ.Σκουρλέτη που έθεσε εκ νέου ζήτημα ανάγκης για απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές.

 

 

 


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...